Ο Προϋπολογισμός «κουρεύει» ελπίδες και επιβραβεύει ΣΥΡΙΖΑ

Ο Προϋπολογισμός «κουρεύει» ελπίδες και επιβραβεύει ΣΥΡΙΖΑ

Από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, που άρχισε να «μοιράζει» από τα έτοιμα, οι πιο ψύχραιμοι περίμεναν να δουν την αποτύπωση της οικονομικής πολιτικής της στο προϋπολογισμό που θα κατέθετε.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε τους φόβους ότι δεν έχει καμιά σχέση με τα νεοφιλελεύθερα ευχολόγια της κυβέρνησης, έχει να κάνει όμως με τα νεοφιλελεύθερα σχέδια για τους ολίγους...

Πρώτο θύμα η ...ανάπτυξη, αφού από τις υπεραισιόδοξες και λαοπλάνες υποσχέσεις για ανάπτυξη 4%, έπεσε μετεκλογικά στο 3%, για να προσγειωθεί τελικώς στον προϋπολογισμό στο 2,8% για το 2020. Αλλά ακόμα και αυτή η πρόβλεψη θεωρείται υπεραισιόδοξη και δεν υπάρχει κανένας διεθνής οργανισμός που να συμμερίζεται αυτές τις προβλέψεις, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Στουρνάρα. Να σημειωθεί, δε, ότι ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης Μητσοτάκης είχε δομηθεί, τουλάχιστον προεκλογικά, στο έωλο απ΄ ότι αποδεικνύεται ποσοστό ανάπτυξης 4%.  

Η γενναία φορολογική ελάφρυνση περιορίζεται και προορίζεται μόνο για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, καθώς η μείωση της φορολογίας από το 28% στο 24% και η μείωση του φόρου για τα μερίσματα στο 5% αποφέρουν τεράστιες ελαφρύνσεις μόνο στο 10% των επιχειρήσεων καθώς  το 90% των καταγράφουν κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ και άρα θα δουν ελάχιστες ελαφρύνσεις. Αντιθέτως οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα δουν τεράστιες φορολογικές μειώσεις, ενώ για να εξυπηρετηθεί αυτή η «ανισότητα» διατίθεται ο μισός και πλέον διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Αυτή η ανισότητα πλήττει και μια σειρά από μέτρα ελαφρύνσεων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

ΕΝΦΙΑ: Ακυρώνεται ουσιαστικά η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2020, αλλά ακυρώνει και τις ήδη εφαρμοσθείσες μειώσεις, μέσα από αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων για χιλιάδες περιοχές. Να θυμίσουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών συνοδευόταν και από αλλαγές στους συντελεστές, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες. Ας προσέξουν επίσης οι φορολογούμενοι ότι στα πρόσφατα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ υπάρχει ο όρος «έκπτωση» αντί μείωσης του ποσού και ο νοών νοείτω ...

Αφορολόγητο: Η απελθούσα κυβέρνηση «πρόλαβε» και ακύρωσε την προβλεπόμενη μείωση του αφορολογήτου, όποτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφεύγει σε ένα τρυκ μείωσης δια μέσου των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Δηλαδή για να διατηρήσει ένας πολίτης το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ θα πρέπει να έχει αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 30%, στις οποίες, όμως, δε θα συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο κλπ.  Για παράδειγμα μια οικογένεια με  ετήσιο εισόδημα 8-9000 ευρώ, με ενοίκιο 400 ευρώ τον μήνα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ δεν έχει περιθώριο για να καλύψει καν το 30% με ηλεκτρονικές συναλλαγές, άρα έρχεται η μείωση του αφορολογήτου.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50% για το 2020 δεν θα ισχύσει.

Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει δεν ακυρώνεται

Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 13% και ακυρώνεται η μείωση του στο 11% για το 2020.

Μείωση δημόσιων δαπανών. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται σημαντική, αλλά αδιευκρίνιστη μείωση δημόσιων δαπανών που δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες από τον δημόσιο τομέα.

Εκείνο, όμως που διακρίνει κανείς στο προσχέδιο του κ. Σταϊκούρα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο ξέχασε τα περί καταστροφικής οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και  «τέταρτου μνημονίου», αλλά αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της απελθούσας κυβέρνησης με το πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο καθώς αναφέρει:

- «Το 2019 αποτελεί για την Ελλάδα το πρώτο έτος εφαρμογής οικονομικής πολιτικής εκτός προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής από το 2009, καθώς και έτος σταδιακής μετάβασης σε μια περίοδο ευνοϊκότερων οικονομικών συνθηκών»

- «Το 2018 η πραγματική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,1%. Στην ενδυνάμωση της ιδιωτικής κατανάλωσης συνέβαλαν οι θετικοί ρυθμοί μεταβολής της απασχόλησης (1,7%) και του μέσου μισθού (1,3%)»

- «Το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα διατηρήθηκε το 2018 γα τρίτο κατά σειρά έτος»

- «Στην αγορά εργασίας, το πρώτο εξάμηνο του 2019 η εθνικολογιστική απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1%, με την νέα εκτίμηση για το σύνολο του έτους να ανέρχεται σε 2,0% υποδηλώνοντας πορεία επιτάχυνσης για τρίτο διαδοχικό έτος.»

- «Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε εισροή καταθέσεων προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Η παρατηρούμενη άνοδος στις καταθέσεις οφείλεται, κατά κύριο λόγω, στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.»

- «Οι συνθήκες ρευστότητας τους τραπεζικού συστήματος βελτιώθηκαν το 2019, εν μέρει ως αποτέλεσμα της προόδου που συντελέστηκε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων 2018-2019.»

Ούτε οι Συριζαίοι δεν θα μπορούσαν να υπερασπιστούν και να προβάλλουν με τόσο απλό και ξεκάθαρο τρόπο τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης τους, όσο τα αποτυπώνει στο προσχέδιο προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας.

Γιάννης Στρατάκης
strat@nooz.gr

 

 

Powered by TUODY Software