Σύσκεψη-θρίλερ με δύο επιλογές: Κοινή λύση ή εκλογές...

Σύσκεψη-θρίλερ με δύο επιλογές: Κοινή λύση ή εκλογές...
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται εκ νέου η κυβερνητική συνοχή, ενόψει της νέας σύσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαξίμου και μετά από την απόφαση του ΣτΕ, η ερμηνεία της οποίας περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την υπόθεση.

Τα κανάλια της ΕΡΤ παραμένουν "μαύρα", το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζήτησαν άμεση επανάληψη των εκπομπών και το Μαξίμου διαμηνύει ότι προετοιμάζει σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση σύμφωνα και με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ, προκαλώντας εκρηκτική αντίδραση από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά, και ήδη πυκνώνουν τα σενάρια για προσφυγή σε εκλογές.

Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Με υψηλούς τόνους αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ σε "σενάρια" που, όπως αναφέρει, "κυκλοφορούν -με δήθεν πηγές και μέσα στη Δικαιοσύνη- για το ποιο θα είναι το μεταβατικό σχήμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης", χαρακτηρίζοντάς τα "αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικά ανεφάρμοστα".

"Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής  σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια  δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση  επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα  είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης  στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι  δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη".

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς και η ΕΡΤ να τεθεί υπό εκκαθάριση εν λειτουργία.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Α. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε "αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό το γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η απόφαση του ΣτΕ", σημειώνοντας ότι "εάν η οθόνη έχει μαύρο θα είναι πολύ κακό σήμα για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών".

Ζήτησε επιστροφή "στην κατάσταση που ήμασταν την προηγούμενη Δευτέρα, να στηθεί μία επιτροπή και να λάβει αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ".

"Μόνο κ. Σαμαράς μπορεί να διορθώσει το τεράστιο λάθος που έκανε την περασμένη εβδομάδα", κατέληξε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

Το βράδυ της Τρίτης, το ΥΠΟΙΚ διέρρευσε ότι επεξεργάζεται διάφορα σενάρια λειτουργίας της νέας δημόσιας τηλεόρασης, τα οποία θα παρουσιαστούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Διαψεύδει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που περιείχε "νέες διευκρινίσεις" επί της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ, η οποία έτυχε πολλών ερμηνειών.

Διαβάστε: Η απόφαση του ΣτΕ και οι διευκρινήσεις του προέδρου του ΣτΕ
Διαβάστε τις εξελίξεις για την υπόθεση της ΕΡΤ στα "Σχετικά Άρθρα" (πάνω δεξιά στη σελίδα) και στην κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο του Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον το απόγευμα της Τρίτης, ο Α. Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο του στη σύσκεψη, με το Μαξίμου να επιμένει στη δημιουργία νέου σχήματος, που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση.

Σημειώνει επίσης ότι θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους.

Το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη συνεργατών των συναρμοδίων υπουργών Στουρνάρα και  Κεδίκογλου με την την συμβολή και του γγ Μεταφορών, Μ. Δασκαλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μαξίμου, για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας.

Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων.

Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.

Το Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.

Με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έφερε σε πέρας τη δέσμευση για απολύσεις 2.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του Ιουνίου έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η κυβέρνηση στην τρόικα, υποστηρίζοντας ότι ήδη έχουν απολυθεί οι 2.656 εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Την Τετάρτη στους πολιτικούς αρχηγούς το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση

Αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣτΕ και την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ "με τους εργαζόμενους στις θέσεις τους και το σήμα στον αέρα". Χαρακτηρίζει αδιανόητο το γεγονός ότι μέχρι τώρα, και παρά την απόφαση του ΣτΕ, δεν έχει επανέλθει η ΕΡΤ στην προ της κατάθεσης της ΠΝΠ κατάσταση.

"Επιχείρηση στοχοποίησης των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση από την κυβέρνηση", κατήγγειλε σε ομιλία του στην Ελευσίνα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.


"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ" δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαγί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού από πλευράς ελληνικών Αρχών της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις.

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=645798

Σε αγωνιστική ετοιμότητα


Γνωμοδότηση επί της δημοσιευμένης απόφασης του ΣτΕ εξέδωσε η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ ΑΕ και υποστηρίζει πως η ΕΡΤ ΑΕ παραμένει σε ισχύ αφού δεν υπάρχει ρητή κατάργηση της εταιρείας.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό η ΠΟΣΠΕΡΤ θα προσφύγει την Τετάρτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Επί ποδός πολέμου παραμένει το Ραδιομέγαρο, καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν χαρακτηρίζει παράνομο το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το "πειρατικό" πρόγραμμα συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι παραμένουν στο Ραδιομέγαρο, ενώ προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις συμπαράστασης.

"Δεν δεχόμαστε εκκαθαριστές, δεν δεχόμαστε διοικήσεις που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, εμείς συνεχίζουμε με ανοικτή την ΕΡΤ -με τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους- για να  ολοκληρώσουμε τη νίκη, που σημαίνει ότι θα κάνουμε τα πάντα με την καθοριστική βοήθεια και τη συμπαράσταση του κόσμου γι' αυτό θα βρισκόμαστε και αύριο εδώ και όσο χρειαστεί όλοι μαζί, στο Ραδιομέγαρο", τονίζει ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνουν εκ νέου την Τετάρτη έξω από το Ραδιομέγαρο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΣΠΕΡΤ.Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6,  Κυριακή 16/6, Δευτέρα 17/6

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software