Έλληνας κατηγορείται ότι έκλεψε έργο του Νταλί

Έλληνας κατηγορείται ότι έκλεψε έργο του Νταλί
Σε κλοπή που διέπραξε ο 29χρονος Έλληνας Φοίβος Ισταυρίογλου ενός έργου του Σαλβαντόρ Νταλί, από γκαλερί στην Άνω Ανατολική πλευρά του Μανχάταν, αναφέρεται η εφημερίδα «New York Times», αλλά και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Η κλοπή του πίνακα «Cartel de Don Juan Tenorio» (1949) του Νταλί έγινε τον περασμένο Ιούνιο, αλλά προβάλλεται τώρα λόγω της σύλληψης του κατηγορουμένου το Σάββατο, στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου, φέρεται να άρπαξε τότε τον πίνακα, να τον έβαλε σε μία σακούλα από ψώνια και να εξήλθε από την γκαλερί, χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, όταν βγήκε στην 5η Λεωφόρο ήταν φοβισμένος και δεν μπορούσε να πιστέψει τη βλακεία που είχε κάνει, όπως αναφέρεται.

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η κλοπή είναι σχεδόν υπερρεαλιστικός. Ένας κλέφτης κατηγορείται ότι έβαλε ένα πίνακα του Νταλί μεγάλης αξίας (η αξία του εκτιμάται περίπου σε 150 χιλιάδες δολάρια) μέσα σε τσάντα για ψώνια, ενώ τον παρακολουθούσαν οι κάμερες», δήλωσε ο τοπικός εισαγγελέας Σάιρους Βάνς, σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα.

Εικόνες με την κλοπή από τις κάμερες ασφαλείας της γκαλερί προβλήθηκαν στο διαδίκτυο.

Οι αστυνομικές αρχές της πόλης πραγματοποίησαν έρευνα, αξιοποιώντας τόσο αυτές τις εικόνες, όσο και άλλες από κλοπή σε γνωστό σουπερμάρκετ της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν τα στοιχεία του υπόπτου.

Όπως δήλωσε ο κ. Βανς, μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων από την κλοπή, ο πίνακας ταχυδρομήθηκε ανωνύμως από την Ελλάδα στη διεύθυνση της γκαλερί.

Πάντα σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Ισταυρίογλου έλαβε πρόσκληση πριν λίγο καιρό από ένα ανακριτή που υποδυόταν τον ιδιοκτήτη της γκαλερί για να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, προσφέροντάς του μία θέση συμβούλου.

Έτσι, μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο JFK συνελήφθη από την αστυνομία.

Παρουσιαζόμενος σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης υποστήριξε ότι είναι αθώος και μετά από σύντομη ακροαματική διαδικασία αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολάρια.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software