Κουβέλης: Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος

Κουβέλης: Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος

Δεν βρέθηκε κοινός τόπος δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για την ΕΡΤ, μετά το τέλος της τρίτης κατά σειρά σύσκεψής τους, επιμένοντας ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ να τεθεί εκ νέου σε κίνηση η ΕΡΤ με παρόντες τους εργαζόμενους και να γίνει η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι ο κοινός τόπος των τριών.

«Για μας δεν είναι τυπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ουσία. Το "μαύρο" είναι συγκεκριμένη επιλογή όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων», ανέφερε στις δηλώσεις του και υπογράμμισε πως για τη ΔΗΜΑΡ «είναι πρόβλημα Δημοκρατίας».

Δήλωσε ότι δεν έχει ευθύνη για την αδυναμία συμφωνίας και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες , το «μαύρο» παραμένει.

Τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος θα έπρεπε να γίνει δεκτή από τον κ. Σαμαρά, γεγονός που δεν θα έβλαπτε την ουσία του ζητήματος , δηλαδή, όπως είπε, να εξορθολογισθεί και να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Σημείωσε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν σταματά να παραμένει ο μεταρρυθμιστικός πόλος και συνεχίζει την προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις διεξόδου της χώρας από την κρίση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Ναι σε αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό κι όχι σε προσβλητικές ενέργειες, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση παρότι γνωρίζει τη θέση της ΔΗΜΑΡ και μάλιστα ερήμην τεσσάρων υπουργών που προέρχονταν από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ», είπε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά είχε σύντομη σύσκεψη με τα ηγετικά στελέχη και την Κ.Ο του κόμματος όπου ενημέρωσε για τις συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε να γίνει νέα συνεδρίαση την Παρασκευή, στις 10 το πρωί.Ολόκληρη η δήλωση Κουβέλη

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος αναφορικά με το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Επανέφερα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση, η δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού δημόσιου φορέα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζόμενους. 

Να γίνει η μεταρρύθμιση και η αναδιοργάνωση μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να είναι αποτελεσματικός και βεβαίως ανεξάρτητος από κόμματα και κυβερνήσεις.

Είναι πρόταση πάρα πολύ συγκεκριμένη, δεν πρόκειται για τυπικό διαδικαστικό ζήτημα, δεν πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά στην ουσία. Αφορά στην ουσία.

Το μαύρο στη ραδιοτηλεόραση ήταν συγκεκριμένη επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων της ΕΡΤ, δηλαδή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού Φορέα. Επέμενα ότι θα πρέπει αυτός να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος διότι, επαναλαμβάνω για εμάς, είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας.

Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι παρά την απόφαση της προσωρινής διαταγής του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα παρά την προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, το μαύρο και με ότι αυτό μπορεί να συμβολίζει να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Επαναλαμβάνω ότι το ζήτημα δεν είναι τυπικό, δεν είναι διαδικαστικό, είναι ζήτημα δημοκρατικής ουσίας. Δεν επήλθε συμφωνία, επέμενα, και επέμεινα ακριβώς για τους λόγους που προανέφερα. Νομίζω ότι θα έπρεπε ο κ. Πρωθυπουργός να προσέλθει σε αυτή τη λύση την οποία προτείναμε.

Στο κάτω κάτω η αποδοχή αυτής της πρότασης που έκανε η ΔΗΜΑΡ, σε τίποτε μα σε τίποτε, δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων, και ποιά ήταν η ουσία; Να αναδιοργανωθεί, να εκσυγχρονιστεί, να εξορθολογιστεί η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ΔΗΜΑΡ με τη συγκεκριμένη αυτή ενέργειά της σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει, δεν απομακρύνεται κατ' ελάχιστον από την μεταρρυθμιστική της πολιτική, δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτησης των λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε.

Ναι στην αναδιοργάνωση, ναι στον εξορθολογισμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού Φορέα αλλά όχι σε πράξεις και σε ενέργειες οι οποίες προσβάλουν τη νομιμότητα. 

Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ, την οποία γνώριζε με σαφήνεια.

Η κυβέρνηση γνώριζε την κατηγορηματικότητα στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και προχώρησε, και μάλιστα ερήμην 4 υπουργών, των υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και των υπουργών που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό, αν μην τι άλλο μαρτυρά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, μία επιλογή άρνησης επί της ουσίας, άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κόμματων στο πλαίσιο της κυβέρνησης,

Των τριών κομμάτων που συγκρότησαν και στηρίζουν την κυβέρνηση. Εμείς επιμένουμε, επιμένουμε σε αυτή τη θέση. Δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος.

Η πρόταση που κάναμε αποτελούσε ικανή βάση να προσέλθει και η ΝΔ, να προσέλθει σε αυτή την κοινή βάση, να αποδεχτεί την πρόταση μας και ο κ. Πρωθυπουργός.


Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6,  Κυριακή 16/6, Δευτέρα 17/6, Τρίτη 18/6, Τετάρτη 19/6

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software