Απόφαση για απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης

Απόφαση για απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης
Δικαστικό προηγούμενο δημιουργεί η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε μια οικογένεια, μέχρι τη συζήτηση αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε, υποστηρίζοντας ότι το έκτακτο τέλος ακινήτων ήταν λανθασμένα υπέρογκο.

Η οικογένεια είχε πληρώσει στην Επιχείρηση το ποσό του λογαριασμού που αντιστοιχεί στην κατανάλωση του ρεύματος, τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους, την ΕΡΤ και το ΦΠΑ, ενώ αρνήθηκε να καταβάλει "το εσφαλμένο και υπέρογκο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενης Επιφάνειας Ακινήτων", επικαλούμενη οικονομική δυσχέρεια.

Η οικογένεια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι ο υπολογισμός του τέλους ακινήτων ήταν εσφαλμένος και άρα πλασματικά "διογκωμένος".

Το Πρωτοδικείο, με την προσωρινή διαταγή του, απαγόρευσε στην ΔΕΗ την διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης μέχρι τη λήψη απόφασης επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων.

"Η απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), καθίσταται 'απόφαση - οδηγός' για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πολιτεία στην ανάκληση, άλλως τροποποίηση αυτού" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας Κ. Μαριέλλης, είπε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ο έκτακτος φόρος είχε υπολογιστεί με λάθος τιμή ζώνης και είχαν χρεωθεί παραπάνω τετραγωνικά μέτρα. Τόνισε ότι αφού διορθωθούν τα λάθη, ο πολίτης θα πληρώσει κανονικά το λογαριασμό του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ Καλαμάτας, το 20% με 30% των λογαριασμών που συμπεριλαμβάνουν τον έκτακτο φόρο έχουν λάθη.

Λυκουρέτζος: Να ληφθούν υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια

"Ζητάμε να ληφθούν υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια και κυρίως για τις οικογένειες, οι οποίες πραγματικά δεν μπορούν να καταβάλουν το τέλος της ακίνητης περιουσίας και να εξαιρεθούν από την ποινή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι στη δυνατότητα και την ευχέρεια των πολιτών και των νομικών, να εξαντλήσουν όλες αυτές τις δυνατότητες τις οποίες δίνει ο νομικός μας πολιτισμός και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους" ανέφερε ο γραμματέας της ΝΔ, βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας οδηγεί στη λήψη νομοθετικής ρύθμισης, επεσήμανε: "Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νομοθετική ρύθμιση, αλλά το σκεπτικό του δικαστηρίου γίνεται σεβαστό και οφείλουμε να γίνει σεβαστό, αφού αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι εμείς θέσαμε το πολιτικό πλαίσιο, οι δικαστές οι οποίοι κρίνουν τις υποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να τις κρίνουν μόνο μέσα από όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Εφεξής όλα αυτά μέλλει να κριθούν και σε άλλα επίπεδα της δικαιοσύνης και στο τέλος η ελληνική πολιτεία θα αποφασίσει".

Kατάληψη κατά του χαρατσιού στο Κερατσίνι

Σε κατάληψη του πρακτορείου της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Σαλαμίνας και Ακροπόλεως στο Κερατσίνι, αναμένεται να προχωρήσει τη Δευτέρα το πρωί 21/11 ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με τη συμμετοχή φορέων και σωματείων της πόλης που αντιδρούν στο χαράτσι στα ακίνητα.

Η δημοτική αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης για το τέλος μέσω της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει νομικά όσους πολίτες θελήσουν να μην πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.

Σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει και ο δήμος Νίκαιας Ρέντη.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software