Χρόνης Μίσσιος, ο αριστερός αγωνιστής λογοτέχνης

Χρόνης Μίσσιος, ο αριστερός αγωνιστής λογοτέχνης
Γεννημένος το 1930 στην Καβάλα, από γονείς καπνεργάτες, ο Χρόνης Μίσσιος εγκατέλειψε το σχολείο στη Δευτέρα Δημοτικού κι έμαθε γράμματα στους τόπους εξορίας όπου πέρασε ως κομμουνιστής το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Με το αφήγημά του «…καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς», που κυκλοφόρησε το 1985, προκαλώντας σωρεία πολιτικών αντιδράσεων, ο Μίσσιος ξετύλιξε μια τριαντάχρονη περιπέτεια συλλήψεων, φυλακίσεων και εκτοπισμών, που ξεκινούν από τα σπλάχνα του Εμφυλίου, το 1947, για να φτάσουν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, λίγο πριν από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος.

Ο Μίσσιος καταδικάστηκε το 1947 σε θάνατο, αλλά γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα για να ζήσει επί πολλά χρόνια σε στρατόπεδα και φυλακές.

Με το «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» μετέτρεψε την οδυνηρή πολιτική του εμπειρία σε ζωντανό λογοτεχνικό μύθο, καταγγέλλοντας τόσο τα βασανιστήρια και τους βασανιστές του όσο και τους κομματικούς γραφειοκράτες της Αριστεράς και τον δογματισμό τους.

Η αμεσότητα του προφορικού του λόγου, που προδίδει μια γνήσια λαϊκή αφήγηση, όπως και η γεμάτη εκπλήξεις πλοκή του, θα επιτρέψουν στον Μίσσιο να υπερβεί το στενό πλαίσιο του αριστερού απομνημονεύματος και να φιλοτεχνήσει μια μυθιστορηματική αυτοβιογραφία με έντονα πολιτικό λόγο.

Στα επόμενα βιβλία του ο Μίσσιος θα διατηρήσει τη θερμότητα των αισθημάτων του, μεταδίδοντας το ανθρωπιστικό του μήνυμα για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο χωρίς καμία ιδεολογική διόπτρα: από τα «Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε» (1988) και «Τα κεραμίδια στάζουν» (1991) μέχρι τα «Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι» (1996) και «Ντομάτα με γεύση μπανάνας» (2001).

Ο Μίσσιος υπήρξε εμπνευστής μιας λογοτεχνίας που παρά τον σκληρό κόσμο τον οποίο απεικονίζει, δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία και την πίστη της στις δημιουργικές δυνάμεις του ανθρώπου, ο οποίος είναι ικανός υπό συνθήκες ελευθερίας να ζήσει σε μια δημοκρατία που θα εγγυάται τόσο τα ατομικά δικαιώματα όσο και την ευδαιμονία της κοινότητας.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software