Βασιλειάδης: Ήθελα την αστυνομία εκτός γηπέδων, αλλά...

Βασιλειάδης: Ήθελα την αστυνομία εκτός γηπέδων, αλλά...

Συνέντευξη στον Λουκά Βελιδάκη


"Εγώ δεν θα αφαιρούσα κανένα από τα λάθη και αυτό επειδή τα λάθη αυτά δεν είχαν σκοπό να βλάψουν κανέναν, αλλά ήταν λάθη τα οποία -θα μου επιτρέψετε να τα χαρακτηρίσω ως “λάθη ειλικρίνειας”", σημειώνει ο Γιώργος Βασιλειάδης, υφυπουργός Αθλητισμού και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Μιλώντας στο nooz, επισημαίνει ότι "τα πράγματα είναι δραματικά απλά. Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής εδώ της κυβέρνησης, είναι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και η έναρξη της δυνατότητας να χαράσσει από μόνη της την εθνική οικονομική της πολιτική".

Ο κ. Βασιλειάδης είναι μόλις 41 ετών και ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στον πολιτικό στίβο.

Στις 5 Νοεμβρίου 2016 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμοδίου για τον Αθλητισμό, αντικαθιστώντας τον Σταύρο Κοντονή.

Τώρα κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές και δίνει τη μάχη του σταυρού και το nooz του έθεσε μία σειρά ερωτημάτων."Κάποιος έπρεπε να πάρει δύσκολες αποφάσεις στον τελικό"

- Μετανιώνετε καθόλου για το ότι ο τελικός του κυπέλλου έγινε χωρίς κόσμο; Και σε τελική ανάλυση, γιατί πρέπει να κάνουμε τελικό, εφόσον δεν μπορούμε;

"Ποτέ και κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι χαρούμενος όταν παίρνει μία τόσο δύσκολη απόφαση, αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό που πρέπει να σταθμίσεις, είναι το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια. Από τη στιγμή που καμία από τις δύο ομάδες δεν έδινε εγγυήσεις ότι τα εισιτήρια του αγώνα δεν θα καταλήξουν  στους γνωστούς “ταλιμπάν”, από τη στιγμή που καμία από τις δύο ομάδες στην πραγματικότητα δεν ήθελε τους οπαδούς της στο γήπεδο γιατί τους φοβούνταν, κάποιος έπρεπε να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Έχω αποδείξει αυτά τα τέσσερα χρόνια που πολιτεύομαι ότι δεν κρύβομαι ποτέ από τις ευθύνες μου και είμαι μπροστάρης στο να παίρνω δύσκολες αποφάσεις. Τώρα ως προς το γιατί να κάνουμε τελικό εφόσον δεν μπορούμε, αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την ομοσπονδία για τον τρόπο που διοργανώνει τους τελικούς".


"Πλήγμα ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού"

- Πόσο μεγάλο πλήγμα αποτελεί για τον ελληνικό αθλητισμό το ότι ο μπασκετικός Ολυμπιακός καταλήγει στην Α2;

"Το πλήγμα είναι τεράστιο για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και για την μικροοικονομία του ελληνικού μπάσκετ. Θα πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτό που συνέβη ήταν μια επιλογή. Και όταν κάποιος επιλέγει να κάνει κάτι, δεν μπορείς να του αλλάξεις γνώμη ή απόφαση. Εγώ από την πλευρά μου έκανα καθετί που περνούσε από το χέρι μου για να μπορέσω να βρω μία λύση και να εκτονώσω την κατάσταση.

Επιπλέον, έφερα ένα νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο αφήνει περιθώριο σε όποιον αμφισβητεί τις εξουσίες της ομοσπονδίας, κρυστάλλινα και με διαύγεια, να μπορεί να δρομολογήσει αλλαγές. Δεν είδα όμως κανέναν διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο. Δεν είδα κανέναν διατεθειμένο να μπει και να συζητήσει για την ουσία. Επομένως, μολονότι είναι πλήγμα, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί διαφορετικά η κατάσταση, με αυτά τα δεδομένα που σας περιέγραψα".


"Ήθελα την αστυνομία εκτός γηπέδων, αλλά..."

 - Γιατί ενώ στο ξεκίνημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η σκέψη να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα και να αναλάβουν την ευθύνη οι ΠΑΕ ώστε να λυθεί το πρόβλημα της βίας, δεν έγινε ποτέ;

"Για την ακρίβεια, με την ανάληψη των καθηκόντων μου, υπήρξε μία σαφής θέση από την πλευρά μου, ότι η αστυνομία θα πρέπει να φύγει από τα γήπεδα και ότι πρέπει αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αποφασίσαμε όμως να μην πάρουμε από μόνοι μας πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με κορυφαίους οργανισμούς στον κόσμο και τις διεθνείς συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου, προκειμένου να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να υλοποιηθεί. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πρόγραμμα να είναι υλοποιήσιμο και όχι δρακόντειο. Και αυτό επειδή τα δρακόντεια μέτρα δεν δίνουν λύσεις, απλά περιπλέκουν την κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό προσπαθήσαμε και πήραμε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με την UEFA, το Συμβούλιο της Ευρώπης και επιτετραμμένους από τη Μεγάλη Βρετανία, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα. Δυστυχώς όμως ο νόμος δεν προχώρησε, επειδή δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να προχωρήσουμε. Δεν πρόκειται για απλές αλλαγές. Ξέρετε, η κάθε αλλαγή φέρνει και αντιδράσεις. Υπάρχουν δεδομένα συστήματα τα οποία πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που λειτουργούν και οι αλλαγές αυτές -ειδικά σε αυτή τη χώρα- είναι πολύ δύσκολες".


"Κανείς δεν ήταν απόλυτα χαρούμενος για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ"

- Σε ένα πιο ευρύ πολιτικό επίπεδο, ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερο κατόρθωμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τι, αν εσείς μπορούσατε, θα αφαιρούσατε;

"Τα πράγματα είναι δραματικά απλά. Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής εδώ της κυβέρνησης, είναι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και η έναρξη της δυνατότητας να χαράσσει από μόνη της την εθνική οικονομική της πολιτική.

Όποιος δεν καταλαβαίνει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στη χώρα το καλοκαίρι του 2018 αδικεί τον εαυτό του και θα τον κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Τώρα σχετικά με το τι θα αφαιρούσα, πολλές φορές όταν καλείσαι να κυβερνήσεις μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, κάνεις και λάθη. Εγώ δεν θα αφαιρούσα κανένα από τα λάθη και αυτό επειδή ήταν τα λάθη αυτά δεν είχαν σκοπό να βλάψουν κανέναν, αλλά ήταν λάθη τα οποία -θα μου επιτρέψετε να τα χαρακτηρίσω ως “λάθη ειλικρίνειας”.

Κατανοώ ότι ενδεχόμενα πίσω από την ερώτηση κρύβεται το θέμα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Προφανώς και κανένας δεν ήταν απόλυτα χαρούμενος γι’ αυτή τη συνεργασία, αλλά εγώ θέλω να μείνω στο αποτέλεσμα της συνεργασίας.

Η χώρα, όχι μόνο βγήκε από το μνημόνια, αλλά επιπρόσθετα, την περίοδο αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε νόμο του κράτους το βασικό κομμάτι του κοινωνικού και του δικαιωματικού του προγράμματος.

Σε αυτή την περίοδο θεσπίστηκαν οι δυνατότητες και τα προνόμια πολλών συμπολιτών μας. Ρυθμίστηκαν λάθη του παρελθόντος. Ρυθμίστηκαν οι νομικές ακροβασίες που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της διακυβέρνησης του τόπου".


"Η Ελλάδα μια χώρα πρότυπο συνύπαρξης και αλληλεγγύης"

- Πλήρης ένταξη μεταναστών σημαίνει συμμετοχή στη λήψη προνομίων, επιδομάτων κλπ άμεσα/μακροπρόθεσμα/ποτέ;

"Με πλήρη σεβασμό στο νομικό πολιτισμό μας, αλλά και με πλήρη σεβασμό στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ένταξης των μεταναστών. Θα δανειστώ μια φράση του πρωθυπουργού που νομίζω πως αντικατοπτρίζει πλήρως τις θέσεις μας.

Ότι είμαστε δηλαδή μια χώρα που πρέπει να έχουμε εθνική υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση, να πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται εδώ από άλλες χώρες, δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτελεί πλούτο.

Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια κοινωνία συμπεριληπτική, για μια χώρα που πρέπει να είναι πρότυπο συνύπαρξης και αλληλεγγύης, για μια χώρα που θα πρέπει να αγκαλιάζει τον πλούτο των παραδόσεων και των διαφορετικών καταγωγών. Για την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων, όπως άλλωστε τέτοια ήταν στις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software