Προανακριτική: Αντιμέτωπος με ερωτήματα βουλευτών, αυτήν τη φορά, ο Κ.Φρουζής

Προανακριτική: Αντιμέτωπος με ερωτήματα βουλευτών, αυτήν τη φορά, ο Κ.Φρουζής

Ξεκινά στις 11.00 η δεύτερη κατάθεση του πρώην στελέχους της Novartis, "κεκλεισμένων των θυρών" - Που θα εστιάσουν τις ερωτήσεις τους οι βουλευτές

Αντιμέτωπος με τα ερωτήματα των βουλευτών της Προανακριτικής Επιτροπής για την Novartis θα βρεθεί σήμερα ο πρώην επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρίας, Κωνσταντίνος Φρουζής. Στη 11 το πρωί  δίνει την δεύτερη κατάθεση του μετά την εισηγητική του μαρτυρία την Τρίτη το βράδυ.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Πρόκειται για το πλέον ουσιαστικό τμήμα της μαρτυρίας του, αφου θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα υποβάλλουν οι βουλευτές. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις ερωτήσεις που θα υποβάλλουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ μια και η πλειοψηφία της επιτροπής δείχνει να ενστερνίζεται τα όσα ο Κ.Φρουζής φέρεται να έχει δηλώσει. Θυμίζουμε ότι η διαδικασία διεξάγεται «κεκλεισμένων των θυρών» καθώς η επιτροπή έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες.

Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ: Σοβαρές καταγγελίες

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήδη απο χθές άφηναν να εννοηθεί στους διαδρόμους της Βουλής ότι ο Κ.Φρουζής έχει κάνει πολύ σοβαρές καταγγελίες αποδεχόμενοι το σενάριο που κατέθεσε σχετικά με το ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον πίεσε προκειμένου να μιλήσει  συγκεκριμένα, για πολιτικά πρόσωπα. Ενστερνίζονται τα όσα υποστήριξε ο Κ.Φρουζής αφήνωντας μάλιστα σαφείς αιχμές σχετικά με το ότι δεν είναι δυνατόν η εισαγγελέας διαφθοράς να έλαβε μόνη της τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Χαρακτηριστική του βαθμού υιοθέτησης της εκδοχής του Κ.Φρουζή άλλωστε ειναι και η δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας . Σημείωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «μάλλον οι μόνοι που ήξεραν ότι θα μέναμε με τον στόμα ανοιχτό είναι αυτοί που δεν ήθελαν να καταθέσει εδώ και τέσσερα χρόνια» υπονοώντας προφανώς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα στην Ν.Δ συνδυάζουν την κατάθεση Φρουζή με όσα φέρεται να κατέθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμένος κατονομάζοντας πολιτικό πρόσωπο ώς κατασκευαστή δικανικής σκευωρίας για την υπόθεση Novartis.  

Σε ανάλογη ρότα με αυτή της Νέας Δημοκρατίας κινείται για το ΚΙΝ.ΑΛ. Κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος άλλωστε έλεγαν χθές στην Βουλή πως η κατάθεση Φρουζή είναι μόνον η αρχή, υπαινισομένα ότι υφίστανται και πολλά άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν σκευωρία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φρουζής «προστατευόμενος» γαλάζιων και πράσινων

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή εξέταση του Κ.Φρουζή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis έχει καταστεί ουσιαστικά ο «προστατευόμενος μάρτυρας»  Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής.  Κοινοβουλευτικές πηγές σημείωναν ότι ο Κ.Φρουζής βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες και σε δυσχερή θέση. Έτσι έχει κάθε κίνητρο να επιθυμεί την απεμπλοκή του από αυτή την κατάσταση. Επ αυτού φαίνεται να «οικοδομείται» - σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ- το κοινό συμφέρον με τις πολιτικές δυνάμεις που επιχειρούν να πάρουν την «ρεβάνς» για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει όλες τις πτυχές του σκανδάλου Novartis. Δηλαδή και τις ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Με βάση αυτά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους  σχετικά με την πρώτη κατάθεση του Κ.Φρουζή. Δίνωντας έμφαση σε όσα είπε για την συνάντησή του τον Μάιο του 2018 με την Ελένη Τουλουπάκη. Ιδίως από την στιγμή που υποστηρίζει πως πιέστηκε για να μπεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων προκειμένου να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα. Γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα, από την στιγμή που δεν είναι δυνατόν να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας κάποιος που διώκεται για αδίκημα. Επίσης ερωτήματα δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ  η  αναφορά του Κ.Φρουζή περί πιέσεων, ιδίως όταν στην συνάντηση υπήρχαν δύο συνήγοροί του αλλά και δύο εισαγγελείς διαφθοράς.

Μάλιστα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζαν χθές στους διαδρόμους της Βουλής, τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όταν είχε κληθεί ώς μάρτυρας στην εξεταστική για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας ο πρώην διοικητής του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν τότε πως δεν είναι δυνατόν να θεωρείται αξιόπιστος μάρτυρας κάποιος ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και μίζες.

Στην επιτροπή αναμένεται να παρουσιαστούν πέντε από τούς επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν οριστεί μέλη της επιτροπής. Δηλαδή δεν θα παραβρεθούν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολλάκης. Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξέταση του Κ. Φρουζή.  Συνεχίζει -θυμίζουμε- να θεωρεί μη παραδεκτή την απόφαση εξαίρεσης δύο βουλευτών του, εμμένοντας στην θέση ότι δεν μπορεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποφασίζει για την εκπροσώπηση του κάθε κόμματος. Για τον λόγο αυτό και δεν τίθεται για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα αντικατάστασης των Π.Πολλάκη και Δ.Τζανακόπουλου. 

Powered by TUODY Software