Α. Χαρίτσης στο nooz.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλατύ, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς

Α. Χαρίτσης στο nooz.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλατύ, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου επισφράγισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλατύ, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και  βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο nooz.gr και τον πολιτικό μας συντάκτη Γιάννη Στρατάκη.

Ο κ. Χαρίτσης  σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διέψευσε τους καταστροφολόγους, αλλά επέδειξε μια αξιοσημείωτη κοινωνική δυναμική που σχετίζεται, όπως  είπε, με κάτι απλό: ότι ανάμεσα στο 2015 και στο 2019 έδειξε τη δυνατότητα για έναν διαφορετικό δρόμο στην ελληνική πολιτική ζωή.

Στο ερώτημα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πρέπει να ξανασυναντηθεί και να ξανασυστηθεί με τους πολίτες και εκτός βουλής στους δρόμους και στις πλατείες ο κ. Χαρίτσης  σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη επικοινωνεί με πολλούς και πολλές που από την επομένη των εκλογών δηλώνουν «θέλω να βοηθήσω». Πρέπει, τονίζει, να ακούσουμε τη φωνή τους και θα συναντηθούμε και στους δρόμους και στις πλατείες, όπου αρθρώνονται κοινωνικές αντιστάσεις και πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των συλλογικών μας κατακτήσεων.

Στο ερώτημα αν σε αυτήν την νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει συστράτευση όλων των στελεχών του, ο κ. Χαρίτσης είναι απόλυτος: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια μακρά παράδοση που απέχει πολύ από τους προσωπικούς ανταγωνισμούς και τους διαγκωνισμούς των κάθε λογής μηχανισμών. Συζητάμε, διαφωνούμε, συνθέτουμε και στο τέλος προχωρούμε. Δεν φοβόμαστε ένα ζωντανό κόμμα. Το επιδιώκουμε».

Όσον αφορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί δριμεία κριτική για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς θεωρεί ότι η παραπομπή της μείωσης των πλεονασμάτων από τη ΝΔ κάπου στο μακρινό μέλλον ανοίγει την πόρτα για έναν νέο γύρο λιτότητας.

Για το ζήτημα της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα αιχμηρός για τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Χατζηδάκη σημειώνοντας, ότι «θα ήταν καλή ιδέα ο υπουργός Ενέργειας να σταματήσει να φωτογραφίζεται σε εκθεσιακά περίπτερα ανταγωνιστικών προς τη ΔΕΗ εταιρειών και να περιορίσει τις καταστροφολογικές του προβλέψεις που απαξιώνουν την εταιρεία», ενώ όσον αφορά τα περί αναζήτησης και ποινικών ευθυνών που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, ο κ. Χαρίτσης τονίζει: «Αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της αναζήτησης ευθυνών, η δική μας απάντηση θα είναι πολιτική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  ρωτήθηκε επίσης, για το θέμα της αποπομπής της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την πρόσφατη αλλαγή του νόμου προκειμένου να είναι νομότυπη η τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Αναλυτικά η συνέντευξη  του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, στον Γιάννη Στρατάκη για το nooz.gr

- Θεωρείτε ως πρώτο και σημαντικό δείγμα ασυνέπειας του κ. Μητσοτάκη το πάγωμα της συζήτησης για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2021 και γιατί;

Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι η ΝΔ προεκλογικά συνεχώς μιλούσε για την άμεση μείωση των πλεονασμάτων που θα οδηγούσε στη μείωση των φόρων και τώρα -μόλις δυο μήνες μετά- έχει εγκαταλείψει κάθε σχετική συζήτηση. Αρα, είναι μια κυβέρνηση ασυνεπής. Δεύτερον, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει έναν δημοσιονομικό μηχανισμό -τον καταπιστευτικό λογαριασμό- που επέτρεπε την μείωση των πλεονασμάτων το 2020 και η ΝΔ εγκατέλειψε αυτό τον μηχανισμό με το που ήρθε στην εξουσία. Άρα είναι μια κυβέρνηση που δεν δίνει τη μάχη για το όφελος του ελληνικού λαού. Τρίτον, διότι η παραπομπή της μείωσης των πλεονασμάτων από τη ΝΔ κάπου στο μακρινό μέλλον ανοίγει την πόρτα για έναν νέο γύρο λιτότητας. Αρα η κυβέρνηση επιθυμεί να επιστρέψουμε σε ένα δύσκολο πρόσφατο παρελθόν δυσπραγίας και αβεβαιότητας.

- Το ζήτημα της ΔΕΗ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δύο υπουργούς να αφήνουν ανοιχτό το θέμα αναζήτησης και ποινικών. Τι απαντάτε;

Ότι θα ήταν καλή ιδέα ο υπουργός Ενέργειας να σταματήσει να φωτογραφίζεται σε εκ-θεσιακά περίπτερα ανταγωνιστικών προς τη ΔΕΗ εταιρειών και να περιορίσει τις κατα-στροφολογικές του προβλέψεις που απαξιώνουν την εταιρεία. Επίσης μία καλή ιδέα θα ήταν να αναθεωρήσει την επιλογή να αυξηθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Καταλαβαίνω ότι ακούγομαι οξύς, αλλά ο λόγος είναι απλός: θεωρώ εξοργιστικό μία κυβέρνηση να μην προστατεύει τη δημόσια περιουσία και ακόμα πιο εξοργιστικό να ναρκοθετεί τη δυνατότητα της χώρας για αυτοδύναμη ενεργειακή στρατηγική. Όπως ξέρετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συγχέουμε τις πολιτικές με τις ποινικές ευθύνες όπως κατά καιρούς κάνει η ΝΔ. Από εκεί και πέρα, αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι θέλει να προχωρήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο, η δική μας απάντηση θα είναι πολιτική.

- Για ένα από τα πρώτα θέματα αντιπαράθεσης που ήταν αυτό της αποπομπή της κ. Θάνου από την  Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπάρχει η κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανάλωσε γι' αυτό το ζήτημα, μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο. Διαφωνείτε με αυτή την προσέγγιση;

Διαφωνώ γιατί το βασικό εδώ δεν είναι η κυρία Θάνου ως πρόσωπο, αλλά το πώς στεκόμαστε απέναντι στους θεσμούς. Η ΝΔ προχώρησε σε μια θεσμική εκτροπή προκειμένου να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και το έκανε αυτό την ίδια στιγμή που έκανε σημαία της την αποτίναξη του κομματισμού και την επίκληση της ανεξαρτησίας των θεσμών. Που πήγαν όλα αυτά; Χάθηκαν μέσα στην πρεμούρα της κυβέρνησης να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής προκειμένου να εξυπηρετήσει -μεταξύ άλλων- συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι θέμα που αφορά το πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

-Η πρόσφατη αλλαγή του νόμου προκειμένου να είναι νομότυπη η τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ αλλά και η δυνατότητα του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών να «φυτεύει» πράκτορες σε δημόσιες και κρατικές δομές τι σηματοδοτεί και γιατί κατά την άποψη σας ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην τοποθέτηση του συγκεκριμένου προσώπου στην ΕΥΠ;

Αυτή είναι μια ερώτηση που ο κύριος Μητσοτάκης όφειλε να απαντήσει. Ποιός ο λόγος να αλλάξει φωτογραφικά τον νόμο για να ορίσει ως διοικητή της ΕΥΠ έναν άνθρωπο που, όπως όλα δείχνουν, έχει ως μόνο εφόδιο την προϋπηρεσία σε μια εταιρεία φύλαξης; Δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει ισχυρές και α-διαφανείς δεσμεύσεις; Αυτή η εξέλιξη φοβάμαι συνδέεται με μια ευρύτερη ανησυχητική διολίσθηση που παραπέμπει σε μία ΕΥΠ “από τα πολύ παλιά”. Και ίσως υπογραμμίζει πόσο σκεπτικοί πρέπει να είμαστε όταν ακούμε τις γενικότητες της ΝΔ για το “επιτελικό κράτος”. Μέσα σε δύο μήνες το πολυδιαφημιζόμενο “επιτελικό” κράτος παραπέμπει σε ένα κράτος από το παρελθόν, με συγκεντρωτικές δομές γύρω από τον πρωθυπουργό, με την επιστροφή παλαιοκομματικών πρακτικών, και μία ΕΥΠ που λειτουργεί εκτός ελέγχου.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση θεωρείτε ότι πρέπει να ξανασυναντηθεί και να ξανασυστηθεί με τους πολίτες και εκτός βουλής στους δρόμους και στις πλατείες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη επικοινωνεί με πολλούς και πολλές που από την επομένη των εκλογών δηλώνουν “θέλω να βοηθήσω”. Πρέπει να ακούσουμε τη φωνή τους, τις αγωνίες και τους οραματισμούς των πολλών που στήριξαν -ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες και ενστάσεις- την προσπάθειά μας. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που οραματιζόμαστε: ένα ανοιχτό πολιτικό κόμμα, που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή, θα στηρίζεται στην ενεργή δράση, θα προωθεί μία νέα αντίληψη για την δημοκρατία και την ενασχόληση με τα κοινά. Και στους δρόμους λοιπόν και στις πλατείες, όπου αρθρώνονται κοινωνικές αντιστάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την υπεράσπιση και διεύρυνση των συλλογικών μας κατακτήσεων.

- Οι διαδικασίες ανασυγκρότησης ή μετασχηματισμού, κατ άλλους, του κόμματος έ-χουν ξεκινήσει, μπορεί όντως ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς;

Θα τολμούσα να πω ότι το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου επισφράγισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλατύ, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς. Διαψεύδοντας τους καταστροφολόγους ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε μια αξιοσημείωτη κοινωνική δυναμική που σχετίζεται νομίζω με κάτι απλό: ότι ανάμεσα στο 2015 και στο 2019 έδειξε τη δυνατότητα για έναν διαφορετικό δρόμο στην ελληνική πολιτική ζωή. Έναν δρόμο που έχει ως ζητούμενο την ανάδυση ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού υποδείγματος, τη ρήξη με τις πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος, και την ενδυνάμωση ριζοσπαστικών αναζητήσεων για το μέλλον της χώρας μας στον 21ο αιώνα.

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα σε αυτή την διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος;

Το μεγάλο στοίχημα είναι να είμαστε ικανοί να υποδεχτούμε την κοινωνική δυναμική που εκφράστηκε στις εκλογές και να τη μετασχηματίσουμε σε ενεργή δράση. Να μπορέσουμε δηλαδή να μεταφράσουμε το ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία ποσοτική και ποιοτική μεταβολή: ένα μεγαλύτερο κόμμα που την ίδια στιγμή θα είναι ζωντανό και παραγωγικό.

- Βλέπετε σε αυτήν τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, συστράτευση όλων των στελεχών του;

Απόλυτα. Ξέρετε στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια μακρά παράδοση που απέχει πολύ από τους προσωπικούς ανταγωνισμούς και τους διαγκωνισμούς των κάθε λογής μηχανισμών. Συζητάμε, διαφωνούμε, συνθέτουμε και στο τέλος προχωρούμε. Αυτήν την κληρονομιά στον τρόπο λειτουργίας μας δεν πρόκειται να την πετάξουμε. Το αντίθετο. Δεν φοβόμαστε ένα ζωντανό κόμμα. Το επιδιώκουμε.

- Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το πιο θετικό αλλά και το πιο αρνητικό για τον εκπρόσωπο ενός κόμματος, βεβαίως στην συγκεκριμένη περίπτωση, του ΣΥΡΙΖΑ .

Το πιο ανέλπιστα θετικό είναι ότι η θέση αυτή μου επιτρέπει να έχω μια ζωντανή και άμεση επικοινωνία με ανθρώπους, τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη τη χώρα και την ίδια στιγμή να έχω μπροστά μου ένα πανόραμα πληροφοριών για κάθε μεγάλο και μικρό ζήτημα της καθημερινότητας. Και αυτό είναι η αρνητική διάσταση. Η συνειδητοποίηση ότι στον δημόσιο λόγο απουσιάζει συχνά η κριτική σκέψη και η ψύχραιμη ανάλυση προς όφελος ενός ευτελούς δημοσιογραφικού εντυπωσιασμού. Ε, η καταπολέμησή του είναι η κύρια δουλειά που νιώθω ότι βαραίνει στις πλάτες μου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software