"Μιλάνε" οι σφαίρες πλέον στις Σκουριές

"Μιλάνε" οι σφαίρες πλέον στις Σκουριές
Σε νέα επίπεδα έντασης έφτασε ο "πόλεμος" μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με φόντο την επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας, σε επεισόδια που ξέσπασαν με αφορμή διαμαρτυρία γυναικών κατά της αποψίλωσης.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά εννιά άτομα, οκτώ αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια.
 
Έντονα καταδίκασε τα επεισόδια ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ενώ οι κάτοικοι μιλούν για "προβοκάτσια" και υποστηρίζουν ότι κανείς διαδηλωτής δεν είχε μαζί του όπλο.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη αναμένεται να κριθεί η νομιμότητα της άδειας, με την οποία η εταιρεία πραγματοποιεί εργασίες αποψίλωσης.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν περίπου 60 γυναίκες ξεκίνησαν από την Ιερισσό για τις Σκουριές, όπου βρίσκονταν  παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις εργασίες της εταιρείας, συνδυάζοντας τη διαμαρτυρία τους με την Ημέρα της Μητέρας.

Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ γυναικών και ανδρών των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα μία γυναίκα να τραυματιστεί και να φέρει εκδορές.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τρεις διαδηλώτριες.

Ακολούθησαν συμπλοκές που κατέληξαν στον τραυματισμό των αστυνομικών, τέσσερις από τους οποίους φέρουν εκδορές από σκάγια.

Βίντεο από τις προσαγωγέςΚαταδικάζει ο Δένδιας
 
Ο Ν. Δένδιας καταδίκασε τους πυροβολισμούς κατά αστυνομικών, τους οποίους χαρακτήρισε "μέγιστη πρόκληση εναντίον του Κράτους Δικαίου".

"Είναι ευνόητο ότι σε μία δημοκρατική χώρα οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αλλά είναι ευνόητο επίσης ότι οποιοδήποτε αίτημα εκδικάζεται από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες εντεταλμένες αρχές και δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους “δίκαιο” κουκουλοφόροι με κυνηγετικά όπλα και μολότοφ", αναφέρει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

"Καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ενέργεια εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Μισόλογα συνδυαζόμενα με συμμετοχή σε εκδηλώσεις στήριξης δεν χωράνε. Επιτέλους, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την έννομη τάξη και το Σύνταγμα", τονίζει.Τί λένε οι κάτοικοι

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων, Τόλης Παπαγεωργίου, ανάφερε ότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνάντησής τους με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταγγείλουν ως παράνομες τις εργασίες της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπλοκή ξεκίνησε όταν οι μονάδες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην περιοχή άρχισαν να κινούνται μέσα στο βουνό για να πλαγιοκοπήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν τις εργασίες αποψίλωσης.

Στη συνέχεια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.Ελέγχεται η νομιμότητα των αδειών

Σημειώνεται ότι, με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης, συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των κατοίκων, του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ., του δασάρχη Αρναίας και του προϊσταμένου της Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη, προκειμένου να εξακριβωθεί η νομιμότητα των εργασιών της εταιρείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, θα κληθεί εκπρόσωπος της εταιρείας να παρουσιάσει τις άδειες με τις οποίες η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εργασίες αποψίλωσης δέντρων στο δάσος των Σκουριών, ώστε να δημιουργηθεί δρόμος και φράγμα απόθεσης αποβλήτων της εξόρυξης στο ρέμα Καρατζά.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι εργασίες γίνονται με απλή άδεια υλοτομίας και υποστηρίζουν πως η δημιουργία φράγματος και λεκάνης απόθεσης αποβλήτων στο σημείο θα διακόψει τη ροή νερού προς τα χωριά της περιοχής.   

Φωτογραφίες από Alterthess.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software