Σενάρια για Πρόεδρο Δημοκρατίας: Η ενδεκάδα των πιθανών υποψηφίων

Σενάρια για Πρόεδρο Δημοκρατίας: Η ενδεκάδα των πιθανών υποψηφίων

Ποια ονόματα έχουν ακουστεί ως εκλεκτοί να προταθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανώτατη πολιτειακή θέση.

Με αφορμή τη συζήτηση των συνταγματικών διατάξεων για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επανέρχονται τα σενάρια σχετικά με το ποιός θα προταθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αποφασίσει στις διακοπές των Χριστουγέννων για το ποιό πρόσωπο θα προτείνει.

Πάντως, η τρέχουσα φημολογία εστιάζει σε 11 πρόσωπα, που εικάζεται ότι βρίσκονται στην λίστα του πρωθυπουργού.

Χωρίς φυσικά τίποτε να αποκλείει κάποιο πρόσωπο που δεν έχει συζητηθεί σε πολιτικές και δημοσιογραφικές συνάξεις.


Τα 11 πρόσωπα είναι τα εξής:

Προκόπης Παυλόπουλος

Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζεται ανοιχτά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από το λεγόμενο «καραμανλικό» στρατόπεδο και έχει ερείσματα στον χώρο της Ν.Δ. Ορισμένα στελέχη της όπως ο Ν.Κακλαμάνης δεν κρύβουν ότι θα έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας.

Αντώνης Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζεται ανοιχτά από σειρά στελεχών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Το όνομα του «ακούγεται» έντονα μετά την λήξη των σεναρίων στα οποία καταλάμβανε την θέση του ευρωπαίου επιτρόπου στην οποία ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Φώφη Γεννηματά

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής διαψεύδει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη και το ότι υφίσταται συζήτηση μεταξύ της επικεφαλής του και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, αυτά το σενάριο διατηρεί στην επικαιρότητα μια δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου περί του ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μαρία Δαμανάκη

Προέρχεται από την αριστερά, υπήρξε πρόεδρος του Συνασπισμού, μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και θήτευσε στην Κομισιόν. Ο «υπερκομματικός» χαρακτήρας της θεωρείται το βασικό ατού μιας τέτοιας επιλογής.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και συνταγματολόγος βρίσκεται μονίμως στα σενάρια. Ιδίως μετά την απομάκρυνσή του από το Κίνημα Αλλαγής αφού δεν τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας στην τελευταίες εκλογές.

Λουκάς Παπαδήμος

Έχει ήδη θητεύσει στην θέση του πρωθυπουργού με διακομματική στήριξη, στην καρδιά της περιόδου των μνημονίων. Δεν θα θέσει σε διλήμματα τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει όμως στη «λίστα» των ονομάτων που ακούγονται.

Άννα Διαμαντοπούλου

Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων  Σημίτη έχει έντονο εκσυχρονιστικό προφίλ. Συνιστά σε ένα βαθμό «άνοιγμα» προς το κέντρο. Για τον λόγο αυτό πολλοί πιστεύουν ότι περιλαμβάνεται στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανδρέας Δρακόπουλος

Πρόεδρος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την δράση του οποίου έχει πολλάκις εξάρει δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νίκος Αλιβιζάτος

Συνταγματολόγος με κύρος, του οποίου οι θέσεις για πολιτειακά ζητήματα συμπίπτουν συχνά με αυτές της Νέας Δημοκρατίας.

Μαρία Ευθυμίου

Πανεπιστημιακός δάσκαλος, ιστορικός και μακριά από την πολιτική. Το όνομα της Μ. Ευθυμίου εμφανίζεται συχνά στα σενάρια της προεδρικής εκλογής.

Αικατερίνη Σακελαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα μπορούσε να είναι και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Powered by TUODY Software