Σαμαράς: "Προϋπόθεση η παραίτηση Παπανδρέου"

Σαμαράς: "Προϋπόθεση η παραίτηση Παπανδρέου"
Παράθυρο συναίνεσης και συμμετοχής της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης συνεργασίας άνοιξε ο Α. Σαμαράς, μετά τη σύντομη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Το ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την όποια λύση. Και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα θα πάρουν το δρόμο τους", τόνισε εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου.

Στη 15λεπτη συνάντηση του με τον Κ. Παπούλια, είπε: "Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού. Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε και τόνισε ότι "πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, που βασανίζει τον ελληνικό λαό, πού πάμε, τι κάνουμε". Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι "όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε λύση σ' αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού".

Η μπάλα, πλέον, βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης
.

Ο Ηλίας Μόσιαλος είχε διαμηνύσει ότι "εντός της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού". Είπε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διευκρίνισε πως έως αύριο θα πρέπει να "κλείσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού". Είπε πως, όταν συμφωνηθούν και τα δύο, τότε θα παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ίδιος τόνισε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανόν να συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά σημείωσε ότι πρέπει έως τα μέσα της εβδομάδας να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση.

Γ. Καρατζαφέρης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κάλεσε τον τέως πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, να παρέμβει στον Α. Σαμαρά, προκειμένου να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

"Μία παρέμβαση στον διάδοχό του θα μπορούσε να είχε καταλυτικές συνέπειες. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει", είπε ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε: "Εύχομαι να έχει γίνει, ή να γίνει εγκαίρως καθόσον η φωνή του ακούγεται πολύ μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ".

Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις


Σε εξέλιξη βρίσκονται τα σενάρια για το τεχνικό μέρος της δημιουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία φαίνεται να καταλήγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει ούτε μια στιγμή ακυβερνησίας της χώρας, ως εκ τούτου θεωρεί πως πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τη ΝΔ για το όνομα του νέου πρωθυπουργού και στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου να δηλώσει την παραίτησή του και της κυβέρνησής του.

Στην αντίθετη περίπτωση τονίζουν ότι αν ο κ. Παπανδρέου παραιτηθεί τώρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα των προηγούμενων εκλογών, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της η ΝΔ διαμηνύει ότι οι όποιες εξελίξεις βρίσκονται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη ολοκλήρωσή τους.

Διαβουλεύσεις γίνεται και για το όνομα που θα τεθεί επικεφαλής στη νέα κυβέρνηση αλλά η ΝΔ θεωρεί ως προαπαιτούμενο την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software