Νόμος για τον περιορισμό μικρών διαδηλώσεων

Νόμος για τον περιορισμό μικρών διαδηλώσεων

Σε νομοθετική ρύθμιση που θα στοχεύει στην επιβολή περιορισμών σε πορείες κάτω των 200 διαδηλωτών, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των πόλεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και θα ισχύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο.

Πρόσθεσε μάλιστα, «ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον όσων διαμαρτύρονται», αφού είναι φυσικό, όπως είπε, προκλητικά μικρές διαδηλώσεις, που αποκλείουν μία πόλη 5 εκατομμυρίων, να προκαλούν την αντίθεση της πλειονότητας των πολιτών.

«Αποδεχόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να ζουν, να κινούνται και να έχουν στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει λογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στη συγκρότηση Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να δώσει το «παρών» και να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, συμμετέχοντας στο «κυνήγι» της αδήλωτης εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, η ΓΣΕΕ εξέφρασε την αντίθεσή της σε νομοθετική ρύθμιση «που θα περιορίζει κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα», όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος.

Τόνισε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αναλαμβάνουν την ευθύνη μόνο για τις μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις και απέδωσε το πλήθος των διαμαρτυριών στις πολιτικές που ασκούνται.

Πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ, με τους άλλους φορείς της Αθήνας και την κοινωνία των πολιτών, θα επιδιώξει συνεννόηση στο θέμα αυτό, «αλλά δεν θα δεχθεί την ποδηγέτηση της εκτελεστικής εξουσίας».

ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά την de facto απαγόρευση των απεργιών και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά την επιβολή αστυνομικής κατοχής στην Ιερισσό και τις μεσαιωνικές προφυλακίσεις στα αστυνομικά τμήματα, τώρα ήρθε η σειρά των διαδηλώσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής», τονίζεται στην ανακοίνωση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι «μόνο αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν τη φαλκίδευση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων».

«Όσο για τον τουρισμό», καταλήγει στην ανακοίνωσή του, «καλύτερα να μη μιλάνε όσοι έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε πόλη της εξαθλίωσης και επιμένουν να διατηρούν τον αστρονομικό ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης».

Απάντηση Δένδια

Σε απαντητική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν "περιστολής του δικαιώματος στις διαδηλώσεις" σημειώνει: "Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φαντασίας και φαιδρότητας. Με αυτήν αποδεικνύει τι πραγματικά πρεσβεύουν τα κορυφαία στελέχη του: τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όπως και την επιδίωξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης, με οποιοδήποτε τίμημα".

Δηλώσεις Μίχαλου

«Η πρωτοβουλία του υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής των μικρών διαδηλώσεων, αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αυτή τη φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Έστω και τώρα - με μεγάλη καθυστέρηση - πρέπει να αλλάξει κάτι. Δεν μπορούμε σήμερα, να μιλάμε για πρωτοβουλίες και μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε μια εποχή όπου η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο. Η ύφεση έχει δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται από την άγρια λιτότητα και οι εντάσεις αυξάνονται καθημερινά. Η θέσπιση κανόνων για τις διαδηλώσεις, με βάση και τις προτάσεις του ΕΒΕΑ, είναι ένα απαραίτητο βήμα. Κι ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι προθέσεις της κυβέρνησης να γίνουν πράξη» σημείωσε.

Για τις διαδηλώσεις το ΕΒΕΑ είχε προτείνει:

- Υποχρέωση κάθε φορέα που διοργανώνει διαδήλωση να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας.

- Κάθε φορέας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης του, να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την αστυνομία και να ζητά πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης.

- Όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μια λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο. Από την πρόταση αυτή εξαιρούνται βεβαίως οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, καθώς και οι πορείες της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου.

Αντίδραση εμπόρων


Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και ευελπιστεί αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, δήλωσε σχετικά:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο πρώτος φορέας που ανέδειξε το θέμα από το 2001, όταν και παρουσίασε τα ευρήματα σχετικής έρευνας, όπου καταδεικνυόταν η ανάγκη εφαρμογής ρυθμιστικού πλαισίου, σύμφωνου με το ισχύον Σύνταγμα, που θα διασφαλίζει την εύρυθμη κοινωνικοοικονομική ζωή της πρωτεύουσας. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας για οριοθέτηση κανόνων, η πολιτεία αδρανούσε προκλητικά.

Η θέση του Συλλόγου μας ήταν και παραμένει σαφής:

Σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης. Ζητούμε όμως, να προστατευτεί και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει, να κινείται και να εργάζεται ελεύθερα τις ημέρες των πάσης φύσεως κινητοποιήσεων.

Powered by TUODY Software