Αποσύρει τους υπουργούς της η ΔΗΜΑΡ

Αποσύρει τους υπουργούς της η ΔΗΜΑΡ
Την απόσυρση από την κυβέρνηση των υπουργών και των γενικών γραμματέων που έχει υποδείξει η ΔΗΜΑΡ, αποφάσισαν, μετά από εισήγηση του Φ. Κουβέλη, η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, μετά τη διαφωνία στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ και τη ρήξη που επήλθε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δ. Χατζησωκράτη, η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν αλλάζει ως προς τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή δεν αλλάζει η πολιτική του κόμματος έναντι των δεσμεύσεων της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα λαμβάνει αποφάσεις κατά περίπτωση όσον αφορά στη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση.

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές
, σημειώνει γραπτή δήλωση του Φ. Κουβέλη. Και συμπληρώνει: "Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα".

"Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία. Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς", καταλήγει.

Στην ψηφοφορία πλειοψήφησε η εισήγηση Κουβέλη, που είχε προτείνει το παραπάνω. Καταψήφισαν οι βουλευτές Οικονόμου και Ψαριανός, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Σπ. Λυκούδης απείχε.

- Στην ψηφοφορία της ΚΟ τα αποτελέσματα ήταν: 11 υπέρ της αποχώρησης, 2 κατά, 1 αποχή.

- Στην ψηφοφορία της Εκτελεστικής Επιτροπής: 20 υπέρ της αποχώρησης, 6 κατά.


Η συζήτηση, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους, με τους περισσότερους ομιλητές να στηρίζουν την θέση Κουβέλη και να τονίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να πορεύεται απέναντι στη κυβέρνηση από θέσεις ευθύνης.

Ο Α. Μανιτάκης δήλωσε: "Μετά την απόφαση για απόσυρση των στελεχών από την κυβέρνηση θα καταθέσω την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό".

Ο Γρ. Ψαριανός, ο οποίος καταψήφισε την εισήγηση, χαρακτήρισε "μπούρδες" τις πληροφορίες ότι αποχωρεί από το κόμμα.

Διαβάστε: Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ αποσύρεται
Διαβάστε: ΔΗΜΑΡ: Διαφωνία στελεχών με την απόφαση για απόσυρση
Οι διαφωνίες

Διαφωνίες εκφράστηκαν, μεταξύ άλλων από τους Β. Οικονόμου, Γ. Γεωργάτο, Π. Λειβαδά και Θ. Παπαθεοδώρου, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ άσκησαν κριτική για την τακτική που ακολούθησε το κόμμα και τη μη αποδοχή του τελικού συμβιβασμού για την ΕΡΤ.

Υπέρ της παραμονής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση "και μάλιστα με πιο ισχυρό τρόπο, ώστε να συνδιαμορφώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα", τάχθηκε ο βουλευτής Β. Οικονόμου, μιλώντας το πρωί στον Ant1.

Μιλώντας αργότερα στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το τί θα πράξει αν η Κ.Ο. αποφασίσει να στηρίξει την εισήγηση του κ. Κουβέλη, δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Ο Γρ. Ψαριανός εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στην απόφαση Κουβέλη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν ήταν προϊόν συμφωνίας με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. "Με άλλη απόφαση έφυγε ο Κουβέλης από εδώ το μεσημέρι και με άλλα είπε στο Μαξίμου", φέρεται να ανέφερε.

Την πλήρη διαφωνία του και προειδοποίηση για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε το στέλεχος του κόμματος, Ν. Μπίστης. Με ανάρτησή του στο Facebook, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ  για "παραλογισμό".

"Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαράς. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χωρά σε περιπέτεια" ανέφερε και πρόσθεσε:

"Ξέρω ότι ορισμένοι θα ψάξετε τα 'βαθύτερα αίτια' και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις. Ματαιοπονείτε. Οι Άγγλοι το λένε 'It is the short answer'. Ο Σημίτης το είπε αλλιώς: Ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση".

"Ο Βενιζέλος ήταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά άλλα οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (π.χ. ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της", κατέληξε.

Διαβάστε:Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6,  Κυριακή 16/6, Δευτέρα 17/6, Τρίτη 18/6, Τετάρτη 19/6, Πέμπτη 20/6

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software