Πολυτεχνείο 2019: Μαζική η συμμετοχή του κόσμου παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας- Την Κυριακή η πορεία

Πολυτεχνείο 2019: Μαζική η συμμετοχή του κόσμου παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας- Την Κυριακή η πορεία

Πλήθος κόσμου συρρέει στο Πολυτεχνείο για να τιμήσει τον ηρωϊκό ξεσηκωμό των φοιτητών του 1973 και την αντιδικτατορική πάλη, παρά το κλίμα φόβου και αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να καλλιεργεί η κυβέρνηση, θυμίζοντας άλλες, σκοτεινές εποχές.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης, θα κορυφωθούν την Κυριακή, με τη μεγάλη διαδήλωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ» κοσμούν και πάλι την πύλη του ιδρύματος, αναδεικνύοντας τα ιδιαιτέρως επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου.

Συνεχώς στο μνημείο αλλά και στην πύλη που έριξαν οι ερπύστριες κατατίθενται λουλούδια και στεφάνια, από μαζικούς φορείς, μαθητές σχολείων, μικρά παιδιά με τους γονείς τους, εργαζόμενους, νέους αλλά και μεγαλύτερους που προσέρχονται στο χώρο. Τα συνθήματα που ακούγονται από τα μεγάφωνα είναι συνεχή. «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Έξω τα ΜΑΤ απ' τις σχολές, το άσυλο θα μείνει στους φοιτητές».

Την ίδια ώρα, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι «γιάφκα» και «άντρο τρομοκρατών». Γι' αυτό και ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε: Αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο
Διαβάστε: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου


Η αστυνομία φαίνεται πως φέτος αποφάσισε να πρωτοτυπήσει, γνωστοποιώντας που θα έχει «ασφαλίτες». Έτσι στη σχετική διαρροή προς το ΑΠΕ σημειώνει ότι «στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά». Παράλληλα, γίνεται σαφής αναφορά στην απουσία πανεπιστηματικού ασύλου, αφού επίσης σημειώνεται ότι «η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΑΠΕ, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και λαμβάνει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο.

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας και να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όσων ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια όπου κρύβουν «πολεμοφόδια», ενώ πετούν από εκεί διάφορα αντικείμενα με στόχο αστυνομικούς. Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι χώροι αυτοί αποτελούσαν το ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων.

Διαβάστε: Πολυτεχνείο 2019 «Αίαντας»: Η εξελιγμένη «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ "ζεσταίνει μηχανές" για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους.

«Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τονίζουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές της ΕΛ.ΑΣ.»

Με αθρόες συλλήψεις απειλεί ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ: Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας, τόνισε πως «οι φυλακές είναι έτοιμες και είναι εκεί, για όποιον επιθυμεί να πετάξει μολότοφ στην επέτειο του Πολυτεχνείου».
 

Powered by TUODY Software