Κυβερνητικό αλαλούμ με τροπολογία

Κυβερνητικό αλαλούμ με τροπολογία
Βρέθηκε τελικά λύση για το αλαλούμ με την επίμαχη τροπολογία του υπ. Εσωτερικών, που προέβλεπε την απέλαση μεταναστών έπειτα από ψευδείς καταγγελίες για ρατσιστική βία από όργανα της τάξης και προκάλεσε ακόμα και ενδοκυβερνητικές τριβές.

Ο Λ. Γρηγοράκης εξ ονόματος της κυβέρνησης ανακοίνωσε την απόσυρση όλου του σχετικού άρθρου 19, σημειώνοντας ότι θα βρεθεί άλλη συμβιβαστική διατύπωση.

Προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο, τόσο μεταξύ του κ. Γρηγοράκου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όσο και του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη και Γ. Τραγάκη με στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα.

Σημειώνεται, ότι η διάταξη είχε δεχθεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, που την χαρακτήρισε τρομοκρατική και ρατσιστική, αλλά και τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και είχε αποσυρθεί δύο φορές.

Η πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, να ανακοινώσει την επανακατάθεσή της προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας την τροπή και τις διαστάσεις που πήρε η επίμαχη διάταξη, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «ήταν μία κακή εικόνα της κυβέρνησης αυτό που παρουσιάστηκε στη Βουλή».

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι ο κ. Γρηγοράκος κατέθεσε και απέσυρε την τροπολογία χωρίς να υπάρχει η υπογραφή του γγ της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καλή συνεννόηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού.

Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδη, ο οποίος -μέσω Facebook- έγραψε: "Σήμερα στη Βουλή ηττήθηκαν οι ρατσιστικές και ακροδεξιές πρακτικές του κ. Μπαλτάκου".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τάκης Μπαλτάκος είναι ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά.

Το χρονικό του αλαλούμ...


Το μεσημέρι της Πέμπτης επανακατατέθηκε για δεύτερη φορά μετά την απόσυρσή της η τροπολογία, η οποία είχε εισαχθεί πρώτη φορά την Τετάρτη, αποσύρθηκε το απόγευμα, επανακατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης για να αποσυρθεί και πάλι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Επαναφέροντας την τροπολογία ο Γ. Μιχελάκης τόνισε:
«Δεν αποδέχομαι την απόσυρση και θεωρώ ότι πρέπει να μείνει. Όταν δίνεται μια μάχη στα σύνορα και στα νησιά και τις πόλεις δίνεται μάχη για την προάσπιση των συνόρων». 

Είπε δε ότι πρέπει να προστατευθούν οι λιμενικοί και οι συνοριοφύλακες, καθώς οι «δουλέμποροι έχουν δασκαλέψει τους μετανάστες να κάνουν καταγγελίες για ρατσιστική βία».

«Η πολιτεία πρέπει να λειτουργεί», είπε και πρόσθεσε: «Κάποιοι έχουν πρόβλημα όταν βλέπουν στολή. Να βάλουμε τάξη. Τάξη στα σύνορά μας και τις πόλεις μας».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε αποσύρει εκ νέου την επίμαχη διάταξη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γρηγοράκος είχε αποσύρει και την Τετάρτη τη ρύθμιση, καθώς είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο αργότερα την επανακατέθεσε βελτιωμένη.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τελικά ότι την αποσύρει.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, τόνισε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά το θόρυβο που προκλήθηκε και τη λάθος εντύπωση που δόθηκε ως προς τη σκοπιμότητα της ρύθμισης.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποτρέψουμε καταγγελίες για ρατσιστική βία για αυτό και την αποσύρουμε» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως η τελευταία αλλαγή ήταν η τρίτη κατά σειρά που επέφερε ο υπουργός στο άρθρο 19 παρ. 1 του Κώδικα Μετανάστευσης.

Σε αυτήν ορίστηκε ότι αν ένας μετανάστης προβεί σε ψευδή καταγγελία διώκεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου και απελαύνεται.
 
Η πρώτη αλλαγή όριζε ότι "εάν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα ως άνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα".

Στα ύψη το θερμόμετρο


http://admin.nooz.gr/Uploads/vouli161131.jpgΣτα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με επίκεντρο την επίμαχη τροπολογία που αποσύρθηκε και επανήλθε δύο φορές.

Για την τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Στις δηλώσεις Μιχελάκη απάντησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν θέλετε να προστατεύσετε τα σώματα ασφαλείας με τη διάταξη αυτή. Την ατζέντα την ακροδεξιά που θέλει να βάλει η Χρυσή Αυγή προσπαθείτε να επιβάλετε στην πολιτική ζωή για να κάνετε κερδοσκοπική πολιτική. Οι δουλέμποροι από την ξενοφοβία προστατεύονται» είπε, ενώ έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία που παίζεται ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή του.

«Να αποσύρετε την τροπολογία- όνειδος. Δεν είναι άξια της χώρας είναι ευτελής φθηνός λαϊκισμός που θα σας στιγματίσει ανεξίτηλα» κατέληξε.

Τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, για να δηλώσει την απόλυτη στήριξη των βουλευτών του κόμματος στην πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών να μην αποδεχτεί την απόσυρση της διάταξης.

Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι αν θέλει για δικές του ιδεοληψίες να παραστήσει τον προστάτη των δουλεμπόρων η ΝΔ δηλώνει ότι είναι αντίθετη σε αυτό».

Ο κ. Λαφαζάνης πήρε τον λόγο χαρακτηρίζοντας άθλιες τις κατηγορίες τις οποίες, όπως είπε, τις επιστρέφει στον κ. Βορίδη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε για ένα ακόμα σκηνικό ψευδεπίγραφης πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε αιχμές για την παρέμβαση Μιχελάκη, σημειώνοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έχει την αρμοδιότητα να αποσύρει ή να καταθέσει τη διάταξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, χαρακτηρίζοντας θετική την κίνηση του κ. Γρηγοράκου να την αποσύρει.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software