Πατούλης: Το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν σκουπίδια να θάβονται

Πατούλης: Το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν σκουπίδια να θάβονται

«Αιτούμενο για εμάς είναι η Αττική να περάσει άμεσα από την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων, οπότε θάβονται περίπου 2 εκατ. αποβλήτων ετησίως, σε συνθήκες ανακύκλωσης και άμεσης επαναχρησιμοποίησης. Για εμάς το ζήτημα δεν είναι που και πόσα σκουπίδια θα θάβονται, αλλά να μην υπάρχουν σκουπίδια για να θάβονται».

Αυτό σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησής του με τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους των 66 δήμων του Λεκανοπεδίου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Συνοψίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πολιτική των ερχόμενων μηνών, την οποία είχε νωρίτερα αναλύσει κατά τη συνάντηση και συζητήσει με τους εκπροσώπους του α' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι: έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει δημιουργηθεί Γραφείο Στήριξης (Help Desk) που θα επιλύει απορίες και θα δίνει κατευθύνσεις για την προσαρμογή των Τοπικής Σχεδίων Δράσης των δήμων στα νέα δεδομένα, όπως αυτά υπαγορεύονται από την ΕΕ.

Έως τον Φεβρουάριο θα έχει δημιουργηθεί δομή Εκπόνησης Υποστηρικτικών Μελετών, προκειμένου να δημιουργηθούν σε όλους τους δήμους Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης και να οργανωθεί η συλλογή των βιο-αποβλήτων.

Συγχρόνως, θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, προκειμένου να παρακολουθείται η πρόοδος των δήμων και να αναπτυχθεί ευγενής άμιλλα μεταξύ των δήμων, καθώς κάποιοι δήμοι βρίσκονται πολλά βήματα μπροστά από άλλους στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Συγχρόνως, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής θα είναι, μέσω του Παρατηρητηρίου, διαθέσιμα όλα τα στοιχεία, όλων των δήμων, σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων.

Το άτυπο αυτό όργανο θα συνεδριάζει ανά δίμηνο, ώστε να επιλύονται τα θέματα και να επικαιροποιούνται τα στοιχεία για το κοινό πρόγραμμα των 66 δήμων. Επίσης, θα υπάρξει πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στις τοπικές κοινωνίες για την αξία της διαλογής στην πηγή, της μετατροπής των βιο-αποβλήτων σε κομπόστ και της ανακύκλωσης.

Προκειμένου να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών, πέρα από τις καμπάνιες ενημέρωσης που θα γίνουν, το 2020 θα ανακηρυχθεί Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική. Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και σε συνεννόηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προτείνεται να δημιουργηθεί σε κάθε σχολείο Γωνιά Ανακύκλωσης, ενώ συζητείται η εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος ανακύκλωσης, τουλάχιστον στα σχολεία της Αττικής.

Στόχος είναι έως το 2023, οπότε ολοκληρώνεται η θητεία της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, το σύνολο των βιο-αποβλήτων (οικιακών) των 66 δήμων της Αττικής να συλλέγονται χωριστά και να αξιοποιούνται. Να γίνεται διαλογή στην πηγή. Το υπόλειμμα του μπλε κάδου (ανακύκλωση) να μειωθεί στο 20% (από 40%-50% που είναι σήμερα). Να έχουν δρομολογηθεί όλες οι δράσεις, ώστε να σταματήσει η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ.

«Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες, είτε τις πολιτικές -με την επίλυση θεσμικών προβλημάτων- είτε τις χρηματοδοτικές -σε συνεργασία με το ΥΜΕΠΠΕΡΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) και το ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) Αττικής- για τη χρηματοδότηση των δράσεων και την υλοποίηση των στρατηγικών για τα Πράσινα Σημεία και τις Γωνιές Ανακύκλωσης. Δημιουργούμε το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, ξεκινάμε ευρεία εκστρατεία ευαισθητοποίησης και σχεδιάζουμε το 2020 να ονομασθεί Έτος Ανακύκλωσης. Μέχρι τα τέλη του 2021 θα έχουμε φθάσει σε σημείο πλήρους εφαρμογής του προγράμματός μας» καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πατούλης.


Δήμαρχος Χαλανδρίου

Μια από τις εξαιρετικές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής αποτελεί ο δήμος Χαλανδρίου. Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, επί της πρώτης θητείας του οποίου υλοποιήθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είναι πολύ θετική η έναρξη αυτής της συζήτησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αττικής. Εξίσου πολύ θετική είναι η δήλωση πρόθεσης να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, τον διαχωρισμό των υλικών, τον στόχο της μείωσης του σύμμεικτου. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση του Περιφερειάρχη να βοηθήσει και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πολλών γραφειοκρατικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, είτε αφορά χωροθετήσεις, είτε τις διαδικασίες μελετών, των δημοσίων συμβάσεων κ.α.».

Σε ό,τι αφορά το πρωτοποριακό πρόγραμμα του δήμου Χαλανδρίου, το Τοπικό Σχέδιο Δράσης Διαχείρισης Απορριμμάτων υλοποιείται ήδη από το 2016. Έχει επιφέρει σημαντική βελτίωση στα ποσοστά ανακύκλωσης και τον διαχωρισμό των υλικών με ξεχωριστά ρεύματα.

«Έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στη διαχείριση βιο-αποβλήτων, με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, στο οποίο έχουμε καταφέρει μέσω της διαχείρισης βιοαποβλήτων, της ξήρανσης και του τεμαχισμού τους, να παράγουμε οκτώ διαφορετικών ειδών καύσιμα και να κινούμε απορριμματοφόρο του δήμου με φυσικό αέριο. Το πρόγραμμα μας δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Αυτοδιοίκηση και τα ελληνικά Πανεπιστήμια, να υλοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες. Όμως, για να μπορέσουν αυτές οι τεχνολογίες να περάσουν από το επιστημονικό επίπεδο στην πρακτική αξιοποίηση, πρέπει να αξιοποιηθούν σε μεγάλες κλίμακες. Και εδώ, έρχονται τα μεγάλα προβλήματα των χωροθετήσεων, των χρηματοδοτήσεων, της ωρίμανσης των μελετών, που είναι προβλήματα εντέλει της ελληνικής Πολιτείας και όχι της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτά θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το επόμενο διάστημα».

Powered by TUODY Software