Ανεύθυνη αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα

Ανεύθυνη αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα

Το ζήσαμε και αυτό! Να κατηγορείται μια κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός γιατί συγκάλεσε παραμονή του Αγίου Πνεύματος το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Και γιατί κατηγορείται; Γιατί, λέει, δραματοποιεί προεκλογικά μια κατάσταση προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Κατ΄ αυτή την λογική, τα εθνικά θέματα πρέπει να αναπαύονται εορτές και αργίες για να μη διαταράσσεται η εορταστική ατμόσφαιρα και το ΚΥΣΕΑ θα πρέπει να συνέρχεται κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή και εν προκειμένω η Τουρκία αρχίσει να «πυροβολεί».

Αυτή η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ είναι ανεύθυνη και άρα επικίνδυνη, δεν μπορεί να αναλυθεί με όρους λογικής και πολιτικής ορθότητας, καθώς εμφορείται μόνο από μικροκομματική αντίληψη.

Αντικείμενο του ΚΥΣΕΑ ήταν η εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται από την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και ο συντονισμός των διπλωματικών κινήσεων Αθήνας - Λευκωσίας, εν όψει και της σύγκλισης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη.

Μάλιστα, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα υπάρχουν εξόχως σημαντικές εξελίξεις καθώς για πρώτη φορά η Ε.Ε πέραν της πλήρους στήριξης των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου, ανοίγει τον δρόμο για λήψη μέτρων - κυρώσεων - κατά της Τουρκίας σε πολικό και οικονομικό επίπεδο σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα Πέμπτη από την Σύνοδο Κορυφής.

Κατά την λογική, λοιπόν, της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι την Τρίτη 18 Ιουνίου συνεδρίαζε το Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δύο ημέρες νωρίτερα -16 Ιουνίου-  συνιστά δραματοποίηση της κατάστασης και προεκλογική εκμετάλλευση από τον Πρωθυπουργό, εκτός κι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγνοούσε την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, οπότε στην ανευθυνότητα προστίθεται και η άγνοια.

Ταυτόχρονα παρατηρείται μια απίστευτη ελαφρότητα και στην επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης και ορισμένων μέσων ενημέρωσης, που στην απέλπιδα προσπάθεια τους να πλήξουν τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υποστηρίξουν τα περί δραματοποίησης, πρόβαλλαν ρεπορτάζ που έδειχναν, ότι την ώρα, λέει, που στην Αθήνα συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ, υπουργοί της Κύπρου φωτογραφιζόταν με την Φουρέιρα, ότι ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, έτρωγε λίγες ώρες νωρίτερα σε ταβέρνα.

Κι όλα αυτά γα να μας πείσουν ότι δεν χρειαζόταν το ΚΥΣΕΑ…

Βεβαίως, στη δημιουργία εντυπώσεων πρωτοστατεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με την απίστευτη δήλωσή του: «Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε», προσθέτοντας: «Σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της». Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης και παρά την διάψευση του τόσο από τις θετικές εξελίξεις στην ΕΕ αλλά και την εντεινόμενη προκλητικότητα του Ερντογάν, επέμεινε και χθες στα περί δραματοποίησης και προεκλογικής εκμετάλλευσης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρός του Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε: «Είναι απολύτως προφανές ότι αυτό που έγινε σήμερα, έγινε στο πλαίσιο της προεκλογικής τακτικής του κ. Τσίπρα. Και είναι ντροπή ένας πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους θέματα για λόγους προεκλογικούς».

Πλην ελαχίστων στελεχών της ΝΔ που αντιλαμβάνονται τα εθνικά θέματα και έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης, όπως ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Κουμουτσάκος και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δεν ακολούθησαν αυτό το μικροκομματικό παραλήρημα για το μείζον εθνικό μας ζήτημα.

Στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν διδάχθηκαν τίποτα, ούτε από την γενναία στάση του Ανδρέα Παπανδρέου που με την φράση «βυθίστε το Χώρα» στήριξε με τον τρόπο του την τότε κυβέρνηση, αλλά ούτε και από τα γκρίζα αποτελέσματα της πολιτικής του «ξαφνιασμένου» Κώστα Σημίτη στο θέμα των Ιμίων. Δεν διδάχθηκαν ουτε από την Συμφωνία των Πρεσπών που ενώ την πολέμησαν λυσσαλέα με μια μικροκομματική αντίληψη, τώρα λένε πως θα παρακολουθήσουν συστηματικά την πλήρη εφαρμογή της...  

Είναι παρήγορο ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ ακολούθησε σε αυτό τον κατήφορο, την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, ούτε έστησε προεκλογικό πανηγυράκι για την θετική εξέλιξη που σημειώθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Άλλωστε αυτό μπορεί να καταδείξει και την τεράστια διαφορά ανάμεσα σε μια Δεξιά που θέλει να έρθει ως οδοστρωτήρας και σε ένα υπεύθυνο πατριωτικό προοδευτικό μέτωπο του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτά τα δείγματα γραφής από την ΝΔ δεν είναι αισιόδοξα και ενδεχομένως από οδοστρωτήρας να αποδειχθεί ολετήρας αν μεταφέρει την σημερινή της ανευθυνότητα στην εξουσία που προσδοκά να κατακτήσει.

Γιάννης Στρατάκης

Powered by TUODY Software