Τσακαλώτος: Σε δύο ημέρες υποχωρήσατε για τα πλεονάσματα;

Τσακαλώτος: Σε δύο ημέρες υποχωρήσατε για τα πλεονάσματα;

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την πως εγκατέλειψε την προεκλογική της εξαγγελία για μείωση πλεονασμάτων, παρότι υπήρχε σχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο σκοπό, με τη χρήση 5,5 δισ. ευρώ από το "μαξιλάρι" (χρήματα που εξοικονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ).

 "Το απορρίψατε γιατί σε δύο τρεις ημέρες δεν μπορέσατε να το διαπραγματευτείτε; Εμείς έναν χρόνο διαπραγματευόμασταν να μην μειωθούν οι συντάξεις. Ή μήπως το απορρίψατε γιατί η λιτότητα είναι στο σχέδιό σας, στη λογική σας;" σημείωσε.

Για τις δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης πως θα δώσουν πρώτα δείγματα γραφής στους εταίρους και μετά θα ζητήσουν μικρότερα πλεονάσματα, είπε:

"Το πιο ανησυχητικό που άκουσα από τον κύριο Μητσοτάκη, ήταν ότι 'πρέπει πρώτα να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας'. Αυτό το λένε όλοι στο ΕΛΚ, δηλαδή να μην συζητήσουμε για ευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων, για προϋπολογισμό υπέρ σταθεροποίησης της οικονομίας, να μην λάβουμε μέτρα υπέρ των φτωχών νότιων χωρών, αλλά 'να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας'".

Κατήγγειλε πως η μείωση των φόρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση υπολογίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ για το 2020 και ότι ουσιαστικά δεσμευόμενη να τηρήσει τα υψηλά πλεονάσματα, δεν θα μπορέσει να κάνει καμία άλλη φιλική στην ανάπτυξη, παρέμβαση.

"Το 2020 έχετε υπολογίσει τον δημοσιονομικό χώρο; Γιατί εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει. Και τα μέτρα 1,8 δισ. εσείς πόσο το υπολογίζετε; Και πως θα τετραγωνίσετε τον κύκλο; Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μείωση του αφορολόγητου ή θα πάρετε 1,8 δισ. από την φοροδιαφυγή;" διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ.

Είπε ότι δεν άκουσε διαβεβαιώσεις για διατήρηση των επιδομάτων που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

"Τη σύνταξη που δώσαμε; Το έχετε για μόνιμο μέτρο ή όχι; Το επίδομα για τη στέγαση, για τα παιδιά; Το δικό σας 2.000 ευρώ για κάθε παιδί; Το ένα προς πέντε; Μένει ή δεν μένει; Για τις συντάξεις, δεν είπε κουβέντα ο κύριος πρωθυπουργός. Θα έχουμε οικονομίες από αυτό ή θα μειώσουμε και τις κοινωνικές εισφορές;" ανέφερε. 

Όσον αφορά στις συντάξεις, είπε πως η εξαγγελία έχει μεγάλες συνέπειες για τους συνταξιούχους και τους νέους εργαζόμενους, αφού μια μερίδα εργαζόμενων πρέπει να πληρώσει εισφορές και για τους νυν συνταξιούχους και για τη δική του σύνταξη.

Ο κ. Τσακαλώτος - με αφορμή την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε πως στο κέντρο της κκυβερνητικής πολιτικής είναι η καταστολή και ότι μέσω δηλώσεων και πρακτικών δημιουργείται μία ατζέντα άκρως συντηρητική, που δημιουργεί "εχθρούς" και οξύνει τα ακροδεξιά ανακλαστικά της κοινωνίας.

"Οι εχθροί, οι μετανάστες, η παραβατικότητα, τα "ψυχολογικά προβλήματα" που έχουμε εμείς του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούμε ήρωες αυτούς που πολέμησαν στο Πολυτεχνείο. Δεν είναι αστείο, γιατί έτσι φτιάχνεται ένα κλίμα που λέει ότι 'όλα αυτά μπορούμε να τα ξεχάσουμε', όμως δεν θα σας βγει γιατί αυτή η δεξιά ατζέντα να φτιάχνουμε εχθρούς, πηγαίνει πάντα πιο δεξιά".

"Πόσο θα φάνε τα μεσαία στρώματα από καταστολή;", σημείωσε.

"Τα μεσαία στρώματα σε όλη την Ευρώπη έχουν υποφέρει από πολιτικές σαν τις δικές σας, γιατί καμία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πραγματικές φοροελαφρύνσεις και πολύ γρήγορα θα δουν ότι δεν θα μπορέσετε να τους βοηθήσετε. Γιατί η φτώχεια δεν μειώνεται και η ανάπτυξη δεν αυξάνεται με προεδρικά διατάγματα", είπε.  

φτώχεια είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα και θέλει πολύ συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης. Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις, αλλά οι επενδύσεις είναι 10% με 12% του ΑΕΠ. Δεν φτάνετε στο 4% με κάποιες φοροελαφρύνσεις με μειώσεις φόρων στα κέρδη, χρειάζεται μεγάλος προγραμματισμός", κατέληξε.

Εξέφρασε την διαφωνία του τέλος, με την μεταφορά της επιστημονικής έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

"Είναι καταστροφική αυτή η προσέγγιση. Η έρευνα πρέπει να είναι αυτόνομη, για να δουλέψει για την οικονομία. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας είναι μακροπρόθεσμα, δεν είναι ότι 'κάνω έρευνα και παράγεται άμεσα καινοτομία'".

Η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου

 

Powered by TUODY Software