Έληξε η κατάληψη στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη

Έληξε η κατάληψη στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη
Έληξε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης η κατάληψη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν τα 70 μέλη της ΟΛΜΕ και οι υπό απόλυση καθηγητές αποφάσισαν να εξέλθουν οικειοθελώς.

Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 12ωρης κατάληψης, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ. Κοτσιφάκης, είχε δηλώσει ότι μοναδικό αίτημα είναι "να υπάρξει δήλωση ώστε να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός".

Οι καθηγητές, που κατέλαβαν συμβολικά το γραφείο, απολύονται το Σάββατο, καθώς λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας.

Λίγο πριν τις 15.30, η αστυνομία απώθησε βιαίως διαδηλωτές και δημοσιογράφους από το οδόστρωμα της οδού Ευφρονίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Νωρίτερα, στο σημείο είχαν φτάσει διαδηλωτές από την πορεία της ΑΔΕΔΥ, μετά από συλλαλητήριο στην Κλαυθμώνος.

Επίσης υπήρξαν και ενισχύσεις στις αστυνομικές δυνάμεις που ανέκοψαν την πορεία των διαδηλωτών σχηματίζοντας μπλόκο.

Στις 16.30, από τα μεγάφωνα ακούστηκε ότι οι καταληψίες καθηγητές, σε συνομιλία τους με τον Κ. Μητσοτάκη, ζήτησαν να προσέλθει στο γραφείο του υπουργού κλιμάκιο της ΟΛΜΕ, αλλά -όπως τόνισαν- εκείνος αρνήθηκε, καθώς ζήτησε πρώτα να εκκενωθεί το πολιτικό του γραφείο.

Το απόγευμα μετέβη στο σημείο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε μέσω Twitter:

  • Κατάληψη στο πολιτικό μου γραφείο. Η παραβίαση ιδιωτικού χώρου πάγια τακτική κάποιων συνδικαλιστών.
  • Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν αλλάζουν

Σημειώνεται ότι το Σάββατο λήγει η προθεσμία και απολύονται περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί.

Τί προηγήθηκε

Οι καθηγητές κατέλαβαν το πολιτικό γραφείο του υπουργού νωρίς το μεσημέρι, ζητώντας συνάντηση μαζί του, ενώ διαμήνυσαν ότι δεν θα φύγουν μέχρι να τους δει.

Σε επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, η ΟΛΜΕ έθεσε τον όρο να μην απολυθεί κανένας καθηγητής, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση.

Μερίδα των εκπαιδευτικών ανέβηκε στην ταράτσα και ξεδίπλωσε πανό με σύνθημα: "Δεν φοβόμαστε", χαιρετίζοντας τον κόσμο που είχε μαζευτεί σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ ορισμένοι φώναζαν συνθήματα.

Δυνάμεις της ομάδας ΔΕΛΤΑ μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν έξω από την πόρτα.


ΦωτορεπορτάζEmbedded image permalink

συνεργατών του. Τελικά οι δυνάμεις των ΜΑΤ επενέβησαν και εκκένωσαν το κτίριο.

Embedded image permalink

Embedded image permalink


Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπήκαν από την ταράτσα μέσω της διπλανής πολυκατοικίας.

Embedded image permalink
Embedded image permalink

Απεργία ΑΔΕΔΥ

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ήταν η δεύτερη ημέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, εναντίον της διαθεσιμότητας και ενδεχόμενων απολύσεων στο δημόσιο.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ έχει προγραμματιστεί συναυλία έξω από τη Βουλή, με σύνθημα "Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά - όχι στις απολύσεις".

"Μέσα στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, ξεχωριστή σημασία αποχτά η 22 Μαρτίου, μέρα που ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, μαζί με χιλιάδες άλλους υπάλληλους, θα ανοίξουν το χορό των απολύσεων και στο Δημόσιο", τονίζει η ΟΛΜΕ.

"Δεν αποδεχόμαστε τη μοίρα που μας ετοιμάζουν. Όπως όλο το διάστημα του οχταμήνου, έτσι και τώρα , με το συλλογικό μας αγώνα, με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας, με την απεργία, με τη διεύρυνση των συμμαχιών με τα άλλα τμήματα των εργαζομένων - ανέργων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις, να επιβάλουμε λύσεις" προστίθεται.

Στην απεργία συμμετέχει και η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα οποία λειτουργούν και σήμερα με προσωπικό ασφαλείας.

"Διεκδικούμε ένα δωρεάν, δημόσιο, ποιοτικό, βιώσιμο σύστημα υγείας στην υπηρεσία του πολίτη" αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ζητάει "να πάψουν οι διαθεσιμότητες και η ομηρία των επί θητεία γιατρών, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια προσφοράς στο ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί".

Επίσης, ζητεί άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Δρομογράφο, φωτογραφίες από Δρομογράφο

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software