Τίτλοι τέλους για την ΕΡΤ- Καταιγισμός αντιδράσεων

Τίτλοι τέλους για την ΕΡΤ- Καταιγισμός αντιδράσεων
Λιγότερες από έξι ώρες χρειάστηκαν στην κυβέρνηση για να ρίξει το σήμα της ΕΡΤ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων που ενδέχεται να οδηγήσει και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δοθέντος του ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς και σύσσωμη η αντιπολίτευση (πλην Χρυσής Αυγής), τάχθηκαν εμφατικά εναντίον της απόφασης για λουκέτο στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Η απόφαση - σοκ έχει προκαλέσει επίσης διεθνείς αντιδράσεις.

Η αντίδραση των πολιτών στο "λουκέτο" ήταν άμεση. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από το απόγευμα της Τρίτης στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή, ενώ διοργανώθηκε συναυλία συμπαράστασης. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες η λεωφόρος Μεσογείων παρέμενε κλειστή.

Αρκετός κόσμος παραμένει από το πρωί έξω από την ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης. Το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά έχοντας λάβει έκτακτο ενημερωτικό χαρακτήρα, φιλοξενώντας δημοσιογράφους, πολιτικούς, καλλιτέχνες κ.α. ανθρώπους που θέλουν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους.

Το πρωί της Τετάρτης, οι δημοσιογράφοι έκαναν έκκληση να συγκεντρωθεί κόσμος έξω από το κτίριο. 

Το πρόγραμμα μεταδιδόταν μόνο μέσω Διαδικτύου μέχρι τις 9.40 περίπου, όταν σίγησε και εκεί.


 

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσω του thepressproject.

 
 
Από το απόγευμα της Τρίτης οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.

Στις 18.00 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε -χρησιμοποιώντας επιθετικό τόνο- την απόφαση για άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν
: Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ άρχισαν να μεταδίδουν αγωνιστικό πρόγραμμα με συνεχή ενημέρωση, ενώ στο Ραδιομέγαρο έσπευσαν χιλιάδες πολιτών, που παρέμειναν όλη τη νύχτα.

Στο στούντιο και στα μικρόφωνα της ΕΡΤ μίλησαν δεκάδες πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων, καλλιτέχνες και αθλητές, εκφράζοντας την αντίθεση τους.

Στις 23.12 έπεσε "μαύρο" σε όλα τα κανάλια της ΕΡΤ, ακόμα και σε αυτά που μετέδιδαν ψηφιακά. Λίγο πριν τις 23.00 είχε πέσει το αναλογικό σήμα της ΝΕΤ, υπήρχε "μαύρο" στην ΕΤ3 και είχε σταματήσει η μετάδοση στην περιφέρεια.

Το πρόγραμμα σταμάτησε να μεταδίδεται και από το ert.gr στις 23.25, αφού πρώτα κόπηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές στο κτίριο της ΕΡΤ. Την ίδια ώρα σίγησαν και τα ραδιόφωνα. Αργά το βράδυ επαναλειτούργησε η ιστοσελίδα.

Λίγο πριν, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν μεταβεί στον Υμηττό για να σταματήσουν την εκπομπή του σήματος. Επίσης, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ μετέβησαν στο κτίριο της ΕΡΤ στην Μεσογείων & Κατεχάκη ζητώντας από τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν.

Στις 03.30, δυνάμεις των ΜΑΤ κάλεσαν τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στο κτίριο της οδού Μουρούζη να εξέλθουν, διαφορετικά θα αναγκάζονταν να τους συλλάβουν. "Δεν έχετε κανένα λόγο ύπαρξης στο κτίριο γιατί δεν έχετε εργασία", είπε αστυνομικός σε εργαζόμενη της Ραδιοτηλεόρασης, όπως η ίδια κατήγγειλε.

Στις 03.50, δημοσιογράφος της ΝΕΤ είπε ότι ειδοποιήθηκαν για την έλευση εισαγγελέα και πως όποιος συνεχίσει να παραμένει στο κτίριο δεν θα λάβει την αποζημίωση του. Επίσης δεν θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση για να εργαστεί στο νέο φορέα.

Στις 05.00 μεταδόθηκε ότι πέριξ του Ραδιομεγάρου βρίσκονται δυνάμεις των ΜΑΤ και πως ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να εκκενώσουν το κτίριο.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν, ενώ έξω από κτίριο παρέμενε πλήθος κόσμου.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους και διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν έξω από τα κτίρια της ΕΡΤ σε πολλές πόλεις της περιφέρειας.

Όπως έγινε γνωστό, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι Έλληνες της διασποράς έξω από τις Πρεσβείες της Ελλάδας.

Διαβάστε: 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα ΜΜΕ


Χιλιάδες πολιτών έσπευσαν στο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή

Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό


Μολονότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν την αντίθεση τους, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να εφαρμόσει μέχρι κεραίας την απόφαση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχέως, καταθέτοντας την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου φορέα της ΕΡΤ, προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι στόχος είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης και όχι η παράδοση της ενημέρωσης σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Εικάζεται ότι η ψήφιση του ν/σ θα αποκτήσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύγκληση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, διαμηνύοντας ότι εννοεί απόλυτα τα όσα λέει, δηλαδή ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ (λίγα λεπτά πριν πέσει το σήμα) ο Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Σαμαρά. Δεν βρέθηκε κοινός τόπος στη συζήτηση, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι η πολιτική της πυγμής δεν οδηγεί πουθενά, και πως η απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ δεν έχει νομοθετική ισχύ.

Λίγα λεπτά μετά, πηγές του Μαξίμου διέψευσαν την πληροφορία ότι υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία.

Παρομοίως και η ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει άποψη.

Η κίνηση του λουκέτου ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα της επιμονής της τρόικας για απόλυση 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (σ.σ. μέσα στον Ιούνιο), στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπογράφεται από μέλη του υπουργικού Συμβουλίου και τον πρωθυπουργό. Δεν υπέγραψαν οι υπουργοί που έχουν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Διαβάστε: Κυβερνητικό non paper: Γιατί κλείνουμε την ΕΡΤ

Πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διεμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες προκειμένου να μην περάσει η απόφαση. Ο Αλ. Τσίπρας συναντάται με τον Κ. Παπούλια και -όπως διαμηνύθηκε- θα του ζητήσει την αναπομπή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό στο σύνολό του".

 Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στις 3.30 το πρωί στη ΝΕΤ, προανήγγειλε πρωτοβουλίες.Και το ΚΚΕ αναμένεται να απευθύνει παρόμοιο αίτημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στέλνοντας πολλαπλό μήνυμα ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Άλλωστε, ο 902 κατέβαλε ολονύχτιες προσπάθειες προκειμένου να μεταδώσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αργά το βράδυ, πάντως, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κατήγγειλε "την ενέργεια της DIGEA να διακόψει τη ψηφιακή εκπομπή σήματος του 902 με το επιχείρημα ότι η τηλεόραση του 902 αναμεταδίδει το ζωντανό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ".

Η ανακοίνωση ΚεδίκογλουΗ απόφαση του λουκέτου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το λουκέτο στην ΕΡΤ και την απόλυση 2.656 εργαζομένων στη δημόσια ραδιοφωνία και την τηλεόραση, μετά και τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

Ο Σ. Κεδίκογλου, χαρακτήρισε την ΕΡΤ "θύλακα αδιαφάνειας και σπατάλης", σημειώνοντας ότι "αυτό τελειώνει σήμερα" και πως "την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω της ΔΕΗ".

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ από απόψε", είπε για να διευκρινίσει ότι στη θέση της θα ιδρυθεί ένας "σύγχρονος δημόσιος αλλά όχι κρατικός φορέας ενημέρωσης".

Ο νέος φορέας "θα αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο" και μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τέλος για την ΕΡΤ, ενώ εν συνεχεία θα είναι μικρότερο.

Δεν διευκρίνισε το πότε θα λειτουργήσει εκ νέου η ΕΡΤ, τα στελέχη της οποίας -όπως είπε- θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα είναι λιγότερα από το υπάρχον προσωπικό.

Οι νυν εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν κανονικά (περίπου 200 εκ. ευρώ).

Διαβάστε:
Η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών για την ΕΡΤ
Διαβάστε: Η ανακοίνωση Κεδίκογλου για το λουκέτο στην ΕΡΤ
Διαβάστε: Οι αντιδράσεις των κομμάτων στο κλείσιμο της ΕΡΤ

Αυτή είναι η τελευταία εικόνα της ΕΡΤ
Μία από τις τελευταίες εικόνες από τη μετάδοση της ΕΡΤ

Αντιδράσεις

"Όλα όσα περιλαμβάνονται στις δύο σημερινές ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ τα εννοεί απολύτως και θα τα τηρήσει κατά κεραία",
τόνισε, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι "θα κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος όποιος υποτιμήσει αυτά που λέμε".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, στις 2.00 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ιπποκράτους.

Τη θέση ότι "μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα", διατυπώνει ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης.

Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ. "Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή".

"2500 οικογένειες και η δημόσια τηλεόραση στο βωμό του φιάσκου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΟΠΑΠ. Έρχεται η σειρά κάθε Ελληνα αν δεν έχει ήδη έλθει. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ", σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος.

"Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης", δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Διεκόπη και το σήμα για το BBC World και την Deutsche Welle, που αναμεταδίδονταν από τη συχνότητα της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι του ΡΙΚ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου για να επιληφθεί του θέματος.

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, εξέφρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πλήθος κόσμου έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ


Πλήθος κόσμου (πολιτικοί, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες) συνέρρευσε στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, μετά το κάλεσμα που απηύθυναν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει, ότι "σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια".

Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμισης των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Τι έλεγε πριν από 19 μήνες ο Σ. Κεδίκογλου: Πριν από 19 μήνες, όταν είχε εξαγγελθεί το σχέδιο εξυγίανσης του τότε υφυπουργού Ηλία Μόσιαλου που προέβλεπε το κλείσιμο ενός μόνο από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια και αρκετών περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, ο Σ. Κεδίκογλου είχε δηλώσει: "Η ΕΡΤ είναι δημόσια περιουσία. Η συρρίκνωση και απαξίωσή της είναι προς όφελος ιδιωτικών και ξένων συμφερόντων και δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί".Σίγησε η ΕΡΤ <br> παρά τη θύελλα αντιδράσεων

Διαβάστε:

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software