Χαμένοι στη μετάφραση του ΣτΕ- Νέα σύσκεψη την Τετάρτη

Χαμένοι στη μετάφραση του ΣτΕ- Νέα σύσκεψη την Τετάρτη
Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -το απόγευμα της Τετάρτης- θα τεθεί το θέμα της ΕΡΤ, καθώς η απόφαση του ΣτΕ έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση.

Βενιζέλος
και Κουβέλης ζήτησαν την άμεση επανάληψη των εκπομπών του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, με το Μαξίμου να υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ με την παλιά της μορφή έχει καταργηθεί.

Οι εταίροι αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στην ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, με έμφαση στο ποιος θα έχει την ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να "ερμηνεύσει σωστά" την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι "αναμένουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα".

Το Μαξίμου από την πλευρά του βλέπει άμεση εκπομπή με νέα μορφή.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όταν έγινε γνωστή η απόφαση, υπήρξε ζήτημα ερμηνείας και προσεκλήθησαν ο ΓΓ της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ. Μπένος, οι οποίοι είπαν ότι με την απόφαση του ΣτΕ η ΕΡΤ έκλεισε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή της σύσκεψης υπήρχε  μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους εταίρους. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμεναν να ανοίξει η ΕΡΤ και ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί μια κορυφαία μεταρρυθμιστική πράξη.

Τους επισήμανε ότι έχει ήδη υποχωρήσει μια φορά με την πρόταση των εννέα σημείων, παρέχοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι θα σεβόταν την απόφαση του ΣτΕ, όποια κι αν ήταν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ανοίξει η ΕΡΤ και επισήμανε ότι η λειτουργία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει από δημόσιο φορέα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας πλην της ΕΡΤ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αρχηγοί άνοιξαν σειρά θεμάτων, όπως η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, ο ανασχηματισμός (θα ανακοινωθεί εκτός απρόοπτου σε δύο εβδομάδες) και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου.

"Την Τετάρτη πιστεύουμε να υπάρξει σύγκλιση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές και έκαναν γνωστό ότι στη σύσκεψη δεν τέθηκε θέμα εκλογών ή προσώπων που θα μπουν στην κυβέρνηση.

Από τις δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη διεφάνη ότι διαλύονται -τουλάχιστον προσώρας- τα σύννεφα των πρόωρων εκλογών, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από τη νέα σύσκεψη.

Διαβάστε: Η απόφαση του ΣτΕ και οι διευκρινήσεις του προέδρου του ΣτΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, που επικαλείται πρόσωπα από το ΣτΕ, η απόφαση δεν λέει σε καμία περίπτωση ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν σύννομο.
Διαβάστε ΟΛΕΣ τις εξελίξεις για την υπόθεση της ΕΡΤ στα "Σχετικά Άρθρα" (πάνω δεξιά στη σελίδα) και στην κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Οι δηλώσεις ΣτουρνάραΣύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, "με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας".

Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι "η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει".

Οι δηλώσεις Βενιζέλου"Όλα τα θέματα που άνοιξαν το τελευταίο διάστημα τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη και την Τετάρτη θα ληφθούν αποφάσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

"Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προγραμματική βάση λειτουργίας της κυβέρνησης και οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης", είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Το θέμα της ΕΡΤ ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη
, αλλά "η ΕΡΤ δεν είναι το βασικό αντικείμενο της συζήτησης".

Το θέμα, τόνισε, είναι "η ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας και της Συνταγματικής τάξης, η ανάγκη λειτουργίας της κυβέρνησης ως τρικομματικής και όχι ως μονοκομματικής που θα ανέχεται τους άλλους δύο, και η ανάγκη πραγματικών μεταρρυθμίσεων και όχι προχειρότητες, αντιφάσεις και οπισθοδρομήσεις".

Για την ΕΡΤ, τόνισε, είναι υπέρ "μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, η οποία θα ψηφίσει και το πλαίσιο λειτουργίας της".

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε ότι λέει αυτά που έλεγε το ΠΑΣΟΚ: πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να μαυρίσει τις οθόνες.

Η απόφαση, πρόσθεσε, επιτάσσει την άμεση λήψη όλων των οργανωτικών μέτρων, ώστε να επανέλθουν οι εκπομπές και οι ψηφιακές δράσεις του δημόσιου φορέα.

Φάνηκε δύσπιστος ως προς την ερμηνεία που μπορεί να δοθεί από διαφόρους και γι' αυτό τόνισε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η αναφορά του σχετικά με την αποδοχή από την πλευρά του πρωθυπουργού των προτάσεων για τα γενικότερα θέματα.

"Φάνηκε να αποδέχεται ο κ. Σαμαράς ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, την ανάγκη αξιολόγηση και αξιοποίησης προσώπων, δηλαδή του ανασχηματισμού και τη διαμόρφωση ενός σχήματος συντονισμού της κυβερνητικής δράσης και εφαρμογής των αποφάσεων", είπε.

Παραδέχθηκε ότι το κλίμα στη σύσκεψη ήταν φορτισμένο και το απέδωσε στο γεγονός ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα το οποίο δεν το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ.

Οι δηλώσεις Κουβέλη"Η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, επιτάσσει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα", δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, σημειώνοντας ότι "η απόφαση αυτή συντάσσεται με εκείνο που έχουμε πει. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη".

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, έθεσε στη συνάντηση του Μαξίμου με απόλυτο τρόπο την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ανέφερε ότι δεν έγινε κανενός είδους διαπραγμάτευση για θέμα αντιπροεδρίας και κυβερνητικών θέσεων, και είπε ότι τα ζητήματα της λειτουργίας της κυβέρνησης και του ανασχηματισμού θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση των τριών αρχηγών την προσεχή Τετάρτη.

Στις δηλώσεις του πρόσθεσε ότι "η απόφαση επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αναμένουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, καθώς είναι δικαίωμα των πολιτών στον πολιτισμό, τη μόρφωση και τον πολιτικό διάλογο".

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει σε κίνηση την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αμέσως μετά να δρομολογηθούν ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωσή της.

"Αποδείχθηκε ότι κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσει με μονομέρεια, όπως μονομερώς προχώρησε ο κ. Σαμαράς χωρίς τις υπογραφές τεσσάρων υπουργών", τόνισε.

Επεσήμανε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι εναντίον των μεταρρυθμίσεων αλλά επισπεύδουσα δύναμη."Ο πρωθυπουργός έχει την απόφαση του ΣτΕ και πρέπει να την αξιοποιήσει για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ", κατέληξε.


Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οπότε και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες που οδήγησαν στην τρικομματική κυβέρνηση

Πρόταση 9 σημείων από τον Σαμαρά

Βελτιωμένη πρόταση για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με μικρό σχήμα και μειωμένο αριθμό εργαζομένων, που θα λειτουργήσει ως μεταβατικό σχήμα έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Πρότεινε την τοποθέτηση προσωρινής διοικούσας επιτροπής για την ΕΡΤ που θα προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων για να υπάρξει προσωρινό πρόγραμμα. Παράλληλα, να κατατεθεί άμεσα το ν/σ για τη νέα ραδιοτηλεόραση και να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις όπου απαιτείται σε φορείς του δημοσίου.

Επίσης πρότεινε την τοποθέτηση αρμόδιου υφυπουργού για την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. (ο Σ. Κεδίκογλου παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος)

Ο ίδιος άνοιξε το θέμα του ανασχηματισμού, το οποίο το τοποθέτησε μετά το τέλος του συνεδρίου της ΝΔ, δηλαδή στις αρχές του Ιουλίου.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς πρότεινε την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των εταίρων και τη συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό.

Protester outside ERT offices at Aghia Paraskevi suburb in Athens. 17 June 2013

Στο περιθώριο της σύσκεψης...

* Εντείνονται οι πιέσεις από το εξωτερικό για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Ο Όλι Ρεν δήλωσε: "Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι η πρόκληση νέας κρίσης". Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση Κομισιόν.

* Σε μία προεκλογικού τύπου ομιλία στην πλ. Συντάγματος με μαζική συμμετοχή, ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Α. Σαμαρά, λέγοντας ότι "απόψε τελειώνουμε την κυβέρνηση της καταστροφής".


* Συλλαλητήριο πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Αγία Παρασκευή. "Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα τερτίπια της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ", δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας, ζητώντας εδώ και τώρα να ανοίξει η ΕΡΤ και να καταργηθεί η ΠΝΠ.

* Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ραδιομέγαρο. Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς το απόγευμα στον προαύλιο χώρο. Ακολούθησε συναυλία.

Live το πρόγραμμα της ΕΤ3
Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6,  Κυριακή 16/6

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software