Απάνθρωπη κατάσταση στα hotspots- Σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια δαγκώνουν παιδιά

Απάνθρωπη κατάσταση στα hotspots- Σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια δαγκώνουν παιδιά

«Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για καταστροφή στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς», πρόβλημα που επιτείνει δραματικά ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων που καταφθάνει στη χώρα μας, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον Guardian, που περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου.

«Σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια δαγκώνουν παιδιά. Εκατοντάδες άτομα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ένα μπάνιο. Η δυσοσμία των ανθρώπινων περιττωμάτων δεν φεύγει ποτέ κι οι ελλείψεις στα τρόφιμα είναι πλέον κανόνας», γράφει ο Guardian.

Η Σόφι ΜακΚαν, από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για την απάνθρωπη κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο.

«Το επίπεδο της συμφοράς που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι απερίγραπτο» αναφέρει, προσθέτοντας τη δραματική αύξηση των περιστατικών αυτοτραυματισμού ακόμη και μεταξύ νηπίων.

«Πασχίζω να βρω τις σωστές λέξεις, γιατί κανένας δεν μπορεί να μεταδώσει την απόλυτη δυστυχία και την απάνθρωπη κατάσταση που είναι ειλικρινά απίστευτη στην Ευρώπη», σημειώνει.

«Το δράμα που εκτυλίσσεται στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Ευρώπης έρχεται μετά την απότομη αύξηση των αριθμών των ανθρώπων που επιχειρούν την επικίνδυνη διά θαλάσσης διέλευση από την Τουρκία. Με ένα θράσος που δεν έχει προηγούμενο από το 2016 που η ΕΕ σύναψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα για το προσφυγικό, διακινητές ξεφορτώνουν καραβιές αιτούντων άσυλο στις παραλίες της Λέσβου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου και της Χίου.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έφθασαν στις ελληνικές ακτές, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των διά θαλάσσης αφίξεων στη χώρα το 2019. Με την αύξηση του ρυθμού των αφίξεων να συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο, πυροδοτούνται φόβοι ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας προσφυγικής κρίσης – έστω και αν οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι από εκείνους τους 2016, όταν περίπου 2.000 άνθρωποι έφθαναν με βάρκες στις ακτές», προσθέτει η ανταποκρίτρια του Guardian.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software