Χάος στο λιμάνι του Πειραιά

Χάος στο λιμάνι του Πειραιά
Άλλη μια μέρα ταλαιπωρίας και έντασης στο λιμάνι του Πειραιά, στην αιχμή της τουριστικής κίνησης, μετά το  'μπλόκο' στον απόπλου των πλοίων απο απεργούς του ΠΑΜΕ και παρά το γεγονός ότι η απεργία δυο σωματείων είχε κηρυχθεί παράνομη από το Πρωτοδικείο.

 Στο λιμάνι του Πειραιά εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης μεταξύ επιβατών και συνδικαλιστών, ενώ έντονη ήταν η διαμαρτυρία τουριστών. Τα προγραμματισμένα για την Τετάρτη δρομολόγια δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ ορισμένα δρομολόγια αναμένεται να γίνουν μετά τη λήξη της απεργίας δηλαδή μετά τις δώδεκα το βράδυ. 

Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρίες ΑΝΕΚ και Μινωικές τα δρομολόγια για Κρήτη που ήταν προγραμματισμένα να αναχωρήσουν στις 9 το βράδυ απο το λιμάνι του Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν στις 12 τα μεσάνυχτα.  Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι οι επιβάτες να συνεννοούνται με ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Οι τουριστικοί πράκτορες κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση, επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να σχεδιάσουν κανένα πακέτο και υπογραμμίζουν  ότι η μη εκτέλεση, ή η πλημμελής εκτέλεση ενός τουριστικού πακέτου επιφέρει – σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία – κυρώσεις διοικητικής και οικονομικής φύσεως για τα τουριστικά γραφεία.  "Ήδη ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις από ματαιώσεις και πλημμελείς εκτελέσεις τουριστικών πακέτων, τέτοιες που σύντομα δεν θα μπορεί πλέον να ικανοποιήσει", τονίζεται σε ανακοίνωση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Μεσογειακών Πλοίων Μ. Γαλανάκης κατήγγειλε ότι εκείνοι που παρακώλυαν τον απόπλου δεν ήταν εργαζόμενοι αλλά συνδικαλιστές.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυσιπλοΐας έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ αγωγή κατά των προέδρων των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και κατά παντός άλλου υπευθύνου, κατέθεσαν το  εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ακτοπλοϊκών εταιρειών (Blue Star Ferries, Hellenic Seaways - ANEK, Nel Lines).

Στην αγωγή τους κατηγορούν τα δύο σωματεία για παρακώλυση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και για μη τήρηση της δικαστικής απόφασης η οποία έκρινε τη σημερινή απεργία παράνομη.

Α. Παπαρήγα
   
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: "Για τον καθένα μας υπάρχουν δυο επιλογές ή να προσκυνήσουμε και μοιρολατρικά να δεχτούμε τη φτώχεια που εξαπλώνεται ή οπλισμένοι με θάρρος και αντοχή να αντεπιτεθούμε παλεύοντας για την κοινωνική δικαιοσύνη".

Αναφερόμενη στα γεγονότα που σημειώθηκαν στο λιμάνι, η κ. Παπαρήγα- η οποία όπως είπε παρακολούθησε το πρωί δυο-τρία τηλεοπτικά κανάλια- είδε ότι υπήρχε κόσμος αγανακτισμένος, γιατί όπως τόνισε, "μέχρι σήμερα το πρωί οι εταιρίες διαβεβαίωναν ότι τα πλοία θα ξεκινήσουν, ενώ η απεργία ήταν γνωστή. Όπως γνωστή ήταν και η απόφαση των ναυτεργατών ότι δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση των δικαστηρίων".

"Ποιοι ήταν αυτοί μέσα στα καράβια; Άνθρωποι που μπορεί αύριο να μείνουν άνεργοι, άνθρωποι που θα τους κοπεί το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο Πάσχα. Αυτοί που πήγαν με το πλοίο, ήταν άνθρωποι που στη μεγάλη πλειοψηφία είχαν κοινά συμφέροντα με τους ναυτεργάτες. Από τα στιγμιότυπα που είδα", σημείωσε η κ. Παπαρήγα, "δεν διαπίστωσα ούτε έκρυθμη κατάσταση, ούτε διαμαρτυρία, ούτε προσπάθεια των επιβατών να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες. Στεναχωρημένοι ήταν βέβαια γιατί την τελευταία στιγμή έμαθαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν, αλλά αύριο τα καράβια θα λειτουργήσουν κανονικά".

Γ. Πεταλωτής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε τα όσα συνέβησαν στο λιμάνι του Πειραιά και κάλεσε το ΚΚΕ να σκεφτεί τις συνέπειες των ενεργειών του. "Ο λαός καταλαβαίνει", είπε και σημείωσε την αντίφαση που υπάρχει στο γεγονός ότι την Παρασκευή η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ζητά από τον πρωθυπουργό συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως για τις εργασιακές σχέσεις, τη στιγμή που στο λιμάνι του Πειραιά εμποδίζεται κάθε εργασιακή σχέση. "Το ΚΚΕ επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα", σχολίασε ο εκπρόσωπος.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι τομεάρχες της ΝΔ. O υπεύθυνος ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και η υπεύθυνη τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σε κοινή δήλωσή τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άνοιξε, απροετοίμαστα, μέτωπα και την καλούν αντί μεμψιμοιριών να αναλάβει τις ευθύνες της. "Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν μια ακόμη επίπτωση της άστοχης, αδιάφορης, γεμάτης παλινωδίες και χωρίς σχεδιασμό, πολιτικής της κυβέρνησης για τους δύο πυλώνες της Εθνικής μας οικονομίας: τον Τουρισμό και την Εμπορική Ναυτιλία".

"Από ό,τι φαίνεται, η κ. Παπαρήγα διεκδικεί πλέον ρόλο…”κεντρικού λιμενάρχη” στον Πειραιά. Σήμερα απαγόρευσε τον απόπλου πλοίων, αύριο είπε ότι θα τον επιτρέψει… Και μη χειρότερα..." δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αϊβαλιώτης.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software