Πολιτικό χάος προκαλούν οι μαύρες οθόνες της ΕΡΤ

Πολιτικό χάος προκαλούν οι μαύρες οθόνες της ΕΡΤ
Ένα σκληρό παιχνίδι πολιτικού πόκερ έχει στηθεί γύρω από την υπόθεση της ΕΡΤ που προκαλεί ισχυρές πλέον αναταράξεις στην κυβερνητική συνοχή, ενώ αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Με φόντο την παρέμβαση Παπούλια που ζήτησε αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με τη δημόσια τηλεόραση σε λειτουργία, αλλά και τις πιέσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που εμμένουν στις θέσεις τους για "ανοιχτή ΕΡΤ" και άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Α. Σαμαράς έφερε συμβιβαστική κίνηση με επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση του νέου φορέα και άμεση μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης με λίγους εργαζόμενους.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έσπευσαν -μέσω διαρροών- να απορρίψουν την πρόταση, η οποία είχε τεθεί και νωρίτερα από τον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, στους Βενιζέλο και Κουβέλη, για να εισπράξει την άρνηση τους.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μία (προεκλογικού τύπου) ομιλία στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, όπου έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εταίρους του: "Η εντολή είναι να τα αλλάξουμε όλα, αυτή την λαϊκή εντολή δεν τη διαπραγματευόμαστε".

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ενοχλημένος από την παρέμβαση Παπούλια.

Τούτων δοθέντων, η σύσκεψη της Δευτέρας προσλαμβάνει στοιχεία "μητέρας των μαχών": Είτε θα βρεθεί η χρυσή τομή είτε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, που ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τη Δευτέρα, επίσης, την ώρα που θα συνεδριάζουν οι αρχηγοί, το ΣτΕ θα εξετάσει το κατά πόσον μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η ΕΡΤ έως ότου αποφασιστεί η νομιμότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ανάλογα με την απόφαση, ειδικά εάν αποφανθεί ότι μέχρι να ληφθεί η απόφαση για τη νομιμότητα η ΕΡΤ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για εκτόνωση της κρίσης, δίνοντας πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για τον χειρισμό του θέματος.
Η μεταβατική πρόταση Σαμαρά για την ΕΡΤLIVE το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσω του nooz


Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6

Διαβάστε ΟΛΕΣ τις εξελίξεις για την υπόθεση της ΕΡΤ στα "Σχετικά Άρθρα" (πάνω δεξιά στη σελίδα) και στην κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Η λύση που πρότεινε το Μαξίμου

Στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς από τη μία υπάρχει σαφής πρόθεση να στηριχθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και να σταλεί το μήνυμα ότι "σπάει αυγά", από την άλλη ωστόσο το κύμα της αντίδρασης (με έμφαση εκείνο των κυβερνητικών εταίρων και του εξωτερικού) προκαλεί έντονους πονοκεφάλους.

Ο πρωθυπουργός, παρά το ρίσκο που ανέλαβε με την απόφαση του για "μαύρισμα της οθόνης", δεν θέλει έρθει σε πλήρη ρήξη με Βενιζέλο και Κουβέλη, οι οποίοι συνεχώς διαμηνύουν ότι τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά "με ανοιχτή την ΕΡΤ".

Με αυτό το σχέδιο το Μαξίμου θεωρεί ότι πετυχαίνει:

α) Ανοιχτή ΕΡΤ, άρα απομειώνει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, τα καυστικά σχόλια από το εξωτερικό και τις αντιδράσεις των πολιτών (ιδιαιτέρως της ομογένειας),

β) Σπάει και το καθολικό μέτωπο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ με τις δίμηνες προσλήψεις, που ενδεχομένως αποτελούν και "διαβατήριο εργασίας" για το νέο σχήμα.

Τη Δευτέρα το ραντεβού <br> των τριών αρχηγών για την ΕΡΤ

Βενιζέλος

"Είναι αίτημα να έχουμε μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και απογαλακτισμένη από την πολιτική εξουσία. Είμαστε συνεπώς υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία", δήλωσε την Πέμπτη ο Ευ. Βενιζέλος.

Χρησιμοποίησε επιθετικούς τόνους εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι το κόμμα του έκανε "μεγάλη τιμή" στον κ.  Σαμαρά να αποδεχθεί να είναι πρωθυπουργός.

"Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. Πιέσεις, απειλές, σενάρια εκβιασμοί και μυθεύματα περί του τι ήξεραν οι αρχηγοί, basta! Ως εδώ!", τόνισε.

Παράλληλα, κύκλοι της Ιπποκράτους, αναφερόμενοι σε δημοσιεύματα σχετικά με το νόμο 4002 που ψήφισε τον Αύγουστο του 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -με υπουργό Οικονομικών τον κ. Βενιζέλο- και προβλέπει την κατάργηση συγκεκριμένων οργανισμών, μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ, σχολίαζαν: "Ας σταματήσουν οι γελοιότητες! Ας ανακαλέσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την ΚΥΑ που έβγαλαν! Ας γυρίσουμε σε αυτό που λέει ο νόμος του 2011!".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος 4002/2011 είναι ακόμα εν ισχύ και δεν προέβλεπε την "καταδρομική" κατάργηση οργανισμών, αλλά την έκδοση εκτελεστικών νόμων για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση τους.

Κουβέλης

Την Πέμπτη, η ΔΗΜΑΡ διαμήνυσε ότι επιμένει στην ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, και πρόσθεσε ότι "η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο αναγκαίος εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή".

Ο ίδιος σχολίασε ότι "η κυβέρνηση είναι τρικομματική και πρέπει να επιβεβαιωθεί ο τρικομματικός της χαρακτήρας και η λειτουργία της", ενώ αντιτάχθηκε στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Πέραν από τους εταίρους, μέτωπο αντίδρασης και δη με ευρεία υποστήριξη έχουν σχηματίσει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, τους οποίους κάποια στιγμή θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με περαιτέρω κλιμάκωση και περιφρούρηση του αγώνα και ήδη απέρριψαν την πρόταση Σαμαρά.

Αυτό αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευση, ενώ οι και οι Ενώσεις Τύπου στάθηκαν στο πλευρό τους κηρύσσοντας νέα απεργία στα ΜΜΕ. Για την περιφρούρηση, έχουν ζητήσει και τη συνδρομή των διαδηλωτών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις και συνεχίζουν την εκπομπή προγράμματος με αδιάκοπη ροή.

"Η ΕΡΤ δεν είναι ένας κοινός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός: Είναι ιδρυτικό μέλος της EBU, η ΕΡΤ είναι σύντροφος, ήταν το πρώτο μας κανάλι", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδεται μέσω Ίντερνετ- από την Ευρωπαϊκή  Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και από -σχεδόν- όλες τις ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και blogs, ενώ για κάποιες ώρες μεταδόθηκε και από τον 902.

Επίσης σε λειτουργία τέθηκε και το ERT WORLD, που εξέπεμπε μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης.


Η υποστήριξη του κόσμου στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι εντυπωσιακή, καθώς από την πρώτη στιγμή δεν έπαψε να είναι γεμάτος από πολίτες ο προαύλιος χώρος του Ραδιομεγάρου, ακόμα και όταν υπήρχε έντονη βροχόπτωση.

Την Παρασκευή τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ πραγματοποίησαν πολύωρη συναυλία, με την προσέλευση του κοινού να ξεπερνά τις προσδοκίες.

Την Πέμπτη διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ  συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής με εντυπωσιακή συμμετοχή.Η αντιπολίτευση

Τους εργαζόμενους στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην Χρυσής Αυγής) με δυναμική παρουσία και παρεμβάσεις.

Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για τη θητεία του Σίμου Κεδίκογλου στην ΕΡΤ και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξευτελίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διαβάστε: Τσίπρας: "Συνταγματάρχης" ο Στουρνάρας

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, παραχωρώντας τη συχνότητα του 902 για την αναμετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ.Διαβάστε: Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της ΕΡΤ


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software