Σε θέση μάχης οι κυβερνητικοί εταίροι

Σε θέση μάχης οι κυβερνητικοί εταίροι
Σε λεπτό πάγο βαδίζει η κυβερνητική συνοχή, καθώς το θέμα της ΕΡΤ άνοιξε ρωγμές από τις οποίες αναδίδεται όλο και πιο έντονα το άρωμα των πρόωρων εκλογών.

Οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων βρίσκονται σε οριακό επίπεδο με τους πολιτικούς αρχηγούς, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη της Δευτέρας (19.30), να ανταλλάσσουν αιχμές και σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εξέλαβε μεγαλύτερη κρισιμότητα, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- φαίνεται πως χάθηκε από τον ορίζοντα ο... από μηχανής Θεός του ΣτΕ, το οποίο εάν αποφάσιζε την ίδια μέρα τη μη επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου -που θα σημάνει αναστολή του λουκέτου στην ΕΡΤ-, θα έλυνε τα χέρια στους εταίρους και θα πίστωνε την κυβέρνηση με "πολιτικό χρόνο".

Το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας και η απόφαση αναμένεται πιθανόν εντός της ημέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα προκάλεσε τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ, με την καγκελάριο δίδει εύσημα στον πρωθυπουργό για τη μεταρρυθμιστική του πρακτική.

Την Κυριακή το κλίμα οξύνθηκε από την ομιλία Σαμαρά στο Ναύπλιο, ο οποίος διεμήνυσε ότι "περιθώρια για συμβιβασμούς δεν υπάρχουν", ενώ άφησε αιχμές για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. (δείτε την ομιλία)

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση Σαμαρά  μέσω της Καθημερινής, όπου εμφανίστηκε εκ νέου ανυποχώρητος από την αρχική του θέση.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις αιτιάσεις Σαμαρά. Σε σύσκεψη στην Ιπποκράτους έγινε λόγος για "τσαμπουκά" του πρωθυπουργού, "που δεν θα περάσει".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΠΑΣΟΚ "βράζουν" με τη στάση Σαμαρά και δεν φείδονται χαρακτηρισμών εις βάρος του.

Απειλείται η κυβερνητική συνοχή, καθώς παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι τονίζει η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την "εμπρηστική" ομιλία Σαμαρά. Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

"Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής", προσθέτει.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, αργά το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν διαρροές από το Μαξίμου, ότι ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να κάνει πίσω στο θέμα της ΕΡΤ εάν οι εταίροι καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το ποιοι οργανισμοί θα κλείσουν, ώστε να τηρηθεί η δέσμευση για 2.000 απολύσεις στο δημόσιο εντός Ιουνίου.

Διαβάστε: Την Τρίτη η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ
Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: 
Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6

Διαβάστε ΟΛΕΣ τις εξελίξεις για την υπόθεση της ΕΡΤ στα "Σχετικά Άρθρα" (πάνω δεξιά στη σελίδα) και στην κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ: "Ο πρωθυπουργός της εκτροπής και της ανεργίας κατάφερε για άλλη μία φορά να κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και το δίκαιο της χώρας μας. Έχουμε συνεχή και συστηματική παραβίαση του Συντάγματος. Συνεχή και συστηματική απαξίωση της Βουλής".

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες σε συλλαλητήριο, τη Δευτέρα στις 20:00 στην Πλατεία Συντάγματος. Συλλαλητήριο αλληλεγγύης διοργανώνει και το ΠΑΜΕ στις 19:00 στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ενώ με κινητοποιήσεις προειδοποιεί και η ΓΣΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί και η διάθεση της κοινής γνώμης καθώς δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών για το λουκέτο στην ΕΡΤ.


"Εδώ Ραδιομέγαρο"

Συνεχίστηκαν για 6η μέρα οι κινητοποιήσεις κατά του λουκέτου στην ΕΡΤ
. Συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες πολιτών που για ακόμα μία ημέρα έσπευσαν στην Αγία Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η ΝΕΤ συνεχίζει να μεταδίδει αδιάκοπο ενημερωτικό πρόγραμμα, το οποίο αναμεταδίδεται μέσω Ίντερνετ.

Από το στούντιο περνούν στελέχη κομμάτων, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, δημοσιογράφοι κ.α. απευθύνοντας μηνύματα στήριξης στους εργαζόμενους της επιχείρησης και καλώντας την κυβέρνηση να αναστείλει την απόφασή της.


Διεθνείς αντιδράσεις

Η καγκελάριος Μέρκελ διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου της ότι την ευθύνη για το θέμα έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση της Αθήνας και πρόσθεσε ότι αν και είναι ενήμερη για τις εξελίξεις, δεν έχει ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό.

Κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ τάσσεται απερίφραστα ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Π. Στάινμπρουκ, ο οποίος χαρακτήρισε το λουκέτο ανησυχητικό μήνυμα για τη Δημοκρατία.

Διαβάστε:
Ανοικτό το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων αφήνει η ΓΣΕΕ, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, μετά το τέλος της συνάντησης των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.

Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6,  Κυριακή 16/6Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software