Προσφυγικό: Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Μητσοτάκη - Αβάσιμες κι ατυχείς οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού

Προσφυγικό: Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Μητσοτάκη - Αβάσιμες κι ατυχείς οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού

Η απαράδεκτη και ιταμή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η δεύτερη το τελευταίο διάστημα, προσγειώνει ανώμαλα στην πραγματικότητα την πολιτική κατευνασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από την σκληρή μεν, αλλά άμεση απάντηση σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την είσοδο του ΝΑΤΟ σε περιπολίες στο Αιγαίο, τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο του καλού κλίματος, δεν υπάρχουν καν διαβήματα προς την γείτονα χώρα, παρά την απρόκλητη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Οξύτατη επίθεση εξαπολύει με ανακοίνωσή του του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξαπολύει προσωπικά πυρά κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μεταξύ άλλων καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει στην «επανόρθωση των απάνθρωπων συνθηκών που βιώνουν οι μετανάστες», «να τερματιστεί η τακτική προώθησης μεταναστών που είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», «να μην χρησιμοποιούν όπλα κατά των μεταναστών».

 Στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, εξαπολύει σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας “αβάσιμες και ατυχείς” τις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ακσόι

“Το πιο πρόσφατο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που επιχειρεί η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων, είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκριτικά με την μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν 850.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το σημερινό ποσοστό διέλευσης έχει μειωθεί στο 94% χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τουρκία.

Δεν είναι ανθρώπινο για αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικά περάσματα όπως η Ελλάδα, να εφαρμόζουν “μηδενική μεταναστευτική πολιτική” και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που πλήττονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης. Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Οι Έλληνες εταίροι μας, καθώς και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να πιέζονται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση. Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία θα αποφέρει πιο σημαντικά αποτελέσματα από αυτά της προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να:

– Επανορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς.

– Φροντίσει για την πρόληψη θανάτων των μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.

– Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

– Να τερματιστεί η πρακτική προώθησης των μεταναστών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

– Να μην χρησιμοποιούν όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τα αντιμετωπίζουν απάνθρωπα

– Να δείξουν σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών, καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας”.

Powered by TUODY Software