Ο Β. Μεϊμαράκης νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο Β. Μεϊμαράκης νέος πρόεδρος της Βουλής
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναδείχθηκε, με απόλυτη πλειοψηφία, νέος πρόεδρος της Βουλής. Στη μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 11.15 το πρωί, ψήφισαν υπέρ του κ. Μεϊμαράκη 223 βουλευτές ενώ 66 βουλευτές ψήφισαν λευκό και 1 βουλευτής ψήφισε άκυρο.

Νέο ρεκόρ ψήφων από τη μεταπολίτευση και μετά, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο εκτελών χρέη προσωρινού προέδρου Γιάννης Τραγάκης.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω του προβλήματος υγείας και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λόγω της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Απόντες και οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Χατζηδάκης λόγω της Συνόδου Κορυφής.

Οι προαναφερόμενοι δεν έχουν δώσει ακόμη το νενομισμένο όρκο για το βουλευτικό αξίωμα. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν επίσης η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η βουλευτής Ελένη Γερασιμίδου (ΚΚΕ) και ο Θεόδωρος Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ).

Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν ο μοναδικός προτεινόμενος για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και για τον λόγο αυτό στους βουλευτές είχαν από νωρίς διανεμηθεί δύο ψηφοδέλτια. Στο ένα ήταν τυπωμένο το όνομα του κ. Μεϊμαράκη και το άλλο λευκό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας αξιοποιώντας έναν αστεϊσμό των συναδέλφων του Ανδρέα Λυκουρέντζου και Κώστα Τασούλα, επέδειξε το ψηφοδέλτιο με το όνομα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που έριξε στην κάλπη διασκεδάζοντας τις φήμες που τον ήθελαν ενοχλημένο για την αντικατάστασή του.

Πριν από την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας το νενομισμένο όρκο έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος απουσίαζε από την χθεσινή πανηγυρική τελετή της ορκωμοσίας της Βουλής για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

"Απαραίτητη η συνεργασία όλων των παρατάξεων"

Σε δηλώσεις του μετά την εκλογή του, ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τόσο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που τον πρότεινε για τη θέση του προέδρου της Βουλής όσο και τους προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη που στήριξαν την πρόταση.

Ευχαρίστησε επίσης όλους τους βουλευτές που τον ψήφισαν, ενώ εξέφρασε τον σεβασμό του για εκείνους που δεν τον επέλεξαν.

""Η θητεία μου αποτελεί για εμένα μια μεγάλη και σημαντική πρόκληση και τιμή ειδικά την περίοδο αυτή και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πρωτόγνωρες για την κοινωνία και τη δημοκρατία".

Και πρόσθεσε: "Δηλώνω υπερήφανος για την παράταξη στην οποία ανήκω. Υπηρέτησα αρχές και θεσμούς. Θα λειτουργήσω με αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα. Γνωρίζω το ιδιαίτερο βάρος της αποστολής που μου αναθέσατε".

Όπως τόνισε είναι "απαραίτητη η συνεργασία όλων των παρατάξεων".

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Είναι γιος του Γιάννη Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ. Σπούδασε Νομική, Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα και διατριβή στα εκλογικά συστήματα. Εκλέγεται Βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Β' Αθήνας το 1989, και σ`όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (1989, Ιούνιο και Νοέμβριο), 1990, 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά και έχει δυο κόρες.

Σήμερα είναι πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατία Κωνσταντίνος Καραμανλής, Βουλευτής Β' Αθηνών

Ο κ. Μεϊμαράκης διετέλεσε:

Υπουργός Εθνικής Αμύνης από 16/2/06, έως 7/10/09.

Ο πρώτος Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.(1991-1992). Υφυπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για τον Αθλητισμό) από 3/12/92, έως 12/10/93.

Στις 24/4/94 στο Γ' Συνέδριο της Ν.Δ., επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Βορειοατλαντική Συνέλευση.

Πρόεδρος της ΟΚΕ Αθλητισμού και Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Οικονομικών.

Μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996.

Μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄Συνεδρίου της ΝΔ, υπό τον Γεώργιο Ράλλη.

Υπεύθυνος Κεντρικής Επιτροπής του Τομέα Υποδομών της ΝΔ.

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Επιτροπής του εκτάκτου Συνεδρίου «αρχών και θέσεων» της ΝΔ το 2000.

Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ μέχρι την 7.04.2001.

Από την εποχή των σίξτις έως τη Βουλή

Ο ίδιος έχει αφηγηθεί σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ότι νεαρός σύχναζε στα κλάμπ της Φωκίωνος Νέγρη, ότι παρακολουθούσε τα μουσικά πρωϊνά της εποχής των σίξτις και ότι έκανε κόντρες με πατίνια και Solex στα Εξάρχεια όπου μεγάλωσε. Έπαιζε μπάσκετ στον Αστέρα Εξαρχείων. Με τους φίλους του παίζει τένις και πόλο, κάνει θαλάσσιο σκι και βόλτες με το φουσκωτό του. Παρακολουθεί αγώνες στίβου, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κυρίως των εθνικών ομάδων.

Αγαπημένα του αντικείμενα είναι μια παλιά κιθάρα, το κομπολόϊ του, οι αναμνηστικές αθλητικές πλακέτες, οι δίσκοι 45 στροφών και ασφαλώς το άμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες.

Το 1979 στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, πριν από το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, προώθησε μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του τη μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας σε κόμμα αρχών. Τότε έβαλε την καθαρίστρια να μοιράσει στα δωμάτια των συνέδρων- στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής-το κείμενο των θέσεων τους και για το πετύχει είπε στην καθαρίστρια ότι ήταν εντολή του Προέδρου. Επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανέλαβε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νεολαίας. Επί των ημερών του η ΟΝΝΕΔ πέτυχε πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software