Μήνυμα Παπανδρέου από το Λονδίνο

Μήνυμα Παπανδρέου από το Λονδίνο
"Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, δεν χρειαζόμαστε διάσωση, αλλά υποστήριξη", επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη "Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση", στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν απέκλεισε λήψη πρόσθετων μέτρων ενόψει της αξιολόγησης από τις Βρυξέλλες στις 16 Μαρτίου."Θα αξιολογήσουμε για να δούμε αν και πόσα μέτρα χρειάζονται" τόνισε. Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο Ολι Ρεν. Η συνέντευξη Τύπου Γ. Παπνδρέου

"Δεν ζητάμε διάσωση"

"Δεν ζητάμε διάσωση, δεν ζητάμε βοήθεια. Έχουμε πρόγραμμα αλλαγής και χρειαζόμαστε υποστήριξη για να το κάνουμε αποτελεσματικό", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης διακυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την "απερίσκεπτη" και λέγοντας ότι κατά τη διάρκειά της αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες και η διαφθορά.

"Η άνοδος των επιτοκίων για εμάς σημαίνει άνοδο των επιτοκίων για αυτούς που βρίσκονται στην Ευρώπη", επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι "η Ελλάδα δεν αναζητά ένα σχέδιο διάσωσης ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε για τις τράπεζες". "Θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους που το κάνουν και άλλες χώρες στην ευρωζώνη", πρόσθεσε.

"Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές", τόνισε και συμπλήρωσε πως "παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια".

Επιπλέον, ανέφερε ότι "οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης". Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία".

"Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις", κατέληξε.

Προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον βρετανό ομόλογο του Γκόρντον Μπράουν σε θερμό κλίμα. Στη συνέχεια είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο συνέδριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την προηγούμενη κυβέρνηση και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.

Στην ίδια συζήτηση, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδος Μάντελσον, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την προσωπικότητα και την ηρεμία του Έλληνα πρωθυπουργού, γεγονός, που όπως τόνισε "καθησυχάζει τις αγορές".

Των προσπαθειών προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουί Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.

"Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει, αξίζει της εμπιστοσύνης μας για τα βήματα, που έχει κάνει, και την αξιοπιστία, που έχει επιδείξει", ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι "τόσο η Ισπανία, όσο και άλλες χώρες με υπερβολικό χρέος θα αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα χωρίς να πληγεί η οικονομική ανάπτυξη".

Powered by TUODY Software