Προσφυγή στο ΕΣΡ για την εκπομπή που διακωμωδούσε την παρενόχληση

Προσφυγή στο ΕΣΡ για την εκπομπή που διακωμωδούσε την παρενόχληση

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την εκπομπή του ΣΚΑΪ, στην οποία ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, σχολιάστηκε με "ελαφριά" και φαιδρή διάθεση για πέντε λεπτά.

Το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων "ΤΟ ΜΩΒ" κατήγγειλε στο ΕΣΡ την εκπομπή.

Η καταγγελία αναφέρει: 

"Αθήνα, 8-11-2019

Η οργάνωσή μας έχει μεταξύ των στόχων της την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως σας είχαμε ενημερώσει και σε επίσκεψη που κάναμε στο ΕΣΡ πριν μερικούς μήνες, κατά την οποία δύο μέλη μας συζήτησαν μαζί σας τις ανησυχίες μας για τον τρόπο που χειρίζονται τις ζωές και τα δικαιώματα των γυναικών κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές.

Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι η εκπομπή Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ παρουσίασε στις 7/11/2019 με εξευτελιστικό τρόπο μια σοβαρή και ακραία μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης την οποία υπέστη στις 6/11/2019 φοιτήτρια μέσα στη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ μελετούσε, δικαιολογώντας μάλιστα τον ένοχο, διακωμωδώντας και υποβιβάζοντας το αδίκημα .  

Η οργάνωσή μας θα ενημερώσει και την επιτροπή GREVIO η οποία έχει συστηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει ως θεσμικό της ρόλο την παρακολούθηση της τήρησης των προβλέψεων της Σύµβασης του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης).

Σας καταγγέλλουμε το γεγονός και σας ζητούμε ως Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να τιμωρήσετε άμεσα τους ενόχους μιας τόσο προσβλητικής εκπομπής για την αξιοπρέπεια των γυναικών.

Η Πρόεδρος του Μωβ

Βέρα Σιατερλή".

Σημειώνεται πως, μετά τις αντιδράσεις για την εκπομπή, ο οικοδεσπότης της, Γιώργος Λιάγκας ζήτησε συγγνώμη και καταδίκασε αυτές τις συμπεριφορές, προσθέτοντας ωστόσο πως "μερικές φορές η πλάκα που γίνεται σε μια παρέα παρεξηγείται και διαστρεβλώνεται".

Διαβάστε αναλυτικά

Σημειώνεται πως επιστολή έλαβε το ΕΣΡ και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Χαρίτση, με την οποία θίγει το ζήτημα της αναπαραγωγής περιστατικών "μίσους και βίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών από μερίδα των ΜΜΕ".

Ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΣΡ "να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας από το σύνολο των ΜΜΕ και να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία από την προώθηση βίαιων και ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρακτικών". 

 

Powered by TUODY Software