Τρακτέρ στο Λευκό Πύργο- Μπλακ άουτ στα Τέμπη

Τρακτέρ στο Λευκό Πύργο- Μπλακ άουτ στα Τέμπη

Περισσότερα από 350 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Λευκού Πύργου, έχοντας αποκλείσει το κέντρο της πόλης. Εκτός από τους αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν και παραγωγοί από το μπλόκο των Μαλγάρων και του Νησελίου.

Από τέσσερα διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης, έφτασαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης.

Σε δίωρο αποκλεισμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν «κατασκηνώσει» με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση που οδηγεί στον κρατικό αερολιμένα και η μόνη είσοδος και έξοδος από αυτό είναι μέσω του καζίνο που βρίσκεται δίπλα.

«Δεν αποκλείεται να μείνουμε και λίγο παραπάνω», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο, 'Αγγελος Τσαρτσαφλής, δίνοντας έτσι εκ νέου το στίγμα του «αιφνιδιασμού», στοιχείο που τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζει ολοένα και πιο έντονα τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου, Χαράλαμπος Γαλανόπουλος επισήμανε ότι το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι «θα ξεκινήσουμε προς το κτίριο αναχωρήσεων του «Μακεδονία», χωρίς να εμποδίζουμε τον κόσμο που θέλει να προσεγγίσει το αεροδρόμιο, και θα μοιράσουμε ελιές και γάλα στους πολίτες, ενημερώνοντας τους για τους λόγους που τόσο καιρό βρισκόμαστε στο δρόμο».

Επιστρέφοντας από την κινητοποίηση θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, προκειμένου να οριστεί εάν τελικά θα προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμού του «Μακεδονία» την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.24ωρο μπλακ - άουτ στα Τέμπη


Σε 24ωρο μπλακ-άουτ προχωρούν το Σάββατο οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι σκληραίνουν την στάση τους έναντι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν οι αγρότες, σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, η κοιλάδα θα παραμείνει κλειστή από τις 12 το μεσημέρι το Σαββάτου μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, οι αγρότες επεξεργάζονται και σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την διαμόρφωση των οποίων έχουν ζητήσει την γνώμη εργατολόγων και φοροτεχνικών τις οποίες δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσουν αύριο.

Μπλόκο επ' αόριστον και στα ΙΧ στο τελωνείο Προμαχώνα

Συγκεκριμένα, στις 11 το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ την ίδια ώρα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο αποφάσισαν να «φρενάρουν» και τη διέλευση των ΙΧ οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων «επ αόριστον», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, επικεφαλής της συντονιστικής, Στέργιος Λίτος.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο μπλόκο δεν επιτρέπουν τη διέλευση των οδηγών νταλίκας και φορτηγών, με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ουρά άνω των 20 χλμ. Αντιπροσωπεία του συγκεκριμένου μπλόκου θα συμμετέχει στη συνάντηση της Νίκαιας την Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά το τελωνείο Εξοχής, σύμφωνα με τον συντονιστή, Θοδωρή Ιφόγου, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 11 το πρωί του Σαββάτου το αργότερο, οπότε και θα κλείσει και πάλι για ένα 24ωρο».Διακομματική, όχι συνάντηση με Τσίπρα


Τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους, ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σε σύσκεψη στα Τέμπη.

Υπογραμμίζουν δε ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Παράλληλα, για την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση του αγώνα - προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ - και οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.

Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους - όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης - ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση.

Επίσης, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.
 


http://admin.nooz.gr/Uploads/traktersalonika52162.jpg

Τα μπλόκα

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για πέμπτη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ δεν θα κλείσει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα.

Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-14.00 και μετά μέχρι τις 18.00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα.

Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, παρά τη συμμετοχή κάποιων στην πορεία προς το Λευκό Πύργο, θα κλείσει κανονικά 12.00-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 το βράδυ.

Στο νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 19.00-21.00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο, και 12.00-15.00 το μεσημέρι και 18.00-22.00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι. Θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου και των παράπλευρων οδών από τις 14.00 το μεσημέρι και για έξι ώρες τουλάχιστον.

Δυναμικά συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και η Δυτική Μακεδονία με εννέα μπλόκα. Το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια κλείνει 12.00-14.00 και 19.00.21.00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12.00-18.00), στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00.

Έως τις 20:00 θα είναι κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο 110ο χιλιόμετρο
, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας, από τους αγρότες, ενώ για αύριο, Σάββατο, έχουν προγραμματίσει να την κλείσουν από τις 12:00 έως τις 24:00, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τους παράδρομους.

Στα δύο μπλόκα της Φθιώτιδας
, στο 140ό χιλιόμετρο, στο ύψος της Αταλάντης, και στην Ανθήλη, στο 210ο χιλιόμετρο λίγο πριν τη Λαμία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 και αύριο από τις 12:00 έως τις 24:00, με κλειστούς και τους παράδρομους.

Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία
, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τι 19:00 έως τις 22:00 και αύριο από τις 12:00 έως τις 24:00.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Ισθμού
έχουν ανοίξει από το πρωί την παλαιά εθνική οδό και επέτρεψαν την διέλευση και των φορτηγών αυτοκινήτων που είχαν σχηματίσει ουρές κι έτσι την τελευταία ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Στη Νεστάνη το μπλόκο των αγροτών έχει ανοίξει τον αυτοκινητόδρομο, ενώ στις θέσεις τους μένουν οι αγρότες στα υπόλοιπα μπλόκα της Πελοποννήσου με ανοικτούς τους δρόμους.

Με απόφαση του τοπικού συντονιστικού τους οργάνου, οι αγρότες στη Νεστάνη, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί το βράδυ της Παρασκευής και προκειμένου να μην ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, δεν θα κλείσουν τα μεσάνυχτα τον αυτοκινητόδρομο.

Αποφάσισαν να μείνουν στο μπλόκο με τον αυτοκινητόδρομο ανοικτό έως το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα, όπου και θα κλείσουν επ’ αόριστον τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης.

Εν τω μεταξύ, να σημειώσουμε ότι δημιουργήθηκε ένα ακόμα αγροτικό μπλόκο στην Πελοπόννησο. Το μπλόκο έχει δημιουργηθεί στην γέφυρα του Ευρώτα, στην είσοδο της Σπάρτης από αγρότες των γύρω χωριών κι αριθμεί περί τα πενήντα τρακτέρ.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, και της Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, από τις 12:00, αγρότες της Ηλείας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Μαραθιάς, ενώ αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει τον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στον κόμβο του Αγίου Νικολάου.

 Οι αγρότες της Αχαΐας παραμένουν στο μπλόκο που βρίσκεται στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, όπου κάθε απόγευμα κλείνουν για περίπου τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών-Πύργου. Ανάλογη κινητοποίηση, με τρίωρο κλείσιμο της εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, πραγματοποιούν κάθε απόγευμα και αγρότες της Αιγιαλείας.


 
Κρήτη

Σε αποκλεισμό της εισόδου κτιρίου της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος στο κέντρο της πόλης προχώρησαν το πρωί αγρότες από το μπλόκο του Κλαδισού στα Χανιά. Οι αγρότες παρέταξαν αγροτικά οχήματα στην είσοδο της Τράπεζας υψώνοντας και πανό με αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα και παρά την βροχή συνεχίζονται τα αγροτικά μπλόκα.

Ο κόμβος Κλαδισού παραμένει κλειστός και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παράπλευρους οδούς. Στο μπλόκο στην θέση Μεγάλα Χωράφια εξακολουθούν να παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας αποκλείοντας την Εθνική - οδό Χανίων Ρεθύμνου στη μια μετά το μεσημέρι και στις πέντε το απόγευμα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software