Έδιωξαν το πλοίο της ΜΚΟ «Open Arms» οι κάτοικοι της Σύμης

Έδιωξαν το πλοίο της ΜΚΟ «Open Arms» οι κάτοικοι της Σύμης

Αναστάτωση επικρατεί στη Σύμη, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται στη δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αυξημένων αφίξεων.

Την είδηση φέρεται να διέψευσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν επικοινώνησε μαζί του ο δήμαρχος Σύμης, ωστόσο οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί. Εν τω μεταξύ την Τετάρτη το απόγευμα οι Συμιακοί έδιωξαν το πλοίο «Open Arms», που ανήκει στην ισπανική ΜΚΟ «Proactiva» από το νησί.

Για σχεδιασμούς να δημιουργήσουν hot spot στη Σύμη, για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, εγκαλεί την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο δήμος Σύμης.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο κ. Γρύλλης αναφέρει τα εξής:

“Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ευστρατίου, ξέσπασε σε παραλήρημα άνευ προηγουμένου κατά του Δημάρχου Σύμης, προφανώς γιατί χάλασαν τα σχέδιά τους να δημιουργηθεί hot spot στο νησί μας. Τον κ. Ευστρατίου ακολούθησε ο κ. Κρητικός, αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, ο οποίος ανερυθρίαστα μάς έθεσε το δίλημμα: "έχετε μπροστά σας δύο δρόμους, της Μόριας και της Κω". Τους απαντάμε: Ούτε Μόρια ούτε Κω. Τα σχέδιά σας για τα σπίτια σας. Όχι για το νησί μας. Αν θέλετε να μας μετατρέψετε σε hot spot, ματαιοπονείτε!!!

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ως άνω κύριοι είχαν να αντιμετωπίσουν και τα πυρά της κυβέρνησης για την πλήρη ανευθυνότητα που επέδειξαν στην πρόσφατη κρίση που περάσαμε με την παντελή απουσία τους παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις που τούς απευθύναμε.
Στο παραλήρημα κατά του Δήμου Σύμης και των κατοίκων της απαντάμε:

Ο Δήμαρχος Σύμης δεν έχει ανάγκη την  τηλεόραση για προσωπική προβολή. Τα Μέσα Ενημέρωσης εξυπηρετούν ένα μόνο σκοπό: τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων του νησιού μας!!!

Ο κ. Ευστρατίου ακόμη και τώρα βρήκε την ευκαιρία να τονίσει τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή σε ώριμες μελέτες που απέστειλε ο Δήμος μας ανταποκριθηκε θετικά και έδωσε, ως όφειλε, το πράσινο φως, για να προχωρήσουν.

Η επιστολή του ομοιάζει με προεκλογική καμπάνια. Μόνο που οι εκλογές τελείωσαν!!! Οπότε του  προτείνουμε να αφοσιωθεί στο έργο του και να αφήσει τις προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Επιπρόσθετα, στο δημοσίευμα του κ. Ευστρατίου  χρησιμοποιείται το μεταναστευτικό ως μέσο προβολής των έργων της Περιφέρειας που τα οικειοποιείται ωσάν να είναι δικά της, βάλλοντας κατά Δημάρχων και οποιουδήποτε άλλου δύναται να θίξει την ενίοτε ανυπαρξία της Περιφέρειας και γενικά της κρατικής μηχανής.

Η Περιφέρεια δια του στόματος των προαναφερθέντων μπαίνει σε μια διαδικασία αυτοπροβολής, κάνοντας επίκληση στο ήθος του πομπού και επίθεση στο ήθος του αντιπάλου.  Μόνο που εμείς δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά συμπορευτές στον δύσκολο αγώνα μας για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων του ακριτικού νησιού μας. Η σοβαρότητα του Δημάρχου Σύμης φαίνεται στους αγώνες που δίνει καθημερινά. Μετά από 17 χρόνια στο τιμόνι της τοπικής αυτοδιοίκησης ως Δήμαρχος, δε θα πάρει μαθήματα από άπειρους περιφερειακούς συμβούλους για ένα μόνο λόγο:

Γιατί διαφωνούμε με το ύφος και τον τρόπο διατύπωσης.

Η διαπόμπευση που επεδίωξαν οι αντιπεριφερειάρχες στο πρόσωπο του Δημάρχου μοιάζει σαν να έχει βγει από αφιλτράριστα στόματα ανθρώπων που αγνοούν στοιχειώδεις αρχές πολιτικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το ατόπημα του κυρίου Ευστρατίου να βάλει την υπογραφή του σε ένα λιβελλογράφημα,  τον καθιστά αδαή και ευάλωτο, κάτι που δεν προσιδιάζει με τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί. Τον κ. Κρητικό τον απαλλάσσουμε και ευελπιστούμε στο εξής να επιδείξει την πολιτική ωριμότητα που επιβάλλεται λόγω των δύσκολων ημερών που διανύουμε.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι η Περιφέρεια είναι αρωγός του Δήμου. Όχι εχθρός!!! Πιστεύουμε στην καλή συνεργασία του Δήμου μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θεωρούμε το συγκεκριμένο συμβάν ατυχές περιστατικό και προχωρούμε για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των νησιωτών μας!

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Γ. Κρητικού

“Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες μέσω Δελτίων Τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, κ. Γιάννης Κρητικός δήλωσε:

“Παρακολουθώ έκπληκτος τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή της Σύμης και ο Δημόσιος Συνήγορος - Συμπαραστάτης της (παράταξη της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου) διαχειρίζονται το θέμα που έχει προκύψει τελευταία με τις αυξημένες ροές μεταναστών στο νησί της Σύμης.

Όταν ο τόπος σου δοκιμάζεται, ψάχνεις να βρεις λύσεις. Εκπονείς ένα σχέδιο, φτιάχνεις έναν οδικό χάρτη και ψάχνεις να βρεις συμμάχους για να το πραγματοποιήσεις. Δυστυχώς με κραυγές, αφορισμούς και μόνο επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος το μόνο που κατάφερε η Δημοτική Αρχή Σύμης ήταν να στείλει ένα άσχημο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και να δυσφημίσει το πανέμορφο νησί αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο δράσης αλλά δυστυχώς δεν επιδιώκει τη συνεργασία με όσους μπορούν να βοηθήσουν.

Έχετε μπροστά σας δύο δρόμους, κύριοι: της Μόριας και της Κω. Εσείς θα αποφασίσετε πώς θέλετε να είναι το νησί σας σε μερικούς μήνες. Βλέπουμε, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, τα όσα γίνονται στη Μόρια καθημερινά.

Στην Κω, και παρά τα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν, επικράτησε η σύνεση και η συνεννόηση με αποτέλεσμα να κλείσουν οι περισσότερες πληγές και να μπει το νησί σε ρυθμούς ανάκαμψης. Και αυτό το οφείλουμε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ας αφήσουμε τα σόου και ας δουλέψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως αρμόζει στους εκλεγμένους άρχοντες ενός τόπου. Οι εποχές είναι επικίνδυνες, οι περιστάσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και η Ιστορία θα είναι σκληρή με όσους και όσες δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.’’

Πηγή: Ροδιακή

Powered by TUODY Software