Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ από τη φράση Μητσοτάκη για το Μάτι

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ από τη φράση Μητσοτάκη για το Μάτι

Φωτιές άναψαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το κλίμα στην ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ και τη σύνδεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων φαινομένων, με την τραγωδία στο Μάτι. 

Η εφημερίδα Αυγή έχει μάλιστα τίτλο «Κωλοτούμπα και επιστροφή στην πραγματικότητα». Καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά την τραγωδία με τους 102 νεκρούς, ενώ τώρα φαίνεται να αποδέχεται την ερμηνεία του τότε κυβερνώντος κόμματος ότι οι συνθήκες ήταν τέτοιες, που η τραγωδία δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

Ανάλογες είναι και οι αναρτήσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως της Ράνιας Σβίγκου αλλά και του Κώστα Ζαχαριάδη, καθώς και του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Γ.Σ. του ΟΗΕ

«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα», έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στον ΟΗΕ, για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός. «Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική.

Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης» είπε και πρόσθεσε:

«102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία» είπε για να συνεχίσει:

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι η κλιματική αλλαγή «δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».


Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης απαίτησε μια συγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα:

Ο Πέτρος Κόκκαλης σε ανάρτησή του εξέφρασε την ικανοποίησή του που έστω και ετεροχρονισμένα έρχεται στα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δηλαδή για την τραγωδία στο Μάτι φταίει η κλιματική κρίση.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι είχε πρωτοστατήσει στην άθλια εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι για ψηφοθηρικούς λόγους, ωστόσο στην Σύνοδο του ΟΗΕ παραδέχθηκε για ακραία καιρικά φαινόμενα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Υποκρισία, τυμβωρυχία, αναξιοπιστία.

Η πρώην εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κάνει λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι τυμβωρύχησε εκμεταλλευόμενος την τραγωδία στο Μάτι και τώρα μιλάει για ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ούτε στάλα ντροπής, προσθέτει η κ. Σβίγκου.

Για κατάρρευση μιας προεκλογικής «επιχείρησης παραπληροφόρησης και σκύλευσης των νεκρών» από την τραγωδία στο Μάτι κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία η Ρένα Δούρου.

«'Δικαίωση' για τις ανθρώπινες απώλειες, για τις οικογένειες των θυμάτων δεν θα υπάρξει ποτέ. Μόνο η αίσθηση ότι πλέον καταρρέει μια τεράστια επιχείρηση παραπληροφόρησης, αλλοίωσης της πραγματικότητας, σκύλευσης της μνήμης νεκρών, αναίσχυντης τυμβωρυχίας, χρήσης της απώλειας συνανθρώπων μας, για λίγες ψήφους παραπάνω», έγραψε στο Τwitter η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής.

Powered by TUODY Software