Προσφυγικό: Σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το σχέδιο που εξαγγέλθηκε

Προσφυγικό: Σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το σχέδιο που εξαγγέλθηκε

Η χθεσινή παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της κυβέρνησης κρύβει μεγάλο πολιτικό παρασκήνιο και σοβαρές διαφωνίες τόσο εντός της Κυβέρνησης, όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Το επιτελικό κράτος και η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επιτρέπει οι διαφωνίες για το σχέδιο που παρουσιάστηκε να εκφραστούν από επίσημα χείλη σε αυτή τη φάση.

Τουλάχιστον 6 υπουργοί της κυβέρνησης και περίπου 30 βουλευτές διαφωνούν στον πυρήνα της πολιτικής που αποφασίστηκε.

Τρεις εξ αυτών, που οι αρμοδιότητες τους εφάπτονται του προσφυγικού, θεωρούν εαυτούς αδειασμένους.

Η κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ήταν μία επιλογή που είχε αποκλειστεί ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (είδαμε πρόσφατα γεγονότα σε Γιαννιτσά και Διαβατά) υπάρχει ένα κομβικό ζήτημα στις τάξεις όσων χειρίζονται το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια.

Είναι λοιπόν γνωστό πως όσους πρόσφυγες ή μετανάστες και αν μετακινήσεις από τα νησιά στο στην Ηπειρωτική Ελλάδα οι Τούρκοι ή  Έλληνες διακινητές ψυχών, έχουν δίκτυο πληροφόρησης και θα σου στείλουν άλλους τόσους ακόμα κι αν βαφτίσεις, προς αποτροπή των αφίξεων, τις ανοιχτές δομές, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.


Διαβάστε: Προσφυγικό: Σε ποιους νομούς θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες από την κυβέρνηση


"Ανταλλάξαμε το μεταναστευτικό με τη λήψη "οικονομικών μέτρων"

"Αποφάσισαν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών ανακτοβουλίων παίρνοντας για αντάλλαγμα τη μη επιβολή νέων οικονομικών μέτρων. Το έκανε και ο Τσίπρας με τις Πρέσπες. Σε τέσσερις μήνες δεν θα μπορούμε να πηγαίνουμε στις εκλογικές μας περιφέρειες" μας τονίζει έμπειρος βουλευτής πού ανήκει στο σαμαρικό μπλοκ.

Άλλες γαλάζιες πήγες επισημαίνουν πως την ώρα που οι κ. Πέτσας και Στεφανής παρουσίαζαν το σχέδιο δράσης, οι Βρυξέλλες ενέκριναν το προσχέδιο του προϋπολογισμού των υπερπλεονασμάτων που καταστρέφει την Ελληνική οικονομία κάτι που δεν θεωρούν τυχαίο.

Τα μέλη της συγκεκριμένης τάσης στην κυβέρνηση θα προτιμούσαν "σκληρή δουλειά" από το λιμενικό και τη frontex στο Αιγαίο και ανυποχώρητη στάση απέναντι στην Τουρκία σε μία σειρά ζητημάτων. 

"Πρέπει να δρούμε πριν ξεκινήσουν οι ορδές από τις απέναντι ακτές", σημειώνει  ο βουλευτής, χωρίς να διευκρινίζει τι πραγματικά θα μπορούσε να κάνει ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το επίπεδο.


Διαβάστε: Προσφυγικό: Λουκέτο σε Μόρια, κλειστά κέντρα σε 5 νησιά- Το σχέδιο της κυβέρνησης


Πρόβλημα με Περιφερειάρχες, Δημάρχους και Μητροπολίτες

Σοβαρό πρόβλημα έχουν και οι Περιφερειάρχες. Ως γνωστόν η Νέα Δημοκρατία ελέγχει 12 από τους 13.

Διαβάστε: Μητσοτάκης σε περιφερειάρχες για το προσφυγικό: Δείξτε αλληλεγγύη προς τα νησιά

Τα όσα ακούγονταν την περασμένη εβδομάδα στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Περιφερειών είναι πταίσμα μπροστά σε αυτά που λένε σε κατ ιδίαν συνομιλίας οι περιφερειάρχες μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις.

"Αυτή η επιλογή θα μας συντρίψει δεν θα μπορούμε να μαζέψουμε τους δημάρχους" λέει ξεφυσώντας νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης που το τηλέφωνο του έχει σπάσει από το Μητροπολίτη και δημάρχους της περιοχής για το "που θα μας φέρετε πρόσφυγες".

Διαβάστε: Προσφυγικό: Σε ποιους νόμους θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες από την κυβέρνηση

                 Προσφυγικό: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Σάμου και το δημοτικό συμβούλιο


Κερασάκι οι δηλώσεις Μπερνς

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη ανησυχία που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς πως "σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας η Ελλάδα δεν θα βρει σύμμαχο τις ΗΠΑ" έστω και αν κάποιοι προσπαθούν να τις υποβιβάσουν εντάσσοντας τις στο πλαίσιο της σκληρής αντιπαράθεσης των δημοκρατικών με τον Τραμπ.

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ξεπερνά το πλαίσιο του υπουργικού Συμβουλίου και αφορά όλη τη χώρα, τη γεωπολιτική της θέση και την κοινωνική ειρήνη στο εσωτερικό.

Διαβάστε: Νίκολας Μπερνς: Ο Τραμπ δεν θα στηρίξει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Powered by TUODY Software