Ερμηνείες και παρερμηνείες Γιούνκερ

Ερμηνείες και παρερμηνείες Γιούνκερ
Πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν οι δηλώσεις Γιούνκερ, μετά την προσπάθεια ερμηνείας τους από κόμματα, εκπροσώπους πρώην πρωθυπουργών, αλλά και τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι δεν επρόκειτο για συνομιλία του επικεφαλής του Eurogroup με πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά αναφορά σε δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου.

Ο Γκι Σιουλέρ, εκπρόσωπος του Γιούνκερ, διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Ουάσιγκτον ο κ. Γιουνκέρ σε σύντομη αναφορά του για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι "πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς". Ωστόσο, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, "ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη".

"Για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά", καταλήγει ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times, φιλοξενούνταν οι ακριβείς δηλώσεις Γιούνκερ: "Δεν μπορούσα να αποκαλύψω τα όσα γνώριζα (για την ελληνική οικονομία). Ήξερα ότι ένα από τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: "Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα". Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε φερθεί τελείως διαφορετικά ξεκινώντας πριν από δεκαετίες". Όπως επίσης σημειώνεται, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι "ήταν σαφές ότι θα προέκυπτε αυτό το πρόβλημα. Γνωρίζαμε ότι θα προέκυπτε, καθώς υπήρχαν συζητήσεις για αυτό μεταξύ των Γερμανών, των Γάλλων και εμού".

"Ουδέποτε ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε για διεφθαρμένη χώρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας ότι "η κυβέρνηση μάχεται κατά της διαφθοράς". Ψέγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: "Η ΝΔ, ως νοσταλγοί του παρελθόντος, προσπαθούν να αποφύγουν τις τεράστιες ευθύνες τους".

Από την πλευρά της, η Κομισιόν αρνείται να σχολιάσει, λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει πολλές φορές."Δεν ανακαλύψαμε τι γινόταν με την ελληνική οικονομία το Φεβρουάριο του 2010", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ και συνέχισε λέγοντας ότι πριν από τον Όλι Ρεν, ο τέως Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια είχε φέρει πολλές φορές προς συζήτηση στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, είτε το ζήτημα της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας είτε το θέμα των στατιστικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ η Επιτροπή, είχε επισημάνει πολλές φορές, κατά το παρελθόν, τον κίνδυνο απόκλισης από τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, κάτι το οποίο αποδείκνυαν- όπως είπε- οι τακτικές εκθέσεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι ανακοινώσεις της Eurostat.

Σημίτης- Καραμανλής


Είχαν προηγηθεί διαψεύσεις τόσο από τον Κ. Σημίτη όσο και από τον Κ. Καραμανλή ότι είχαν κάνει αυτές τις δηλώσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε- ερωτηθείς σχετικά- ότι «νομίζω πως είναι απολύτως σαφές, ακόμη και χωρίς την λέξη ΄΄πρώην΄΄ ότι ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, άλλα σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι, νομίζω, μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται".

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
τόνισε ότι προκύπτει μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος "έσπευσε να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής".

Η αρχική απόδοση των δηλώσεων Γιούνκερ, ότι "συζήτησε με ένα πρωθυπουργό της Ελλάδας, και εκείνος απάντησε ότι κυβερνώ τη χώρα της διαφθοράς", άναψε φωτιές στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ενώ προκάλεσε και την οργή του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε: "Μένω έκπληκτος, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο".

Την εκτίμηση πως τα προβλήματα διαφθοράς στη χώρα μας συνεχίζονται, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε πως δεν έχει τόσο σημασία ποιος από τους τρεις πρωθυπουργούς ανέφερε τα περί διαφθοράς στον κ. Γιούνκερ, καθώς "ούτε η Ευρώπη περίμενε να ενημερωθεί από πρωθυπουργικά χείλη για τη διαφθορά, τη στιγμή που έκλειναν όλα αυτά τα χρόνια δουλειές με διεφθαρμένους υπουργούς,ενίοτε και συγγενείς, που λειτουργούσαν κάτω από την ομπρέλα των εκάστοτε πρωθυπουργών".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software