Ροδόπη: Η εισαγγελέας που στέλνει στο σχολείο μικρούς Ρομά

Ροδόπη: Η εισαγγελέας που στέλνει στο σχολείο μικρούς Ρομά

Σε προσωπικό στοίχημα, που φαίνεται πως κερδίζει, έχει μετατρέψει τη μάχη κατά της σχολικής διαρροής στο νομό Ροδόπης, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Μελισσάρη.

Το θέμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το "Έθνος της Κυριακής", προκαλεί συγκίνηση. «Κυρία ευχαριστούμε για όλα» είπε ο 15χρονος Ομάρ τρέχοντας στην αγκαλιά της Εισαγγελέως βλέποντάς την να περνά την αυλή του 12ου δημοτικού Κομοτηνής για να τους αποχαιρετήσει, μία μέρα μετά τον αγιασμό των σχολείων και λίγο πριν αποχωρήσει η ίδια με μετάθεση για το Πρωτοδικείο Σερρών.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες της Κομοτηνής πριν πέντε χρόνια. Ο Ομάρ βρέθηκε μπροστά στην Εισαγγελέα προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις, μάταια, όμως, για μια κλοπή που είχε κάνει με άλλους φίλους του Ρομά στην πόλη της Κομοτηνής ένα βράδυ.

«Εκεί συνειδητοποίησα ότι αυτά τα παιδιά δεν μιλούν, ούτε καταλαβαίνουν ελληνικά. Είναι όμως Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα φορολογηθούν, θα τους καλέσουν για να υπηρετήσουν στον στρατό και η Πολιτεία δεν είχε μπει στην διαδικασία να τους μάθει την γλώσσα εν έτει 2014. Παραβιάζονταν ένα θεμελιώδες δικαίωμά τους. Δεν καταλάβαιναν για ποιο λόγο τους κατηγορούσαν, ούτε και μπορούσαν να απολογηθούν» δήλωσε στο «Έθνος», η κ. Μελισσάρη. 

Έκτοτε η εισαγγελέας μετέτρεψε την υπόθεση επιστροφής των Ρομά στα θρανία, σε προσωπικό στοίχημα, καταφέρνοντας να την περιορίσει από 30% σε ένα ποσοστό 10% σε όλο το νομό Ροδόπης την τελευταία πενταετία.

«Έχουν γίνει έστω και αργά, πολλά βήματα προς τα μπρος με τις συντονισμένες προσπάθειες και της Εισαγγελέως», παραδέχθηκε στο «Έθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου, Στέργιος Στούρος.

«Δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι δικαιωμένη. Κάνω το καθήκον μου και τίποτα παραπάνω. Τα όποια αποτελέσματα θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια. Έγινε όμως η αρχή και τα παιδιά αυτά επιστρέφουν στο σχολείο» είπε η κ. Μελισσάρη.  

Powered by TUODY Software