Παπανδρέου: "Σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν"

Παπανδρέου: "Σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν"
Εδώ και δύο χρόνια «σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο εγκρίθηκαν το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2012 και η εργασιακή εφεδρεία, κάνοντας λόγο για εύκολη κριτική που ασκείται από όσους θέλουν να ξεχαστεί πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από δύο χρόνια.

Ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης και όλα τα κυβερνητικά στελέχη να χτυπάνε «αλύπητα την προπαγάνδα που παρακάμπτει εντελώς τις ευθύνες των εμπρηστών και στοχοποιεί εμάς, ότι δήθεν δεν σβήνουμε πιο γρήγορα τη φωτιά».

Εμείς, πρόσθεσε, «πατήσαμε φρένο μπροστά στην καταστροφή, στην οποία άλλοι οδηγούσαν τη χώρα».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει το μέρος εκείνο της απόφασης της 21ης Ιουλίου, για το οποίο ανέλαβε σχετική υποχρέωση, υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν πρέπει να περιμένει βοήθεια από τους άλλους, αν ο ίδιος δεν είναι πρώτος στην προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή και πριν το μνημόνιο, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις, όπως η κατάργηση των stage, η δραστική μείωση των συμβασιούχων και να περνούν όλες οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ.

Παρόλα αυτά, ανέφερε, ακόμα «είμαστε στην αρχή των βαθύτερων αλλαγών στη χώρα μας».

Παραδέχθηκε ότι υπό το κράτος της πίεσης γίνονται και λάθη, υπάρχουν και καθυστερήσεις, αλλά αυτή η κυβέρνηση τουλάχιστον κινείται και παίρνει αποφάσεις.

Σχετικά με την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για το αν διαπραγματεύεται ή όχι, τόνισε ότι έχουν γίνει σκληρές και επιτυχημένες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες οδήγησαν στις αποφάσεις του Μαρτίου 2011 και της 21ης Ιουλίου.

Απέρριψε κάθε ιδέα να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί το έλλειμμα
: «Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε για τα ελλείμματα», ανέφερε, προσθέτοντας: «Εμείς θέλουμε όσο πιο γρήγορα πρωτογενή πλεονάσματα για να μην παράγουμε άλλα ελλείμματα», αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι αυτή η πρακτική προκαλεί υφεσιακά προβλήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επόμενες συνεδριάσεις των κοινοτικών οργάνων, τα οποία θα ασχοληθούν με το ελληνικό ζήτημα.

Τη Δευτέρα (3/10) συνεδριάζει το Eurogroup με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου και την άλλη Δευτέρα θα συναντηθούν Μέρκελ και Σαρκοζί, με θέμα τις αποφάσεις του Ιουλίου και την αξιολόγηση της ελληνικής πορείας.

Στις 13 Οκτωβρίου θα συνέλθει έκτακτο Eurogroup
, οπότε η τρόικα θα καταθέσει τις αξιολογήσεις της και θα ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει.

Στις 17 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
και την επομένη θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup που θα ασχοληθεί και πάλι με τα ελληνικά θέματα.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάληξη όλων αυτών των διαδικασιών και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι σε λίγο διάστημα οι αποφάσεις όλων των κοινοβουλίων της ευρωζώνης θα ψηφίσουν θετικά και θα αρχίσει η εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου.
 
«Όλα εξαρτώνται από τη συνέπεια που θα δείξει η Ελλάδα, στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων, ώστε να είναι αξιόπιστη έναντι όλων», υποστήριξε.
Powered by TUODY Software