ΣτΕ: «Ναι» στην κατάχωση του βωμού του 12θεου στο Μοναστηράκι

ΣτΕ: «Ναι» στην κατάχωση του βωμού του 12θεου στο Μοναστηράκι
Την κατάχωση του βωμού των 12 θεών και άλλων αρχαιοτήτων κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι ενέκρινε το Συμβούλιο της επικρατείας, απορρίπτοντας τη σχετική αίτηση αναστολής που κατέθεσαν το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας και το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων.

Οι βωμοί αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια έργων συντήρησης της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των σταθμών Μοναστηρακίου και Θησείου του. με προσφυγή τους στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων, καθώς και πολίτες ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για την κατάχωσή τους, κάνοντας λόγο για παράβαση του Συντάγματος.

Υποστηρίζουν δε πως στο σημείο δεν θα μπορούν να τελούνται ιεροτελεστίες και λατρευτικές εκδηλώσεις.

 

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε αυτό το αίτημα κάνοντας δεκτή την τεχνική έκθεση και τις θέσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπέρ της κατάχωσης του περιβόλου και του πλακόστρωτου δαπέδου του βωμού, προκειμένου να εγκατασταθούν νέες σιδηροτροχιές.

Στο αιτιολογικό της απόφασης, επισημαίνεται πως οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν έτσι καλύτερα από ότι εάν παραμείνουν ελεύθερες σε μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

«Η παραμονή των μνημείων στο φως υπό συνθήκες μη οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα εξασφάλιζε στη διοίκηση τη δυνατότητα ελέγχου, προστασίας, φύλαξης και συντήρησής τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής τους (πιθανή ρηγμάτωση και απότμηση τμημάτων τους, των κινδύνων της όξινης βροχής, αλλά και βανδαλισμών π.χ. graffiti, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακριβώς διότι τα μνημεία δεν θα ευρίσκονται σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παν. Τσιμπούκης

Powered by TUODY Software