Άλλα ως αντιπολίτευση και άλλα ως κυβέρνηση...

Άλλα ως αντιπολίτευση και άλλα ως κυβέρνηση...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με μια υπερκινητικότητα προκειμένου να μας πείσει ότι είναι συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις κι ακόμα πιο γαλαντόμα, μοιράζοντας βεβαίως από τα έτοιμα, όμως πολύ γρήγορα, από όσο και η ίδια υπολόγιζε, ήρθε αντιμέτωπη με τον προεκλογικό λαϊκισμό της και την αποκάλυψη της κρυφής ατζέντα της.

Αυτήν την κρυφή ατζέντα της και ιδίως για εργασιακά, ασφαλιστικό  και «αξιοποίηση» των 37 δισ ευρώ από το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η καταστροφική κυβέρνηση Τσίπρα, φρόντισε να την καλύψει επιμελώς η ΝΔ με ένα σύννεφο λαϊκισμού και χλεύης των πολιτικών της αντιπάλων για θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η τραγωδία στο Μάτι και το Προσφυγικό.

Τώρα, όμως, στην ΝΔ «είδαν το φως το αληθινόν» και η Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει σεβαστή, η τραγωδία στο Μάτι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και το προσφυγικό οφείλεται σε «γεωπολιτικούς» λόγους.

Η «Συμφωνία των Πρεσπών»

Από τις πλατείες των διαδηλώσεων με «μακεδονομάχους», τώρα τα στελέχη της ΝΔ πλειοδοτούν υπέρ του σεβασμού της «κακής» συμφωνίας των Πρεσπών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Βορειομακεδόνα ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο χέρι - χέρι θα εφαρμόσουν τώρα τα συμφωνηθέντα...

Τώρα, δεν χρειάζονται αφιονισμένοι μακεδονομάχοι, ούτε οργισμένοι πατριώτες εναντίον του προδότη Τσίπρα, ούτε διαδηλώσεις στον Λευκό τον Πύργο, γιατί απλά η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και οι επαναστάτες εξουθενωμένοι έβαλαν τα ξίφη στις θήκες.

Ο μόνος που θύμισε αυτό το παρελθόν είναι ο Πρόεδρος, που θυσιάζοντας ακόμα και την τεράστια επιτυχία της ομάδας του, μίλησε για «πρωτάθλημα Πρεσπών».

Η τραγωδία στο Μάτι

Τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον λαϊκισμό που επέδειξε το κόμμα του και για την τραγωδία στο Μάτι και αποτελούν μνημείο υποκρισίας. Ο Πρωθυπουργός είπε: «Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης. 102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες».

Μετά από αυτήν την παραδοχή Μητσοτάκη, εξηγείται και το γιατί οι επικεφαλής υπηρεσιών εκείνης της περιόδου, επιβραβεύτηκαν τοποθετούμενοι σε «κυβερνητικές θέσεις» και οι μόνοι που αφορίζονται πλέον είναι οι πολιτικοί αντίπαλοι.
 
Προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές

Και σ΄ αυτό το θέμα περίσσεψε ο επικίνδυνος μικροκομματισμός που επέδειξε η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιούργησε το πρόβλημα ακολουθώντας την πολιτική των «ανοιχτών θυρών». Τώρα ως κυβέρνηση και διά του αρμόδιου υπουργού της κ. Κουμουτσάκου, αναγνωρίζει ότι οι αυξημένες προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου οφείλονται σε «γεωπολιτικούς λόγους».

Παρ΄ όλα αυτά εξακολουθεί να ακροβατεί ανάμεσα σε ιδεοληψίες και πραγματικότητα, ωσάν να μην αντιλαμβάνεται, παρ ότι το ομολογεί, ότι είναι ένα διεθνές ζήτημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί την ενεργή ανάμειξη  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, οι κινήσεις της κυβέρνησης, από την κεκτημένη ταχύτητα να απευθυνθεί και πάλι στο εσωτερικό ακροατήριο, δείχνουν να αναλώνεται σε κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης, όπως η δήθεν ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, η διαμαρτυρία στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, η απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από κτίρια που βρισκόταν σε κατάληψη και βεβαίως η δήθεν αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, κάτι που τελικώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής λόγω διαμαρτυριών. Οι κινήσεις αυτές και ιδίως οι δύο πρώτες,  όχι μόνο δεν δρομολογούν λύσεις αλλά ενδεχομένως να μετατρέπουν ένα διεθνές ζήτημα σε διμερές με την Τουρκία.
 

Το προπέτασμα καπνού που δημιούργησε με αυτά τα θέματα η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αρχίζει σιγά σιγά να διαλύεται, αποκαλύπτοντας όχι μόνο την κρυφή ατζέντα της, αλλά και την πολιτική εξαπάτηση που λίγο ακόμα και θα οδηγούσε σε ένα καταστροφικό διχασμό.   

Γιάννης Στρατάκης

Powered by TUODY Software