Δήμαρχος θέλει να... υψώσει τείχος σε καταυλισμό Ρομά

Δήμαρχος θέλει να... υψώσει τείχος σε καταυλισμό Ρομά

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει δήλωση του δημάρχου Θερμαϊκού Γιώργου Τσαμασλή (προερχόμενου από την ΝΔ αλλά κατέβηκε στις εκλογές ανεξάρτητος), ότι θα ανεγείρει τείχος προκειμένου να απομονώσει κοινότητα Ρομά, στην περιοχή της Περαίας.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ανέφερε:

"Είναι φαινόμενο αρκετών χρόνων με ένταση αυξανόμενη την τελευταία τετραετία. Καίνε υλικά που περιέχουν μέσα μέταλλα, κυρίως χαλκό, και είναι κατά βάση ελαστικά αυτοκινήτων και καλώδια της ΔΕΗ. Παίρνουν τα μεταλλεύματα και τα πουλάνε σε εταιρείες. Αποτέλεσμα της καύσης είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, έδαφος, υπέδαφος, αέρας, υδροφόροι ορίζοντες και θάλασσα, προβλήματα υγείας, άμεσα και ορατά, όπως η δύσπνοια και η δυσοσμία και πιο σοβαρά, όπως οι καρκινογενέσεις".

Κατηγόρησε τους Ρομά ότι ευθύνονται για κλοπές που σημειώνονται στην περιοχή. "Ό,τι γίνεται στην περιοχή σε επίπεδο κλεψιάς, μικροκλοπών, κλπ, είναι από αυτούς τους ανθρώπους, ας μην το κατονομάζουν οι άλλοι" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα, σας λέω και το προχωράω και λίγο παραπάνω, που ξέρω ότι είναι έξω από τα όρια, έξω από τη νομιμότητα, αλλά εγώ θα το κάνω, και θα ακουστεί τώρα πρώτη φορά από το δικό σας ραδιόφωνο, εγώ θα υψώσω τείχος εκεί, δεν θα μπορεί να πηγαίνει κανένας στην περιοχή αυτή".

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα αποκλείσει όσους μένουν στον οικισμό, ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού απάντησε:

"Θα τους αποκλείσω ναι, δεν θα χουν πρόσβαση".

"Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για την άνοδο της ρητορικής του μίσους εις βάρος των Ρομά" αναφέρει η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των ΡομάΑικατερίνη Γιάντσιου, σε απάντησή της.

"Οι συνεχείς αναφορές τόσο στον Τύπο, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πολιτικά πρόσωπα και ήδη εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση υποκινούν το ρατσιστικό μίσος και εδραιώνουν τον διχασμό μεταξύ των πολιτών του κράτους.

Κρίνεται απαραίτητο, για τη διασφάλιση των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάσει ρατσιστικές αναφορές και σχόλια που προτρέπουν σε έκνομες ενέργειες.

Τα προβλήματα που συναντώνται στους καταυλισμούς Ρομά αντιμετωπίζονται, μέσω δράσεων που οδηγούν στην κοινωνική ένταξη και ομαλή συνύπαρξη και όχι στήνοντας τοίχους και αποκλείοντας περαιτέρω τους ήδη αποκλεισμένους.

Οι θεσμικοί εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών και της λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι οι αιρετοί σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η συνειδητή καταστρατήγηση του ρόλου αυτού εκθέτει την πολιτεία και εγκυμονεί κινδύνους".

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο υποψήφιος με την ΝΔ, βουλευτής, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε στο Twitter πως το επίδομα παιδιού, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, θα δίνεται "μόνο σε Ελληνόπουλα" και όχι σε Ρομά.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software