Μπλόφα ή αληθινό σενάριο οι εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο;

Μπλόφα ή αληθινό σενάριο οι εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο;

Για εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Θέμα FM ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα, εκφράστηκαν ποικίλοι προβληματισμοί για το εάν πρόκειται για μια θέση πολιτικού τακτικισμού ή απηχεί μια ρεαλιστική προοπτική για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Τί ακριβώς είπε ο πρόεδρος της ΝΔ; Πως στις 7 Ιουλίου πρέπει να δοθεί ισχυρή εντολή στην ΝΔ: «Για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά».


Το σενάριο των εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο

Το σενάριο της μη αυτοδυναμίας έχει ως εξής: Το βράδυ της 7ης Ιουλίου κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει 151 βουλευτές. Έτσι, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα εφαρμόσει το άρθρο 37 του Συντάγματος για τις διερευνητικές εντολές. Η διαδικασία διαρκεί έως 9 ημέρες καθώς οι εντολές δίνονται στους αρχηγούς των τριών κομμάτων με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους από 3 ημέρες για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν κανένα κόμμα δε καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση τότε ο ΠτΔ θα δώσει εντολή για νέες εκλογές και μάλιστα με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι πιθανότερες ημερομηνίες για τη νέα προσφυγή στις κάλπες είναι οι δύο Κυριακές μεταξύ του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή 11 και 18 Αυγούστου.


Κάλεσμα για συσπείρωση η δήλωση Μητσοτάκη;

Ωστόσο, είναι κοινή πρακτική η "προειδοποίηση" για νέες εκλογές, ώστε τα κόμματα να πιέσουν τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους για συσπείρωση.

Παράλληλα, η δήλωση Μητσοτάκη αποκαλύπτει σημάδια αγωνίας στο επιτελείο της ΝΔ που δε φαίνεται να προβλέπει μια «καθαρή νίκη», αν και κάποια στελέχη της διαρρέουν ότι την έχουν ήδη εξασφαλισμένη.

Μεγαλύτερος αντίπαλος για την κατοχύρωση της αυτοδυναμίας είναι ο κίνδυνος της μεγάλης αποχής που είναι πλέον ορατός, καθώς οι πολίτες αισθάνονται κουρασμένοι αλλά και απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και τις επιλογές που διαφαίνονται.

Μάλιστα, στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό αποχής εμφανίζεται αρκετά υψηλό, ενώ μια μέρα πριν τη δήλωση Μητσοτάκη η δημοσκόπηση της Marc έδειξε ότι το 15,8% των ερωτηθέντων που δεν θα πάνε να ψηφίσουν, αν πήγαιναν θα ψήφιζαν ΝΔ.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ελαχιστοποιήσει πιθανές διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς την Ελληνική Λύση λόγω της «χαλαρής» ψήφου, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να μείνει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εκτός Βουλής, μια κρίσιμη παράμετρος που θα καθορίσει αν η ΝΔ θα κατορθώσει να κλειδώσει την αυτοδυναμία της.

Παράλληλα, στην Πειραιώς έχουν έναν επιπλέον λόγο για να ανησυχούν καθώς οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και ακόμα και στο καλύτερο σενάριο για την ΝΔ , το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 200 βουλευτές, που απαιτούνται ώστε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Κι αυτό εδράζεται στο ότι η συναίνεση της Φώφης Γεννηματά να συμπράξει με την ΝΔ δίνοντας ψήφο ανοχής και στηρίζοντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν αρκεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφενός γιατί – πάντοτε με βάση τις δημοσκοπήσεις – τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ επίσης δεν εγγυώνται την αθροιστική ύπαρξη 200 βουλευτών για αλλαγή της απλής αναλογικής και, αφετέρου, διότι στην Πειραιώς δεν είναι πεπεισμένοι για την συνοχή του ΚΙΝΑΛ την 8η Ιουλίου.

Powered by TUODY Software