Στρατηγικές κινήσεις Τσίπρα για ένα μαζικό λαϊκό προοδευτικό κόμμα

Στρατηγικές κινήσεις Τσίπρα για ένα μαζικό λαϊκό προοδευτικό κόμμα

Οι διεργασίες με στόχο την δημιουργία ενός μαζικού λαϊκού προοδευτικού κόμματος, όπως το περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν ξεκινήσει με συντονισμένες προσπάθειες που θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο που προέχουν τα «μπάνια του λαού».

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο 13/7 δόθηκε η εκκίνηση με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και την πλήρη αποδοχή της, ενώ την Δευτέρα 15/7 έγινε ένα δεύτερο, σημαντικό βήμα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ με την μετατροπή του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας σε Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στο όργανο αυτό, το οποίο θα συνεδριάζει τακτικά, προκειμένου το Φθινόπωρο μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί μια ενιαία Οργανωτική Επιτροπή που θα οδηγήσει σε Συνέδριο, συμμετέχουν στελέχη από όλους τους χώρους της Προοδευτικής συμμαχίας που έδωσαν ήδη τον κοινό αγώνα στις ευρωεκλογές και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Η τρίτη κίνηση αναμένεται να γίνει σήμερα 16/7 το απόγευμα, με την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα υπάρξει μια προσπάθεια «ομογενοποίησής» της και με την κατανομή αρμοδιοτήτων (πρόεδρος και διευθυντής Κ.Ο, Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αντιπρόεδροι της Βουλής κλπ) , ώστε να αρχίσει να δομείται η εικόνα ενός αρραγούς μετώπου που καλείται από την θεσμική θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μια τέταρτη κίνηση που ενδεχομένως να δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αφορά στην αλλαγή προσώπων στον ΣΥΡΙΖΑ, για την μεταβατική περίοδο μέχρι το Συνέδριο. Πάντως, αν αποφασιστούν αλλαγές, αυτές θα πρέπει να σηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να πορευτεί ο νέος κομματικός φορέας. 

Ειδικά για την θέση του Γραμματέα, μένει να δούμε αν ο κ. Σκουρλέτης επιθυμεί να μην παραμείνει στη θέση του, ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Θα είναι, όπως ακούγεται, η Ρένα Δούρου που θα σηματοδοτεί μια πορεία από τα παλιά και σε μια συγκεκριμένη ιδεολογική ράγα, ή θα είναι, όπως επίσης ακούγεται ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ως νέο πρόσωπο και με θετικές αναφορές από τον εκλογικό του αγώνα για τον Δήμο της Αθήνας, που θα σηματοδοτεί την ανανέωση;

Πάντως, στην θέση του εκπροσώπου Τύπου είναι δύσκολο να παραμείνει η βουλευτής, πλέον, Εφη Αχτσιόγλου, καθώς τα αυξημένα καθήκοντα της στη Βουλή, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν θα της επιτρέπουν μια συνεχή παρουσία στο κόμμα.

Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει αναγνωρίσει στις πρόσφατες συνεντεύξεις του ότι έχει κάνει λάθος επιλογές προσώπων, δείχνει ότι αυτή τη φορά η κρησάρα θα έχει πιο σφιχτό πλέγμα.

Γιάννης Στρατάκης

Powered by TUODY Software