Μητσοτάκης για προσφυγικό: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις [vid]

Μητσοτάκης για προσφυγικό:  Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις [vid]

Μεγάλες και αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά

Η έντονη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αποτυπώθηκε στην απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά  στην  συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής της στην Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που όλοι δεχόμαστε ότι έχει έρθει για να μείνει. Είναι ένα πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, έχει όμως και μία εθνική διάσταση. Έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο και ας μην κοροϊδευόμαστε έχει πολλές αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης».

Δήλωσε επίσης πως «οι αρχικές προσφυγικές ροές έχουν μετατραπεί σε μία μεταναστευτική καταιγίδα. Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση επί της προηγούμενης κυβέρνησης να κλείσουν τα βόρεια σύνορα μας δυστυχώς ο πυρήνας προβλήματος που είναι η δυσκολία φύλαξης των ανατολικών συνόρων σε συνδυασμό με τα κλειστά βόρεια σύνορά μας έχει οδηγήσει την έξαρση του προβλήματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά είπε ότι «ουσιαστική διαφωνία για την πολιτική που ακολουθούμε ως χώρα δεν βλέπω να υπάρχει» σημειώνοντας πως «καταλαβαίνει η κοινωνία πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις». Ενδεικτικά ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι  «συμφωνούμε ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου» διευκρινίζοντας πως «η Ε.Ε είναι πλήρως ενήμερη για ότι κάνουμε» και ότι «δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα θα είναι τα χρήματα».

Αναφερόμενος στο σχέδιο μετεγκατάστασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως  «η κατανομή έχει γίνει με τον καλύτερο τρόπο πάντα σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες» αλλά «και με τους δήμους όπου θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερες δομές». Επίσης ανέφερε πως  «θα κλείσει σταδιακά η Μορια. Θα κατασκευαστεί σε άλλη περιοχή μια σύγχρονη δομή» ενώ «σε όλες τις περιοχές θα γίνει χωροθέτηση, ξέρουμε που θα γίνουν αυτές οι δομές» και «φροντίζουμε για την ασφάλεια των κατοίκων στα νησιά».

Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «η πολιτική αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση» που «έχει ως σύμβολο την περιβόητη φράση του Αλέξη Τσιπρα ότι στην θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα». Τέλος αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή διάσταση λέγοντας πως «το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό» και ζητώντας «άμεση αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου ώστε οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου να μπορούν να γίνουν και σε άλλες χώρες». Επισήμανε πως  «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορεί να αλλάξει αλλά πρέπει να εφαρμοστεί». Τέλος είπε πως  «είναι ανεπίτρεπτο η Ελλάδα που πρέπει  να κάνει επιστροφές να μην μπορεί να κάνει» τονίζοντας ότι θα ληφθεί αυτό το μέτρο ενώ πλέον με τον νέο νόμο για το άσυλο «θα μπαίνουν στην χώρα μόνον αυτοί που επιθυμούμε να μπουν».


Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «αν δεν αλλάξουμε πολιτική, αν δεν αλλάξει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και αν δεν αλλάξει το Δουβλίνο, η κρίση θα μείνει εδώ».

Επισήμανε ότι  «η κυβέρνησή σας δεν μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος που είναι η έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ. Η Ευρώπη, ανήμπορη, χαϊδεύει τον Ερντογάν και η Ελλάδα χαϊδεύει την Ευρώπη».

Ζήτησε  «να ορθώσουμε επιτέλους ανάστημα, να ακουστεί η φωνή μας. Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και αντοχή του συστήματος υποδοχής και η αντοχή των κατοίκων. Σχετικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ μίλησε για «φαραωνικό σχέδιο».

«Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε μοιραίοι γι αυτόν τον τόπο και για τον ελληνικό λαό», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Δεν είναι αποτελεσματική η πολιτική σας στα σύνορα και δεν μιλώ για τα θαλάσσια μόνο και αυτό έχει τη σημασία του. Γιατί δείχνει αν υπάρχει η πολιτική βούληση και η ικανότητα», επέμεινε.

«Το σχέδιο σας είναι φαραωνικό!», πρόσθεσε.

«Μιλάτε για επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Γνωρίζετε πως όσοι μπήκαν τους τελευταίους μήνες στα νησιά δεν έχουν καταφέρει καν να  υποβάλουν αίτηση για άσυλο αφού επικρατεί διοικητικό χάος; Έχω την αίσθηση ότι δεν σας δίνουν την πλήρη εικόνα κ. πρωθυπουργέ», συνέχισε η κ. Γεννηματα.

«Ακολουθείτε τη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζετε μεγάλες δομές που θα δημιουργήσουν θέματα στις τοπικές κοινωνίες», εξήγησε.

Powered by TUODY Software