"Ιστορικό χρέος να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία"

"Ιστορικό χρέος να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία"
"Παρά τις δυσκολίες δεν σταματάμε τον αγώνα. Με αισιοδοξία, θα κάνουμε και πάλι δικαίωμα το να ελπίζει ο έλληνας πολίτης", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία με την οποία κήρυξε την έναρξη του 9ου Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, στην κατάληξη του οποίου θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των περιφερειαρχών και δημάρχων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

"Το ιστορικό μας χρέος"


"Το σύνθημα  'ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε' αποτύπωσε πριν από 11 μήνες μια ιστορική αλήθεια. Διακηρύξαμε την επανάσταση του αυτονόητου στην πατρίδα μας", σημείωσε και πρόσθεσε: "Ιστορικό μας χρέος ήταν να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία".

Επισήμανε, δε, ότι "η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα μιας καταστροφής που θα μας έφερνε πολλά χρόνια πίσω. Χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, γιατί το πραγματικό κόστος θα ήταν η χρεοκοπία της χώρας, που θα είχε ανυπολόγιστο κόστος κυρίως για τους αδύναμους". Μίλησε επίσης για "χρέος στον έλληνα εργαζόμενο". "Θέλω να εξάρω την επιμονή και την αντοχή εκείνων που πόνεσαν περισσότερο", τόνισε, αναφέροντας τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ δεσμεύτηκε ότι η στήριξή τους θα είναι πρώτη προτεραιότητα όταν η χώρα ανακάμψει.


"Νέα αξιοπιστία

Δήλωσε ότι "σήμερα η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει μία νέα αξιοπιστία και έχουν τεθεί τα θεμέλια για μία καλύτερη Ελλάδα. Είμαι υπερήφανος για το έργο μας τους 11 αυτούς μήνες παρά τις απίστευτες δυσκολίες". "Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση και μία κοινοβουλευτική ομάδα δεν έκανε τόσο έργο μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες", υπογράμμισε.

"Βάζουμε απέναντι τον πλούτο που δεν είναι αποτέλεσμα μόχθου και προσπάθειας, που δεν είναι αποτέλεσμα αξίας, αλλά χτίστηκε μέσα από πλιάτσικο στην περιουσία των σημερινών και των μελλοντικών γενιών", σημείωσε, προσθέτοντας: "Δε με ενδιαφέρει αν ο πλούτος είναι κρυμμένος σε off shore, σε κότερα, σε βίλες και σε λιμουζίνες, όσοι πλούτισαν σε βάρος του δημοσίου και του λαού δεν πρόκειται να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του κορόιδου".

"Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο"

"Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, εφόσον δώσουμε όλοι τη μάχη για την ανατροπή. Ζητώ να κάνουμε όλοι για τη χώρα αυτό που θα κάναμε για το σπίτι μας. Γιατί η χώρα είναι το σπίτι μας", είπε "Δεν είμαι εδώ για να ανακοινώσω αποσπασματικές παροχές, ούτε ψεύτικες υποσχέσεις. Είμαι εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι όπως είχαμε το θάρρος να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις να σωθεί η Ελλάδα έχουμε την βούληση και το θάρρος να αλλάξει η Ελλάδα".

"Είμαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη" σημείωσε , μιλώντας για έναν "νέο πατριωτισμό" που θα βοηθήσει να αλλάξει η Ελλάδα. "Το πρόβλημα της Ελλάδας ούτε ήταν ούτε είναι μόνο οικονομικό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα" τόνισε λέγοντας ότι χρειάζεται νέα αντίληψη για να υπάρξει νέο μέλλον.

"Αφήνουμε πίσω τα βαρίδια"

Έκανε λόγο για "βαρίδια της Μεταπολίτευσης" που σήμερα έγιναν ασήκωτα, τονίζοντας ότι "αφήνουμε πίσω φαινόμενα που άνθισαν στο γόνιμο έδαφος της ανοχής", π.χ. τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Ιδιαίτερη μνεία  έγινε και στην Παιδεία "ως όχημα για την αλλαγή", ενώ χαρακτήρισε το Κράτος Πρόνοιας προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Όπως είπε, στην ερώτηση αν η χώρα θα τα καταφέρει, εκείνος απαντά ότι "ναι θα τα καταφέρουμε". "Αλλά δεν μου αρκεί. Αυτός είναι ένας πήχης πολύ χαμηλός. Μπορούμε και πρέπει πολύ καλύτερα" τόνισε.

Μήνυμα για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές της Τ.Α., δήλωσε ότι "κάποιοι θέλουν να τις μετατρέψουν δήθεν σε ψήφο κατά του μνημονίου". "Οι δυνάμεις της συντήρησης πολύ εύκολα, όπως και να βαφτίζονται δεξιοί ή αριστεροί, μας λένε ότι για όλα φταίει η τρόικα. Για τη διαφθορά στα νοσοκομεία φταίει η τρόικα; Για την φοροδιαφυγή; Για τις πελατειακές σπατάλες; Για την ντροπή με τις φαρμακευτικές δαπάνες; Για την πρωτιά μας στις ανθυγιεινές συνήθειες; Αυτά τα λένε κυρίως εκείνοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Εκείνοι που έλεγαν 'όχι' στον λαό, αλλά 'ναι' στο εξωτερικό", υποστήριξε.

Επίθεση στην ΝΔ

Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της κατά του μηχανισμού στήριξης, μιλώντας για αντιδράσεις όσων "σήμερα αναγνωρίζουν ότι πήραμε τη σωστή απόφαση για να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Δηλαδή εκείνοι που σήμερα ομολογούν ότι ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ, αλλά ψήφισαν κατά λόγω πολιτικού κόστους. Εκείνοι που θέλουν τα 110 δισ. ευρώ του Μηχανισμού αλλά όχι τους όρους, το λογαριασμό της στήριξης".

"Γιατί γνωρίζουν ότι αυτός ο λογαριασμός είναι ο λογαριασμός που πληρώνουμε όλοι μας σήμερα για τα δικά τους εγκλήματα. Είναι η ταφόπλακα της πολιτικής τους και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν", είπε ο πρωθυπουργός.

"Αυτοί είμαστε οι Έλληνες"

Ο κ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του με αναφορά σε απόσπασμα από άρθρο στο Reuters: "Στην πρόσφατη ιστορία καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει αυτό που καταφέρνει να κάνει η Ελλάδα. Περιστολή δαπανών, μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τεράστια μείωση του ελλείμματος. Αυτοί είναι οι Ελληνες που πυροδότησαν την κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρώπη".

"Αυτοί είμαστε οι Έλληνες, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε", τόνισε. "Πάμε λοιπόν όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την Ελλάδα όπου δικαιούνται να ζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Ευχαριστώ για τον αγώνα και την πίστη σας" κατέληξε.


Μήνυμα ενόψει των εκλογών έστειλε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σ. Ξυνίδης

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς δήλωσε: "Τα σοσιαλιστικά οράματα του ΠΑΣΟΚ το 1974 "πνίγηκαν" στο νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο του 2010, συμπαρασύροντας μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα. Παγκόσμια πρωτοτυπία ο καταστροφικός για την Ελληνική κοινωνία "νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός" του κ. Γ. Παπανδρέου".

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε: "Η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, καταφεύγουν σε κάθε είδους τεχνάσματα και επινοήσεις για να κρύψουν από το λαό τη μεγάλη αλήθεια: Ότι η πολιτική τους που οδηγεί το λαό στην οριστική πτώχευση για τα κέρδη της πλουτοκρατίας δεν είναι μονόδρομος".

Ο ΣΥΝ σημείωσε: "Χρειάστηκαν 36 χρόνια για να οδηγηθούμε από το ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη στο ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ. Τα όσα υποστηρίζει και πράττει ο σημερινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος του και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ".

Πεταλωτής για τη δήλωση Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις δηλώσεις Σαμαρά, τόνισε: "Εκτός από καταστροφικές κυβερνητικές ικανότητες η ΝΔ διαθέτει και μαντικές ικανότητες. Σχολίασε την ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μια ώρα πριν να την ακούσει. Τόση σοβαρότητα...".
Powered by TUODY Software