Κατρούγκαλος σε Τουρκία: Ένα θερμό επεισόδιο θα βλάψει την Οικονομία

Κατρούγκαλος σε Τουρκία: Ένα θερμό επεισόδιο θα βλάψει την Οικονομία

«Κανείς δεν θέλει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Όχι, φυσικά, μόνο εμείς, που είμαστε μια φιλειρηνική χώρα και βασίζουμε τα συμφέροντά μας στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά ούτε και η Τουρκία, που θέλει να διατηρεί μια ελεγχόμενη ένταση στο Αιγαίο και με αυτόν τον τρόπο να προωθεί τη δική της αναθεωρητική πολιτική», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», εκτιμώντας ότι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν είναι πιθανό..

Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει πως σε καμία περίπτωση, η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο, ενώ αποδίδει τα όσα διαδραματίζονται στην Άγκυρα με τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, στη γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της γειτονικής χώρας και σε κινήσεις εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση.

Όπως επισημαίνει, «ταιριάζει στη γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της Τουρκίας να συντηρεί ένα επίπεδο κλιμακούμενης έντασης, που αυξάνει ανάλογα με την εσωτερική συγκυρία. Ξέρει όμως και αυτή ότι ο πόλεμος είναι καταστροφικός».

Στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει ότι «κανείς δεν θα κερδίσει από μια σύρραξη στο Αιγαίο. Και η υποψία ενός θερμού επεισοδίου θα βλάψει την Οικονομία της, που βρίσκεται τώρα επί ξηρού ακμής».

Πάντως, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψει ένα κακό σενάριο. «Είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να εξασφαλίσουμε την αποφυγή ενός οποιουδήποτε κακού σεναρίου. Οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς», τονίζει.

Ο κ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες εκδόσεις NAVTEX για ασκήσεις, τονίζει ότι εντάσσονται στη λογική της κλιμακούμενης, αλλά και ελεγχόμενης, έντασης.  

Powered by TUODY Software