Νέες εξαγγελίες για το σύμφωνο συμβίωσης

Νέες εξαγγελίες για το σύμφωνο συμβίωσης
Η πρόσφατη νομοθεσία για την αποσυμφόρηση των φυλακών καινοτόμησε μόνο όσον αφορά τις απολύσεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε πως θα ρυθμιστούν νομοθετικά ορισμένα θέματα κράτους δικαίου και ισονομίας, όπως «η νέα μορφή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης με αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων».

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, λέγοντας:

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πρόσωπα και οργανωμένα συμφέροντα που, ακούγοντας τις επισημάνσεις αυτές για την αποσυμφόρηση, θα αναθερμάνουν την πολιτική τους ανακυκλώνοντας όσα φοβικά ισχυρίζονται εδώ και μήνες. Θα επαναλάβω απλώς ότι η πρόσφατη νομοθεσία καινοτόμησε μόνο σε ό,τι αφορά τις απολύσεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων, δηλαδή, αναπήρων, υπερηλίκων, ανηλίκων και φιλοξενούμενων αλλοδαπών. Οι απολύσεις που αποδόθηκαν ηχηρά και ψευδώς τον τελευταίο καιρό στο τελευταίο νομοθέτημα, θα είχαν λάβει χώρα στην πραγματικότητα και με τη νομοθεσία που ίσχυε προηγουμένως».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βραδύτητας στην απονομή δικαιοσύνης.

Σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης


Ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ρυθμιστούν νομοθετικά ορισμένα θέματα κράτους δικαίου και ισονομίας, όπως «η νέα μορφή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης με αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων», νέες εγγυήσεις ελευθερίας του Τύπου ώστε να διασφαλίζονται οι πολίτες από το γνωστό φαινόμενο κιτρινισμού και να αποθαρρύνονται από την άλλη οι υπέρμετρες αποζημιώσεις που μπορεί να λειτουργήσουν σαν άτυπη λογοκρισία, καθώς και θέματα που αφορούν την αντιρατσιστική νομοθεσία που δεν καλύπτει ισομερώς το πεδίο του ρατσιστικού λόγου και πράξεων.

Επίσης θα υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού ενώ αντίστοιχο σχέδιο θα υπάρξει για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Διαφθορά-φοροδιαφυγή

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στα νομοθετήματα που θα προωθηθούν, είπε ότι θα προχωρήσουν ουσιαστικές και δικονομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή αλλά και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη με εξορθολογισμό των τελών και παράβολων ώστε να διευκολύνονται οι αδύνατοι.

Επίσης θα προχωρήσει η αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, η αναμόρφωση του οργανωτικού πλαισίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών, μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης, όπως η θεσμοθέτηση συστήματος συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών. Προβλέπονται και μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα περί δικηγόρων, με συμμετοχή των αρμοδίων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και άλλα συναφή.

Απολύσεις κρατουμένων ειδικών κατηγοριών

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν για το σωφρονιστικό σύστημα, ο υπουργός είπε ότι η δικαιοσύνη δεν εκδικείται και επισήμανε:

«Παρά τις συγκρουσιακές αντιλήψεις, στην πραγματικότητα η ασφάλεια και ο ανθρωπισμός διασφαλίζονται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Οι ασπίδες κατά της αποτροπής του εγκλήματος μετά την αποφυλάκιση είναι η κατάρτιση του κρατουμένου, η εκπαίδευσή του, η διατήρηση δεσμών με την οικογένεια και στη συνέχεια η μέριμνα για την επανένταξή του. Η πολιτική αποσυμφόρησης των φυλακών που ολοκληρώθηκε πλέον με την εφαρμογή του Ν. 4322 δεν ήταν μόνο ένα δικαιοκρατικό αίτημα και μια προσαρμογή στις διεθνείς επιταγές ανθρώπινων δικαιωμάτων και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η χώρα μας έχει πληρώσει πρόστιμα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις συνθήκες στις φυλακές και απειλούνται και νέες καταδίκες».

Υγειονομική περίθαλψη κρατουμένων

Ο κ. Παρασκευόπουλος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων και ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα λειτουργήσει Μονάδα Απεξάρτησης στις Φυλακές Διαβατών. Η ανάπτυξη του συστήματος απεξάρτησης εντός αρχικά και στη συνέχεια εκτός των φυλακών, ήδη έχει αρχίσει. Σχετικές μονάδες σωματικής και ψυχολογικής απεξάρτησης οργανώνονται σε 20 φυλακές της χώρας.

Επίσης θα τεθούν σε λειτουργία τρία νέα σχολεία εντός των φυλακών, στα Χανιά, στο Δομοκό και στη Νιγρίτα. Για πρώτη φορά θα υπάρξει μελέτη οικονομικών στοιχείων για τη φυλακή, σύμφωνα με τον υπουργό.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software