Η κρίση στέλνει τις οικογένειες στα κέντρα υποστήριξης

Η κρίση στέλνει τις οικογένειες στα κέντρα υποστήριξης
Όλο και περισσότερες οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση αναγκάζονται να αποταθούν στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΠΣΟ) των Παιδικών Χωριών SOS Θεσσαλονίκης.

Ενώ ο αρχικός στόχος του Κέντρου για τη διετία 2012-2014 ήταν η εξυπηρέτηση 180 οικογενειών, στον πρώτο ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του (από τον Σεπτέμβριο του 2012) έχουν υποστηριχθεί 250 οικογένειες.

Το Κέντρο Στήριξης της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα έξι (τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα) που ιδρύθηκαν και λειτουργούν, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στους 17 μήνες λειτουργίας του ΚΣΠΟ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν οι ψυχολόγοι του Κέντρου, Φιλαρέτη Τζάλλα και Ιωάννα Μπλέκα, εξυπηρετήθηκαν 250 οικογένειες, εκ των οποίων οι 204 είχαν 1-2 παιδιά, ενώ 45 ήταν πολύτεκνες και είχαν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Από τις οικογένειες που εξυπηρετήθηκαν, οι 103 ήταν μονογονεϊκές, οι 209 ελληνικής εθνικότητας και οι 41 άλλης εθνικότητας. Στο 63% των οικογενειών και οι δύο γονείς είναι μακροχρόνια άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.

"Τα Παιδικά Χωριά SOS, ως φορέας προστασίας του παιδιού και της οικογένειας, εστιάζουν τα τελευταία χρόνια στον άξονα της πρόληψης μέσα στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, τίθεται ως προτεραιότητα η διάθεση οικονομικών και κοινωνικών πόρων για τη στήριξη των βιολογικών οικογενειών στο φυσικό τους περιβάλλον προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυσή τους" επισημαίνει η κ. Μπλέκα.

"Βασικοί στόχοι είναι η στήριξη του παιδιού μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον και η ενδυνάμωση της οικογένειας και της κοινότητας για την αποτελεσματική προστασία και φροντίδα του παιδιού" συμπληρώνει η κ. Τζάλλα.

Στο πρόγραμμα στήριξης μπορούν να ενταχθούν οικογένειες Ελλήνων ή αλλοδαπών που κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα, με προϋπόθεση οι γονείς να μην έχουν σοβαρά προβλήματα ψυχοπαθολογίας ή χρήσης ουσιών.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι: διανομή τροφίμων, εκτίμηση και διάγνωση, συστηματική συμβουλευτική προς τους γονείς, ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων, ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δημιουργική απασχόληση.

Το ΚΣΠΟ Θεσσαλονίκης είναι στελεχωμένο από δύο κοινωνικούς λειτουργούς, δύο ψυχολόγους, μία παιδοψυχίατρο, δύο ειδικούς παιδαγωγούς, μία λογοθεραπεύτρια, καθώς και από εξειδικευμένους συνεργάτες για τη λειτουργία εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης, ενώ σε επιλεγμένα πεδία η υποστήριξη παρέχεται από εθελοντές.

Το ΚΣΠΟ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βρεφονηπιακής Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκινά από σήμερα (18.30 στο χώρο του Ε΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού, Πλατεία Δώδεκα Αποστόλων 6) σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με θέμα τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο παιδί και στην οικογένεια.

Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 29 Ιανουαρίου (18.30, στον χώρο του Παιδικού Σταθμού ΚΕΦΟ Τούμπας, Δορυλαίου 34) και στις 5 Φεβρουαρίου (18.30, στον χώρο του Α΄ Παιδικού Σταθμού, Λασιθίου 1).

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο παιδί και την οικογένεια

Η ανεργία είναι ένας σοβαρός ψυχοκοινωνικός παράγοντας στρες.

Η οικονομική κρίση ενισχύει και αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άγχους, δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια και εισοδηματική αβεβαιότητα, ενώ η ανεργία ή οι ελαστικές μορφές εργασίας οδηγούν σε φτώχεια, υπερχρέωση νοικοκυριών, στεγαστική αβεβαιότητα, αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και κοινωνικό αποκλεισμό ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

"Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης διαχέονται στην οικογένεια. Κυριαρχούν το άγχος, ο θυμός, οι συγκρούσεις. Τα ίδια τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα από την αλλαγή που βιώνουν και από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ένας αγχώδης γονιός αδυνατεί να απορροφήσει το άγχος του παιδιού, το οποίο π.χ. βλέπει ότι δεν μπορεί πλέον να πηγαίνει εκδρομές, δεν μπορεί να έχει ρούχα, δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι. Σημαντική είναι η ισορροπία ανάμεσα στο πόσο ενήμερα είναι τα παιδιά για την κατάσταση και το πόσο δημιουργείται το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζονται στο πλαίσιο της οικογένειας. Π.χ., οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί ότι 'ο μπαμπάς δεν έχει αυτό τον καιρό δουλειά και γι' αυτό έχουμε λιγότερα χρήματα'. Σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός και η 'ρουτίνα' της καθημερινότητας, το αίσθημα ασφάλειας και να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι τίποτα σοβαρό δεν έχει αλλάξει. Να δημιουργηθεί στο παιδί η πεποίθηση ότι ο μπαμπάς και η μαμά είναι πιο δυνατοί από την κρίση. Οι γονείς έχουν την ευθύνη και τον έλεγχο της κατάστασης. Πρέπει να επισημάνουν στα παιδιά ότι η δική τους οικογένεια δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει δυσκολίες" επισημαίνει η κ. Τζάλλα.

Η κ. Μπλέκα από την πλευρά της τονίζει πόσο είναι σημαντικό να διαχειριστούν οι γονείς τις νέες επώδυνες συνθήκες, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι και να αναζητήσουν συνθήκες που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τους ίδιους κατ΄ αρχήν, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να υποστηρίξουν με τη σειρά τους τα παιδιά του.

"Η έλλειψη κοινωνικών κρατικών δομών έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη δικτύων ανθρώπων, κοινοτήτων και υπηρεσιών μέσα από τοπικές κοινοτικές και εθελοντικές οργανώσεις και μη κυβερνητικούς οργανισμούς με σκοπό την αλληλεγγύη του συνανθρώπου που βρίσκεται σε ανάγκη. Σκοπός είναι ο καθένας μας να μπορέσει να ενδυναμωθεί, να βρει τα δυνατά του σημεία και να συνεχίσει να λειτουργεί σε ατομικό, οικογενειακό και συλλογικό επίπεδο όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο λειτουργικά παρά τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση" προσθέτει η κ. Μπλέκα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Powered by TUODY Software