Ποιος "κοιμάται" στον τάφο της Αμφίπολης;

Ποιος "κοιμάται" στον τάφο της Αμφίπολης;
Το γύρο του κόσμου εξακολουθεί να κάνει η ανασκαφή του τύμβου στην Αμφίπολη, ειδικά αφού βρέθηκαν οι δύο Καρυάτιδες, ενώ "δίνουν και παίρνουν" τα σενάρια για το ποιος βρίσκεται θαμμένος εκεί. "Μοναδικό" σε μέγεθος και μορφή χαρακτηρίζει το ταφικό μνημείο ο ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, Μιχάλης Τιβέριος.

Μιλώντας στο Έθνος αναφέρει πως Καρυάτιδες κοσμούν περισσότερα από τέσσερα ταφικά σύνολα και μνημεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον θησαυρό των Σιφνέων στους Δελφούς.

Προσθέτει ότι το μνημείο της Αμφίπολης κρύβει στο εσωτερικό του ένα σημαντικό πρόσωπο και αυτό αποδεικνύουν τόσο οι σφίγγες, όσο και οι δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες.

Ο κ. Τιβέριος επαναλαμβάνει ότι είναι απίθανο "ένοικος" του τάφου να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ εκτιμά ότι δεν θα μπορούσε να "φιλοξενεί" την Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο, καθώς για τον πρώτο οι πηγές αναφέρουν ότι τάφηκε στην Αλεξάνδρεια για τον δε Αλέξανδρο Δ' η ταφή του θα γινόταν στις Αιγές, στους τάφους των βασιλιάδων της Μακεδονίας.

Για τον ακαδημαϊκό, που τα τελευταία 20 χρόνια έχει ανασκάψει την αρχαία Σίνδο και Θέρμη, η τοποθέτηση του Λέοντα στην κορυφή του τύμβου παραπέμπει μάλλον σε κάποιον στρατηγό.

http://admin.nooz.gr/Uploads/amfipoli79142.jpg

"Η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων εκείνη την εποχή αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής" λέει.

Μεταξύ των ονομάτων που το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί, ο κ. Τιβέριος ξεχωρίζει αυτό του Νέαρχου, αρχηγού του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παιδικού του φίλου. Όπως αναφέρει, ο Νέαρχος είχε στενούς δεσμούς με την Αμφίπολη, που ήταν η ναυτική βάση των Μακεδόνων, καθώς εκεί τον είχε εξορίσει ο Φίλιππος Β΄, μαζί με άλλους φίλος του Αλέξανδρου.

Μελετώντας τις φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, ο καθηγητής εκτιμά ότι ο τάφος μάλλον έχει συληθεί.

"Τα περισσότερα ταφικά μνημεία της Μακεδονίας έχουν συληθεί, ελάχιστα, όπως οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, έχουν μείνει ανέπαφα" σημειώνει.

Διαβάστε: Όλο το ρεπορτάζ για τη συγκλονιστική ανακάλυψη

http://admin.nooz.gr/Uploads/amfipoli79141.jpg

Με πληροφορίες από το Έθνος

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software