Τα εργασιακά δοκιμάζουν την κυβέρνηση

Τα εργασιακά δοκιμάζουν την κυβέρνηση
Σοβαρούς τριγμούς προκάλεσε στον κυβερνητικό συνασπισμό η άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη να ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά που αξιώνει η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να ξαφνιάστηκε με τη στάση του κ. Κουβέλη, ενώ υπογραμμίζει με ένταση ότι η συμφωνία για το πακέτο των μέτρων "έπρεπε να είχε κλείσει χθες".

Το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς έχει συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί προσανατολίζονται σε μια νέα συνάντηση πιθανόν και εντός της ημέρας.

"Το πακέτο έχει κλείσει"
, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών.


Ο Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι η τρόικα υπαναχώρησε στις αξιώσεις της για τα εργασιακά και ότι το Eurogroup Working Group θα ενημερωθεί πως το πακέτο έκλεισε.

Όσον αφορά στα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μετά από ολονύχτιες επαφές με την τρόικα προέκυψαν βελτιώσεις:

* Στις αποζημιώσεις απόλυσης για τα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη αντιστοιχούν 12 μισθοί.

* Από τα 16 χρόνια έως και 28, η αποζημίωση αυξάνεται κατά ένα μισθό με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.


Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν το επιπλέον ποσό αποζημίωσης μετά τα 16 έτη να καθορίζεται στη βάση του κατώτατου μισθού (586 ευρώ).

"Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε"


Το μήνυμα ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές που θεωρούνται προαπαιτούμενα για να κλείσει η συμφωνία για τη δόση απέστειλε ο Α. Σαμαράς, μετά τις έντονες αντιδράσεις Βενιζέλου και Κουβέλη με αιχμή τα εργασιακά, που οδήγησαν σε εμπλοκή τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

"Κοιτάζω μόνο μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε", διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι "επί τρεις μήνες αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες διαπραγματευόμαστε σκληρά για να βγούμε από το αδιέξοδο", συμπληρώνοντας ότι "στα εργασιακά έχουμε αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας".

"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το μόνο μου κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ’ αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι", πρόσθεσε, έχοντας ήδη τονίσει ότι γνωρίζει πολύ καλά "τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς ωστόσο να κατονομαστούν.Τηλεδιάσκεψη με την τρόικα

Ο Γ. Στουρνάρας, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, είπε: "Το πακέτο επί της ουσίας έχει κλείσει, θα το φέρω στη Βουλή, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, ο κ. Κουβέλης ας κάνει ό,τι νομίζει".

Ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης με την τρόικα προκειμένου να την ενημερώσει για τις διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, έως και την Πέμπτη οπότε πρέπει να έχει κλείσει, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι για τα εργασιακά και συνολικά το πακέτο των μέτρων.

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Α. Σαμαράς παρέμεινε στο γραφείο του στη Βουλή, έχοντας επαφές με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αίθουσα εισήλθε για λίγα λεπτά και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συζήτησε με τον Α.  Σαμαρά.

"Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά", ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου. Πρόσθεσε ότι "έχουμε πετύχει καλύτερους όρους σε σχέση με αυτούς που ίσχυαν από το προηγούμενο μνημόνιο το Φεβρουάριο" ενώ σε ερώτηση για τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ απάντησε: "Δεν σχολιάζουμε τους κυβερνητικούς εταίρους".

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη σύσκεψη των αρχηγών με συγκεκριμένα αποτελέσματα. (Δείτε τι αποφασίστηκε)

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν συζητήσεις, στο εντευκτήριο της Βουλής, με βουλευτές της ΝΔ.

Απάντηση ΠΑΣΟΚ

Ως υλοποίηση των όσων ανέλαβε να κάνει, κατά τη σύσκεψη ερμηνεύει το ΠΑΣΟΚ τη δήλωση του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν κύκλοι του Κινήματος.

Θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες "όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών". Εκτιμούν ότι από τις κινήσεις του πρωθυπουργού (να μιλήσει με τους ομολόγους του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη) την Τετάρτη θα μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Διαβάστε: Δανειστές και εταίροι απαιτούν ειδικό λογαριασμό
Διαβάστε: ΠΑΣΟΚ: Θέμα δημοσιονομικής διακυβέρνησης έθεσε το Βερολίνο

Δηλώσεις Βενιζέλου

"Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης", δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι "η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά, αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων".

Επανέλαβε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες "κρίνονται τα πιο ευαίσθητα σημεία μίας συμφωνίας που εάν δεν είναι ολοκληρωμένη δεν θα την πιστέψουν οι αγορές, θα την ακυρώσουν".

Ο ίδιος χαρακτήρισε "αδικαιολόγητο και προκλητικό" να ξανανοίγει η συζήτηση για τα εργασιακά.

"Δεν είμαστε προτεκτοράτο, πρέπει να το καταλάβουν και οι εταίροι μας και η τρόικα"
, σημείωσε, υπογραμμίζοντας: "Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να κινηθεί στο δικό του υψηλό επίπεδο, με τους ομολόγους του, το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό, πάντα το έλεγα. Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, αλλά πρέπει αυτό να οδηγεί σε αποτελέσματα", κατέληξε.Διαβάστε: Βενιζέλος: Δεν είμαστε προτεκτοράτο

Δηλώσεις Κουβέλη


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η επιμονή της τρόικας στις ανατροπές στα εργασιακά τον βρίσκουν αντίθετο, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί ή να ψηφίσει αυτές τις αξιώσεις, που "ισοπεδώνουν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει" και "δεν θα έχουν δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα".

"Αυτή θα είναι μέχρι τέλους η σταθερή και αμετακίνητη άποψη μου", τόνισε, σημειώνοντας πως εάν περάσουν αυτά τα μέτρα, "θα μείνει καθηλωμένη η αμοιβή της εργασίας, θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων και θα επιβαρυνθεί η ανεργία και η ύφεση".Διαβάστε: Δεν ψηφίζει η ΔΗΜΑΡ τα εργασιακά

Αντιδράσεις

"Οι λεονταρισμοί Κουβέλη και Βενιζέλου, κατόπιν εορτής, από τη στιγμή που έχουν ήδη συμφωνήσει στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, έχουν ελάχιστο αντίκρισμα", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η επίκληση του Πρωθυπουργού για ενότητα δεν έχει αποδέκτη τον ελληνικό λαό", αναφέρει σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο απαντά στη δήλωση Σαμαρά. Τονίζει ότι ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε ποτέ, αφού ήδη από την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει την τρόικα για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου.

Επιμένουν στην άποψή τους περί "δήθεν αντιπαράθεσης- δήθεν διαπραγμάτευσης" περί τα εργασιακά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σχολιάζοντας τη σύσκεψη των αρχηγών και τις δηλώσεις Κουβέλη και Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για "άλλοθι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ψηφίσει όλα τα άλλα προαποφασισμένα μέτρα".

"Συνεχίζεται το θέατρο σκιών της συγκυβέρνησης με λεκτικούς λεονταρισμούς από αυτούς που έχουν ήδη δώσει "γη και ύδωρ" στους τοκογλύφους. Έτσι θα πάει η παράσταση μέχρι τέλους, μήπως και περισωθούν τα απο-κόμματα της εγχώριας τρόικα, που αύριο φέρνουν στη βουλή το νομοσχέδιο του απόλυτου ξεπουλήματος της χώρας", τονίζει η Χρυσή Αυγή.

"Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί του κ. Κουβέλη και  η "πυγμή" του κ. Βενιζέλου, αφήνουν μόνο πρόσκαιρες εντυπώσεις. "Ταμείο" όμως θα γίνει με την οριστικοποίηση και ψήφιση των αδιέξοδων μέτρων", τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Πηγή video: enikos.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software