Κουτσούμπας: «Όχι» σε συνεργασία σε επίπεδο κορυφής

Κουτσούμπας: «Όχι» σε συνεργασία σε επίπεδο κορυφής

«Συμμαχία ή συνεργασία ή συμπαράταξη πρέπει να γίνει σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων. Δεν είναι θέμα κορυφής, να καθήσουν να συζητήσουν αρχηγοί και να βρουν ένα, δύο, τρία πράγματα και να συμφωνήσουν σε κάποιες αρχές προγράμματος». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον σταθμό Βήμα FM ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εξηγώντας τη θέση του εναντίον των συμμαχιών.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε δε τα εξής:

«Αυτή η συμμαχία, εκτός του ότι έχει κοντά ποδάρια και καμία προοπτική, αναμφίβολα έχει πολλές παρενέργειες που τις πληρώνει το εργατικό κίνημα […]

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν διαφορές κορυφαίες για κεντρικά πολιτικά ζητήματα και τη φύση του πολιτικού συστήματος που ζούμε - γιατί εμείς λέμε ότι αυτό το σύστημα πλέον έχει φτάσει σε ένα σημείο που σαπίζει συνεχώς και δεν μπορεί να βελτιωθεί πια με επιμέρους μεταρρυθμίσεις.

Άλλα πολιτικά κόμματα μπορεί να το θεωρούν έτσι. Εμείς, σ' αυτό είμαστε κάθετοι και επιμένουμε ότι έχουμε δίκιο και προσπαθούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό να ακούσει τι του λέει το ΚΚΕ, διότι θα είναι πια πολύ αργά, όταν αυτό συνειδητοποιηθεί».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε επίσης ότι «η πρόταση του ΚΚΕ είναι η πιο πλατιά, λαϊκή πρόταση που απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα και τον ελληνικό λαό. Είναι η πρόταση που δεν χωρίζει τον λαό σε άνεργους, αγρότες, γυναίκες, αριστερούς και δεξιούς ή κεντρώους, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Μιλάμε για τον λαό και όχι για τα κόμματα, διότι υπάρχουν εκεί διαφοροποιήσεις. Εμείς, βάζουμε τη διαχωριστική γραμμή στον λαό. Πού ταξικά βρίσκεται καθένας. Αν είναι άνεργος ή εργάτης, αν είναι υπάλληλος, έχει κοινά συμφέροντα με τις επιμέρους, βέβαια, διαφορές ανάλογα τον κλάδο και τις διαφοροποιήσεις διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων. Αλλά ο αντίπαλος είναι κοινός: το σύστημα, το κράτος, η αντιλαϊκή πολιτική».

Ερωτηθείς για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που λέμε καθαρά αποδέσμευση από την ΕΕ και από το ευρώ, διότι δεν μπορείς να φύγεις από την Ένωση και να συνεχίσεις να είσαι στο ευρώ. Βάζουμε, όμως, κάποιες προϋποθέσεις για να φύγουμε από την ΕΕ και το ευρώ και να μη μείνει ο περίγυρος όπως έχει».

Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, τόνισε:

«Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική και ναζιστική οργάνωση που πρέπει να απομονωθεί. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή. Από την κυβέρνηση υπάρχει σήμερα και υπήρξε ανοχή που αναπτύχθηκε μέσα από το έδαφος της αντιμετώπισής της με την ιστορία των δύο άκρων και συνεχίζεται αυτό και σήμερα, ώστε να μην μπορεί ο λαός να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς οργάνωση είναι αυτή και μένει μόνο σε κάποια συσσίτια και φιλανθρωπίες ή κάποιες κορόνες που πετάει σ' αυτήν την εποχή που υπάρχει αγανάκτηση.

Υπάρχει ευθύνη σε όσες δυνάμεις ανέχθηκαν τα συνθήματα “να καεί- δεν ξέρω τι-η Βουλή” ή “οι 300 στο Γουδή” που τα επανέλαβαν την περασμένη εβδομάδα στο Σύνταγμα και είναι μια επιφανειακή κριτική που δεν αρκεί. Και τους 300 να πας στο Γουδή, δεν λύνεται το οικονομικό πρόβλημα του λαού που βιώνει ο καθένας.

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα τσιράκι του συστήματος. Εμφανίζεται ως αντισυστημικό κόμμα, αλλά δεν πρόκειται για αντισυστημικό κόμμα».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software